26 C
Willemstad
• dinsdag 13 april 2021 00:23

Democracy now! | Monday, April 12, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 12 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Na 3,5 jaar eerste scheepswrakken St Maarten gelicht

Na 3,5 jaar worden de eerste scheepswrakken uit de zwaar vervuilde Lagoon van St Maarten gehaald. De overheid van het eiland heeft alle overeenkomsten getekend om het...

Nu.cw | Bonaire opent scholen weer nu docenten zijn gevaccineerd

De kinderopvang en de scholen op Bonaire gaan weer open, zo heeft gezaghebber Edison Rijna zondag bekendgemaakt. Op het eiland zijn nog steeds veel coronabesmettingen. Maar omdat...

DolfijnFM | Drie weken na verkiezingen nog steeds propaganda langs de weg

Drie weken na de verkiezingen zijn er nog steeds vlaggen, borden en andere attributen op straat. Politieke partijen moeten die volgens de regels al na één week...

DolfijnFM | Vervallen rijbewijs en sedula blijven negen maanden langer geldig

Rijbewijs of sedula’s die vervallen zijn tussen 1 december vorig jaar en 1 juni dit jaar, blijven nog negen maanden geldig.   Heb je in die periode examen...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoKoninkrijk geschaad’

Koninkrijk geschaad’

 

Rijksministerraad: Actie Wilsoe niet voor herhaling vatbaar

Den Haag – Minister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe van Justitie heeft het internationale aanzien van het Koninkrijk geschaad.

Tot dat snoeiharde oordeel kwam de Rijksministerraad gistermorgen bij de bespreking van de brief die de bewindsman naar de Amerikaanse autoriteiten heeft gestuurd in een poging het beslag op de bankrekening van witwasverdachte Robbie dos Santos opgeheven te krijgen.

De toelichting van Gevolmachtigde minister Sheldry Osepa (MFK) kon de Nederlandse ministers die aan de RMR deelnamen niet overtuigen dat van ‘interventie’ geen sprake zou zijn.

Dat is het wel, zo concludeerde de RMR. Wilsoe is afgeweken van het rechtstatelijk gangbare gebruik dat een minister zich niet mengt in een strafzaak. Wilsoe heeft de schijn van belangenverstrengeling over zich afgeroepen. Zijn actie is schadelijk voor het aanzien van het Koninkrijk en raakt rechtstreeks de relatie met verdragspartner Amerika, zo liet demissionair minister Liesbeth Spies (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten.

Osepa kreeg het verzoek de boodschap aan zijn regering over te brengen dat de RMR er op vertrouwt dat dit eens maar nooit meer was. Voor alle zekerheid sprak de RMR de verwachting uit dat tijdens het Justitieel Vierlandenoverleg van volgende maand de vier ministers van Justitie – dus inclusief Wilsoe – het ‘gangbare gebruik’ herbevestigen.

De RMR zal er op toezien dat dit ook gebeurt. De RMR veroordeelde tevens de denigrerende uitspraken die Wilsoe (in navolging van zijn partijleider Helmin Wiels) had gedaan over Spies nadat die hem per brief blijk had gegeven van haar ongenoegen over diens handelwijze.

Osepa wilde na afloop van de RMR, die met anderhalf uur aanmerkelijk langer duurde dan anders, niet meer zeggen dan dat ‘Nederland de zaak heel hoog opneemt’ en dat ‘het allemaal zeer gevoelig ligt’.

De uitkomsten van het overleg in de RMR steken bleekjes af bij de woede van met name minister Uri Rosenthal (VVD) van Buitenlandse Zaken die zich in grote verlegenheid voelt gebracht tegenover zijn Amerikaanse collega Hillary Clinton, aan wie Wilsoe zijn brief had gericht.

Dat de RMR, in elk geval naar buiten toe, relatief ingetogen reageert heeft alles te maken met de demissionaire status van het kabinet. De discussie kan nog wel een vervolg krijgen als Spies binnenkort haar antwoorden op de schriftelijke vragen van PVV’er Eric Lucassen naar de Kamer stuurt. Die zouden wel eens tot een debat kunnen leiden.

Bron: Antiliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties