27 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Koninklijke erkenning voor Jeugd Rode Kruis uitgereikt

AMSTERDAM — Een enorme stimulans om door te gaan. Zo omschreven vertegenwoordigers van de Caribische organisaties vandaag de erkenning die ze kregen van het Oranjefonds. De Stichting Jeugd Rode Kruis Curaçao ontving een Appeltje van Oranje, uitgereikt door koningin Máxima. Maar ook de andere organisaties uit Curaçao, Aruba en Saba waardeerden de erkenning van de Koninklijke familie.

door onze correspondent

- Advertentie -

Otti Thomas

 

Koningin Máxima en Angelo Ramirez, Ethline Rosalina-Offerman en Cherelle Maduro van Stichting Jeugd Rode Kruis. Behalve de Stichting Jeugd Rode Kruis Curaçao wonen ook de projecten Gluren bij de Buren en De Generatietuin een Appeltje van Oranje. Kroonappels waren er voor de projecten Best Buddies, de Stadstuin Emma’s Hof en de Stichting Manteling.
Koningin Máxima en Angelo Ramirez, Ethline Rosalina-Offerman en Cherelle Maduro van Stichting Jeugd Rode Kruis. Behalve de Stichting Jeugd Rode Kruis Curaçao wonen ook de projecten Gluren bij de Buren en De Generatietuin een Appeltje van Oranje. Kroonappels waren er voor de projecten Best Buddies, de Stadstuin Emma’s Hof en de Stichting Manteling.

“Ik ben in een jubelstemming. Deze koninklijke erkenning is een enorme stimulans en zal misschien ook voor meer vrijwilligers zorgen, want niet iedereen is bekend met het project”

, zei voorzitter Angelo Ramirez van het Rode Kruis Curaçao.
Samen met Cherelle Maduro en Ethline Rosalina-Offerman nam hij het Appeltje van Oranje in ontvangst: een bronzen beeldje gemaakt door prinses Beatrix, een oorkonde en een bos bloemen.
De stichting ontvangt bovendien een cheque van 15.000 euro.

“We zijn ontzettend blij. Er waren zo veel goede initiatieven die kans maakten, maar wij hebben gewonnen”

, reageerde Rosalina-Offerman.

De jury beloonde de Stichting Jeugd Rode Kruis met een Appeltje van Oranje voor de wijze waarop ze twee generaties met elkaar verbinden, geheel in lijn met het thema: Alle jaren tellen.
Zoals koningin Máxima in haar toespraak benadrukte is die relatie tussen generaties heel belangrijk, omdat ouderen enerzijds energie kunnen krijgen van de omgang met jongeren en jongeren enig historisch besef wordt bijgebracht.

“En misschien ook wel enig geduld”

, zei de koningin.

Het project van het Jeugd Rode Kruis doet precies dat.
De jury prees demissionair minister en huisarts Ben Whiteman voor zijn aandeel.
Als huisarts zag hij dat veel van zijn oudere patiënten eenzaam waren en niet meer in staat om kleine klusjes te doen.
In 2006 nam hij samen met de jeugdafdeling van het Rode Kruis het initiatief, waarbij jonge vrijwilligers elke week ouderen helpen en ze gezelschap houden.
Elke maand is er bovendien een gezamenlijke activiteit.

“Zij vertellen over hun ervaringen, over het Curaçao van vroeger, en wij vertellen over onze ervaringen, bijvoorbeeld carnaval”

, aldus een jonge Curaçaose vrijwilligster in een filmpje, dat aan de genodigden getoond werd.

“Oprechte betrokkenheid is misschien wel de kern van dit succesvolle initiatief”

, was het oordeel van de jury.

“De jury is erg te spreken over de wijze waarop twee generaties, jong en oud, binnen dit project met elkaar verbonden zijn. Het is een succesvolle vorm van vrijwillige inzet, die bovendien de potentie heeft om de komende jaren gestaag door te groeien.”

 

 
Samenwerken
Bij de uitreiking van de Appeltjes van Oranje in het Paleis op de Dam waren ook vertegenwoordigers van alle genomineerde initiatieven aanwezig, waaronder twee organisaties uit Curaçao, een uit Aruba en een uit Saba.
Ze voelden zich allemaal gewaardeerd, al kregen ze geen Appeltje van Oranje of een Kroonappel, een speciale prijs in het kader van de troonswisseling.
Erkenning was er immers ook in de vorm van een persoonlijke ontmoeting met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix, die na afloop de genomineerden feliciteerden en informeerden naar hun initiatieven.

“Ik voel me vereerd. Koningin Máxima was heel aardig en hartelijk.
Ze zei dat ze zich verheugde op haar bezoek aan Saba.
Ik hoop dat ze ons dan ook zal bezoeken”

, zei directeur La Toya Charles van de Organoponics Farm, een Sabaans project dat werklozen leert om hun eigen groenten en fruit te verbouwen.
Het project was genomineerd voor een Kroonappel.

“Geweldig. Grandioos, dat we hier bij konden zijn”

, zei ook Marion van der Burgh van de Curaçaose Stichting Mami Sa, die jonge tienermoeders helpt.

“Natuurlijk was een geldbedrag welkom, maar erkenning is minstens zo belangrijk.
Het stimuleert ons om door te gaan.”

Marion van der Burgh en mede-bestuurslid Ruthila Martina legden ook contact met andere aanwezige organisaties om gezamenlijk projecten te ondernemen.
Hetzelfde geldt voor John Fun, wiens ‘Ban uni man pa cria nos muchanan’ was genomineerd.
Het Arubaanse project voorziet in een ontbijt voor kinderen.

“We hebben ideeën opgedaan, bijvoorbeeld voor een verjaardagspakket voor jarige kinderen in de kleuterklassen. Dat vond ik zo’n leuk idee”

, aldus Fun, die het ook een enorme eer noemde om aanwezig te zijn bij de uitreiking.
Ook Bruno Leonora en Hein van Maarschalkerwaart voelden zich vereerd.
Beiden zijn verbonden aan het Jeugd Ensemble van de Curaçaose Politie Harmonie, waarin oudere muzikanten jonge kinderen leren om een muziekinstrument te bespelen.

“Niemand verwacht dat de politie ook betrokken is bij sociale projecten”

, aldus Leonora.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking...
- Advertentie -
- Advertentie -