26 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Koning kan weinig doen voor Greenpeace-activisten

Bron: ANP
artic-sunriseKoning Willem-Alexander zal tijdens zijn bezoek aan Rusland niet met de president Poetin spreken over de situatie rond de Greenpeace-activisten die momenteel worden vastgehouden.

Advertentie

- Advertentie -

Dat zei premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad in zijn wekelijkse persconferentie.

“De koning wordt nooit de politieke gesprekken in getrokken. Hij staat boven de partijen, boven de dagelijkse politiek”, aldus de premier.

“Hij is daar als symbool van de eenheid van ons land om de vriendschap met Rusland te onderstrepen”.

Het AD berichtte vrijdag dat Faiza Oulahsen, een van de Greenpeace-activisten die in de Noord-Russische stad Moermansk in de gevangenis zit, koning Willem-Alexander in een brief heeft opgeroepen om haar situatie bij Poetin aan de kaak te stellen.

Ratten
Oulahsen, die met 29 anderen, onder wie de Nederlander Mannes Ubels, nu een maand vastzit in Rusland, schrijft onder meer last te hebben van lekkende waterleidingen, gebrekkig sanitair en ratten.
Rutte stelde dat meereizend minister van Buitenlandse Zaken wel politieke gesprekken met Poetin zal voeren, maar dat spreken over deze zaak moeilijk is, omdat deze onder de rechter is.

“Dat de zaak momenteel bij het zeerechttribunaal ligt maakt de mate van bespreken van dit dossier kwetsbaar. Het zou de kans op een goede juridische afwikkeling verkleinen”, aldus de premier.

Gazprom
Oulahsen was met het schip Arctic Sunrise in het Noordpoolgebied om actie te voeren tegen gasboringen daar.
Een dag na een actie bij een boorplatform van Gazprom werd het schip geënterd door de Russische autoriteiten, die alle opvarenden aanhielden.
Willem-Alexander en Máxima bezoeken Rusland op 8 en 9 november, om het Nederland-Ruslandjaar af te sluiten.
Aanvankelijk zou het koninklijk paar alleen op 9 november een concert bijwonen in Moskou, maar het bezoek is uitgebreid met een ontmoeting met Poetin op de achtste.

Aanklacht
De aanklacht tegen de opvarenden de Arctic Sunrise is ondertussen niet versoepeld, maar juist zwaarder geworden.
Volgens Greenpeace is de beschuldiging van vandalisme bovenop die van piraterij gekomen en is de piraterij-aanklacht niet van tafel.
Op piraterij staat maximaal vijftien jaar, op ‘hooliganisme’ zeven jaar. Die straffen kunnen niet zomaar bij elkaar worden opgeteld; daar is een bepaalde formule voor, vertelt Greenpeace-advocaat Jasper Teulings.
Maar de 28 activisten, fotograaf en videomaker die in september werden aangehouden in de Petsjorazee ten Zuiden van Nova Zembla, kijken volgens hem wel tegen ongeveer twintig jaar gevangenisstraf aan.

Vervangen
Het Russische nationale onderzoekscomité kondigde eerder nog aan dat de piraterijbeschuldigingen zouden worden vervangen door de aanklacht vandalisme.
In plaats daarvan kregen de dertig gevangenen tijdens de voorgeleidingen van afgelopen tijd een aanklacht voorgeschoteld waarop beide beschuldigingen stonden.
Daarmee heeft Rusland zich niet aan zijn belofte gehouden, stelt Greenpeace International.
De milieuorganisatie vraagt zich af of de Russen vasthouden aan piraterij om de beklaagden langer vast te kunnen houden. Was Rusland van piraterij afgestapt, dan hadden de autoriteiten de actievoerders moeten vrijlaten.

Overplaatsing
Een woordvoerder van Greenpeace meldt vrijdagmiddag ook dat de activisten, die momenteel vastzitten in een gevangenis in Moermansk, op korte termijn worden overgebracht naar Sint-Petersburg.
De reden van de overplaatsing is niet bekend.

Groots belang
In het licht hiervan is de stap die Nederland heeft gezet naar het Internationaal Zeerechttribunaal volgens advocaat Teulings dan ook van het grootste belang.
Volgende week woensdag houdt het tribunaal een eerste zitting over de eis van Nederland om het schip vrij te geven en de bemanning op vrije voeten te stellen.
Greenpeace heeft een uiteenzetting geschreven ter ondersteuning van de Nederlandse klacht, die in de procedure wordt ingebracht.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon nog geen reactie geven, aangezien het geen partij is in de zaak tegen de activisten en via diplomatieke kanalen nog niets had vernomen over de aanklachten.

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -