Knal boven Den Haag en Rotterdam blijkt F-16

F16 Archief foto

F16 Archief foto KKC

Een groot deel van de provincie Zuid-Holland is vanochtend opgeschrikt door een enorme knal. De oorzaak was een F16, die rond elf uur door de geluidsbarrière vloog. Volgens een woordvoerder van Defensie ging het om een testvlucht boven zee.

De knal ging gepaard met een drukgolf, die op straat voelbaar was. Op Twitter vroegen veel mensen  zich af of er ergens een explosie had plaatsgevonden. Er waren veel meldingen van mensen bij wie de ramen in de sponningen trilden. Ook gingen op diverse plaatsen spontaan autoalarmen af.

Vaker testvluchten
Er worden vaker testvluchten met straaljagers uitgevoerd boven zee. Meestal is er niets te horen als een toestel de geluidsbarrière doorbreekt. Dat dat nu wel het geval was, heeft te maken met meteorologische omstandigheden als wind en temperatuur.

Het gevechtsvliegtuig heeft naar schatting 1200 kilometer per uur gevlogen. Volgens de woordvoerder vloog het toestel op dertien kilometer hoogte, op ruim twintig mijl uit de kust.

Geluidsbarrière
In Nederland mogen F16’s alleen op het traject Steenbergen-Tiel boven land de geluidsbarrière doorbreken. De straaljagers mogen ook sneller dan het geluid als ze een onbekend vliegtuig moeten onderscheppen waarmee geen communicatie mogelijk is. Voor deze zogeheten quick reaction alerts staan op Volkel twee F-16’s klaar.

De Rotterdamse milieudienst DCMR heeft vijf vragen en klachten gekregen over de ‘knal’. De bellers kwamen uit Oostvoorne, Rozenburg, Maassluis en Vlaardingen. ‘We dachten eerst aan onweer, maar daarvoor was het gebied te groot,’ aldus een woordvoerder van de DCMR.

Bron: Algemeen Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *