27 C
Willemstad
• dinsdag 18 mei 2021 10:37

PBC | Besmettingen nemen weer toe

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het aantal besmettingen stijgt weer. Er kan nog niet gesproken worden over een trend, daarvoor zijn de getallen nog te laag. Zondag had Curaçao 65...

PBC | Koning opent vandaag slavernij expositie Rijksmuseum

Persbureau Curacao AMSTERDAM – Koning Willem-Alexander opent vanmiddag de expositie Slavernij in het Rijksmuseum in Amsterdam. De tentoonstelling vertelt over slavernij aan de hand van tien persoonlijke en...

PBC | Militairen op straat in Bonaire

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De marine vertrekt vandaag naar Bonaire voor een grote oefening. De eenheid van de Koninklijke Landmacht is daar een week lang. Ze worden gebracht...

ParadiseFM | Agent in SDKK besmet met Covid

Eén van de drie mannelijke agenten die vorige week zaterdag is vast gezet in de SDKK gevangenis heeft positief getest op Corona. Hij wordt met nog twee andere...

ParadiseFM | ‘Overheid moet ingrijpen bij verplichte vaccinaties’

Volgens de organisatie Consumenten Belangen Curaçao grijpt de overheid te weinig in bij bedrijven die hun werknemers verplichten om te vaccineren. Dat heeft Maria van Os van...

ParadiseFM | Arubaanse minister-president maakt zich zorgen

Demissionair minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes liet gisteren weten dat ze een frustrerend weekend achter de rug heeft. Ze vertelde tijdens de wekelijkse persconferentie dat ze het...
- Advertisement -spot_img

Knack | ‘Gevangenen plegen collectief zelfmoord’, minstens 17 doden in Venezuela

HomeMediaAlgemeen nieuwsKnack | 'Gevangenen plegen collectief zelfmoord', minstens 17 doden in Venezuela

Met drie op een baar: volgens Venezuelan Prisons Watch waren de gedetineerden onder meer de overbevolking zat © Belga
Met drie op een baar: volgens Venezuelan Prisons Watch waren de gedetineerden onder meer de overbevolking zat © Belga

Minstens 17, wellicht 21 gevangenen kwamen om het leven in een Venezolaanse gevangenis. Ze pleegden, volgens een mensenrechtenorganisatie, collectief zelfmoord uit protest tegen hun leefomstandigheden. Meer dan 140 anderen vertonen vergiftigingsverschijnselen.

Politiebronnen spreken van 17 bevestigde overlijdens, de ngo Venezuelan Prisons Watch zegt dat er elders nog 4 gedetineerden overleden zijn.

De zelfmoordactie gebeurde in de Uribana-gevangenis, in het zuidwesten van Venezuela. Dinsdag gingen de gedetineerden in hongerstaking om te protesteren tegen de onmenselijke behandeling en tegen het systematisch fnuiken van hun rechten door cipiers. Minstens 17 van hen bleken een dag later dood. Volgens de minister van Gevangeniswezen Iris Varela was hun overlijden het gevolg van “het ongecontroleerd innemen van medicijnen”, onder meer van antibiotica, middelen tegen epilepsie en hoge bloeddruk, vermengd met alcohol.

Muiterij
Volgens Venezuelan Prisons Watch zijn de gevangenen beginnen te muiten en konden ze de ziekenboeg bezetten. Daar hebben ze alle mogelijke pillen ingenomen en zelfmoord gepleegd.

Regeringsbronnen hadden het eerst over 13 overlijden en 145 gevallen van vergiftiging, waarna de politie preciseerde dat er 17 gevangenen overleden waren.

Volgens Venezuelan Prisons Watch zijn daarnaast 4 gevangenen die overgebracht werden uit Uribana in hun nieuwe gevangenis overleden.

3 gevangenen per plaats
In augustus had Venezuelan Prisons Watch een rapport gepubliceerd over de lamentabele situatie van gevangenen in het land. De gevangenissen zitten overvol, de hygiëne is hemeltergend en het geweld ongezien. In de eerste helft van 2014 kwamen 150 gevangenen door geweld om het leven.

Volgens dat rapport telde Venezuela eind juni 55.007 gevangenen voor 19.000 gevangenisplaatsen, ongeveer 3 gevangenen per bed. De meeste gevangenen zijn opgesloten in afwachting van hun proces.

In de Uribana-gevangenis kwam het geregeld tot incidenten. Begin 2013 werden tijdens een opstand ettelijke gevangenen gedood.

(Belga/RR)

Bron: Knack.be

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties