Willemstad – Er lijkt geen duidelijke deadline te zijn gesteld waarop de werkzaamheden van het multidisciplinair projectteam, dat zich bezighoudt met het plan van aanpak voor de toekomst van de Isla-raffinaderij op Curaçao, moeten zijn afgerond.
Advertentie
Dat stelt Statenlid Zita Jesus-Leito van oppositiepartij PAR naar aanleiding van vragen die zij hierover stelde en de antwoorden die zij daarop kreeg van de minister van Algemene Zaken, Ivar Asjes (PS).
Wat het proces volgens Asjes op dit moment vertraagt, is het technische onderzoek – het zogenoemde ‘Remaining Life Assessment’ – dat moet aangeven wat de levensverwachting is van de verschillende installaties binnen de raffinaderij. Zoiets blijkt niet eerder te zijn gedaan. Volgens de premier is het projectteam begonnen en is er een inventarisatie gemaakt van alle documenten die over de raffinaderij zijn opgesteld.
Er wordt bovendien gewerkt aan een ‘Businesscase’ en aan een ‘Strategic Orientation Study’, om daarna met een mandaat van de regering het proces te beginnen van het zoeken naar een of meerdere strategische partners om de raffinaderij te moderniseren. Jesus-Leito: ,,We zijn erg bezorgd over de toekomst van de Isla en de werkgelegenheid.
De raffinaderij draagt voor 14 procent bij aan ons bruto binnenlands product (bbp). We willen een gemoderniseerde raffinaderij, zónder luchtvervuiling. Ik ben blij met het snelle antwoord van de regering, maar er is geen deadline gesteld en ik mis een backup scenario als Venezuela niet meewerkt.”
Per 1 januari 2019 eindigt het contract met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA voor de huur en exploitatie van de raffinaderij, die Shell medio jaren 80 achterliet en het eigendom overdeed aan de overheid. Vijf jaar lijkt veel, maar in de olieindustrie geldt langetermijnplanning en eerdere adviezen gaven aan dat het voor de Isla al vijf voor twaalf is geweest. In augustus vorig jaar drong de Staten in een breed gesteunde motie aan op concrete actie.
Op 29 november 2013 werd officieel het multidisciplinair projectteam bij landsbesluit geïnstalleerd. Het team is onderverdeeld in twee deelgroepen. De ene groep houdt zich bezig met ‘Modernisering’ (zoeken naar partners en upgraden) en de tweede groep met ‘Herontwikkeling’ (slopen en ontmantelen raffinaderij en ontwikkelingsplan met nieuwe bestemmingen), met Werner Wiels door Asjes aangewezen als coördinator van beide groepen, bijgestaan door Vernon Daal.
Naschrift
Project team:
Andere leden van het projectteam-Isla naast Werner Wiels zijn Errol Cova als deskundige op het gebied van arbeid en human resources; Jaime de Sola, expert op het gebied van de internationale oliesector; Ruben Roosberg, met kennis op het gebied van raffinaderijgerelateerde activiteiten; Irving Hanst, kenner van overheidsentiteiten; Parrish Potts, die strategisch en technisch expert is op het gebied van de internationale oliesector; juridisch expert Randolph van Eps; financieel deskundige Henk de Zeeuw; internationaal onderhandelingsdeskundige Lindomar Scoop; Stefan Jansen, die deskundig is op het gebied van projectmanagement; Maria Liberia-Peters, kenner van onderhandelingsvaardigheden; planningen designdeskundige Anko van der Woude; sociaaleconomisch deskundige Pieter Goossens; en professional op het gebied van projectmanagement, Patrick Newton. KPMG Dutch Caribbean heeft na een openbare aanbesteding de opdracht gekregen het traject te begeleiden.
Bron: Antilliaans Dagblad
Advertentie