26 C
Willemstad
• donderdag 29 september 2022

ParadiseFM | Geen bewijs voor veroordeling 600 kilo drugsroof

Oud-politieagent M. Mariano is vrijgesproken voor de 600 kilo drugsroof uit het recherchebureau. Ook de andere verdachten zijn niet veroordeeld voor de roof. Volgens de rechter is...

ParadiseFM | Sterker economische groei door herstel toerisme

Het verblijfstoerisme is in de eerste helft van 2022 sneller hersteld dan verwacht. Op Curaçao overtrof het aantal verblijfstoeristen zelfs het niveau van voor de pandemie. Om...

ParadiseFM | Jongens aangehouden voor wapenbezit

De politie sloeg gisteren twee jongens in de boeien. De aanhouding vond plaats in Sun Valley. Buren belden de politie nadat ze de jongens in een tuin...
- Advertentie -

ParadiseFM | Betere beveiliging bij brandweerkazernes

De beveiliging van brandweerposten wordt verhoogd. Reden is de inbraak bij verschillende kazernes. Dat schrijft Justitieminister Hato. Alle brandweerposten krijgen automatische poorten die geopend worden op het...

ParadiseFM | Tweede arrestatie rond overval Julianadorp

De politie heeft vanmorgen een 27-jarige man opgepakt op verdenking van een gewapend overval aan de Parallelweg in Julianadorp. De aanhouding vond plaats aan de Kaya Renbak...

NTR | ‘Waarom kan ik hier in de Tweede Kamer geen Papiaments spreken?’

John Samson Rennox Calmes, Curaçaos parlementslid, zorgde voor een opmerkelijk moment in de Tweede Kamer. Hij hekelde dat er geen tolk aanwezig was bij een overleg en voerde...

DH | Inaugural Arajet Airlines flight lands at Princess Juliana International Airport

AIRPORT--Princess Juliana International Airport (PJIA) officially welcomed Arajet Airlines from the Dominican Republic with a symbolic inaugural ceremony on Tuesday. The ceremony had been postponed due to...

KKC | ‘Comment not accepted’ en cyberaanvallen februari 2020

Update 14 maart 2020

Knipselkrant Curacao dankt haar lezers voor alle geduld, begrip en steun

WILLEMSTAD – Afgelopen maand, februari 2020, hebben lezers van de Knipselkrant Curacao (KKC) hinder ondervonden van uiterst gevanceerde cyberaanvallen. De meeste lezers konden niet meer op de site, geen comments meer plaatsen of  geen nieuwe berichten meer lezen. Dat blijkt uit tests, rapporten en de regen van klachten die we hebben ontvangen.

Veel emails, appjes en telefoontjes vanaf 3 februari konden we niet beantwoorden simpelweg omdat de klachten en mailtjes in aantal te overweldigend waren. Ook hadden we geen uitleg over de oorzaak, en leek een oplossing ver weg. Er is overwogen een bericht te plaatsen, maar we stonden in dubio: enerzijds wilden we onze lezers geruststellen dat ze geen gevaar liepen, anderzijds wilden we onze aanvaller(s) niet informeren dat ze dit keer aan de winnende hand waren.

Onze KKC tech-team werkte het klokje rond om de oorzaak te achterhalen om een oplossing te vinden. De oorzaak werd echter niet gevonden. De leescijfers wezen uit dat nog maar 1/3 van onze lezers de berichten kon lezen en vrijwel niemand kon meer reageren. Onze commentpolis begon zich te vervelen.

Vanaf 19 februari jl. vreesden we dat het einde van ons mooie nieuws- en discussieforum en haar archieven nabij was.

Maar wanneer de nood het hoogst is..

Te laatste minuut bedachten hoster en webmaster alsnog een ingenieuze oplossing door de site op een geavanceerde manier om te leiden. Details zullen we u besparen, maar cijfers wezen uit dat lezers vanaf 26 februari vrijwel allemaal weer terug waren. Dat gaf onze vrijwilligers, ons fantastische tech-team en uw hoofdredacteur weer buitengewoon veel hoop. We danken jullie voor de vasthoudendheid het telkens te blijven proberen.

Verder verontschuldigt de KKC zich voor alle ongemak. Er is weliswaar geen moment geweest dat onze lezers gevaar of schade liepen, anders dan het tevergeefs opnieuw moeten typen en plaatsen van een comment, die niet of nauwelijks zou verschijnen. Dat is ronduit frustrerend, maar is vooralsnog niet te voorkomen. Gelukkig zien we dat de meeste comments wel weer ‘pakken’. De cyberaanvallen zijn nimmer gestopt – die gaan gewoon door – echter ze kunnen de KKC server niet meer vinden. Onze server blijft daarom van adres veranderen en automatisch cachen voor verversing, zonder de lezers te hinderen.

Knipselkrant Curacao (KKC) biedt haar verontschuldigingen aan voor het geleden ongemak en dankt haar lezers voor alle steun geduld, begrip en adviezen

Wie, wat en hoe?

Als wordt gekeken naar waar de aanvallen vandaan komen, bestaan er aanwijzingen. Cyberaanvallen tegen de KKC spelen al vanaf 2013. Gemiddeld heeft de KKC inmiddels één cyberattack per seconde. Ging het aanvankelijk ‘slechts’ om DDoS aanvallen, inlogpogingen, botnets, sql-injecties, exploten en meer van dat (kostbare) moois, daarna volgenden schadeclaims, sommaties en valse aangiftes tegen onze hostingproviders. Onterecht en niet lief. DDoS aanvallen werden vanaf circa 2017 weliswaar succesvol tegengehouden door Cloudflare, maar in 2018 werd de securityprovider door onverlatenen meermalen gemaand haar beveiligingservices aan ons te staken. Niet dat het de censuurders hielp, waardevolle bewijzen leverde het wel op.

Na de BBC uitzendingen van 24 juli tot en met 7 augustus 2019, werd ook nog een intensieve smeercampagne tegen de KKC opgezet. Naast de nodige maffia-sommatie’s die ons om de oren vliegen, kregen ook medewerkers, vrijwilligers en zelfs familieleden te maken met de nodige belagingen. Na sommaties tot staken werden deze vervolgens vervolgd met … anonieme cyberaanvallen.

Waaronder complexe en brute force aanvallen. Een complexe aanval is wanneer een bezoeker een verzoek doet aan de site die specifiek is ontworpen om de site te exploiteren of een kwetsbaarheid te vinden die ze later kunnen exploiteren.
Brute force-aanvallen zijn pogingen om gebruikers/wachtwoorden te raden. Deze aanvallen zijn bedoeld om in te loggen bij de wordpress-beheerder. Ze voorkwamen o.a. het cachen, verversen van de site en plaatsen van comments.

Zelfs onze eigengereide commentpolis stond machteloos. Immers, zo blijft de cyclus zich in hetzelfde rondje herhalen.

KKC heeft inmiddels enkele verantwoordelijken teruggesommeerd de activiteiten te staken en aansprakelijk gesteld. We blijven alles monitoren en vastleggen. Echter, voorafgaand aan rechtszaken kunnen we niet inhoudelijk op de zaken ingaan, om discussies buiten de rechtszaal te voorkomen.

Er zijn nog wat kleinigheidjes die opgelost moeten worden. We vragen om uw geduld en hopen u ondertussen weer zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Het KKC team drukt haar waardering uit voor haar volhardende tech-team en dankt onze lezers voor alle begrip, adviezen en vooral de bemoedigende mailtjes: masha, masha danki!

Vriendelijke groeten,
Namens de KKC redactie, het tech team, en de commentpolis
Nardy Cramm (KKC hoofdredacteur)

Naschrift KKC

2 maart 2020: redirect van http naar https is weer aangezet

5 maart 2020: inmiddels hebben wij serieuze bewijzen ontvangen dat bepaalde telecmproviders toegang tot het laatste nieuws op de KKC blokkeren. We roepen onze lezers op ons meer bewijzen met screenshots te sturen. Bijvoorbeeld een screenshot waarbij u VPN gebruikt en er wel op komt en vervolgens een screenshot zonder gebruik van VPN, waarbij blijkt dat er geen nieuws word weergegeven. Gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!

PS Ook zoeken we nog steeds naar de oorzaak waarom veel comments thans mogelijk wel worden geplaatst, maar vervolgens niet (dan wel niet direct) kunnen worden teruggelezen. 

10 maart 2020: na de oproep voor bewijzen te in te sturen van blokkade door lokale services providers, stopten de blokkades. Op 9 maart uitval: website was ca 10 uur onbereikbaar. Oorzaken blijken moeilijk te vinden. Alle caching is uitgezet om te proberen ‘verdwijnende’ (maar vaak later alsnog verschijnende) comments op te vangen. Dit gaat enigszins ten koste van de snelheid.

12 maart 2020: bijna 5,5 uur uitval, oorzaak vooralsnog onbekend.

Stand van zaken 2020/03/13 (ochtends): KKC cyberaanvallen maart 2020

13 maart 2020: Het ‘verdwijnen’ van comments lijkt goeddeels te zijn opgelost. Svp blijf melden als u de comment niet binnen 15 minuten ziet verschijnen. De cyberaanvallen op de KKC website duren onverminderd voort, en het kan voorkomen dat we af en toe tijdelijk onbereikbaar zijn. We zijn dan bezig e.e.a. op te lossen.

14 maart 2020: De cyberaanvallen houden onverminderd aan, maar onze oplossingen voor verdwijnende comments en vermeende blokkades door telecomservicesproviders lijken te zijn opgelost. Zodra er zich weer klachten voordoen zullen we dit bericht weer ‘sticky’ op de voorpagina zetten. Het kan voorkomen dat we af en toe tijdelijk onbereikbaar zijn, laat ons svp altijd weten als er klachten of vragen zijn. Dat kan op gewoon op onze emaildres [email protected] of, indien meer discretie nodigt wordt geacht, ook op [email protected]

 

 

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

20 reacties

 1. Vrijwel direct na mijn reactie over de kwestie hr.Van Kwartel en hr.Eugenne Rugenaath.
  En over hr.Kenneth Gijsbertha werd ik gelijk geblokkeerd tot de KKC..

 2. Kom op jongens, laat die floplaag gewoon hun zakken vullen, voordat Nederland binnenkort de stekker uit onafhankelijk incapabel Curacao trekt ….
  Die hele regering is toch al decennia een complete kostbare n aanfluiting.

 3. Beste lezers,

  Met verbazing namen we kennis van klachten zoals onder van @Bo mes sa en @nico. Wij kunnen dit probleem zelf niet constateren. Alsublieft, laat ons weten als meerdere mensen hier hinder van hebben. Mocht het inderdaad zo zijn dat UTS en Flow toegang tot het KKC nieuwsforum blokkeren, hebben we bewijzen nodig om deze weer toegankelijk te maken. Svp stuur uw screenshots naar [email protected] of [email protected]. Ze zullen uiterst vertrouwelijk en discreet worden behandeld.

  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 4. @Beste lezers,

  Inderdaad zijn er nog wat comments en andere problemen, we zijn er druk mee bezig. Again, excuses voor de overlast.

  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 5. Ik zie dat https inderdaad weer geactiveerd is, echter er blijven (voor mij althans) niet werkende linken van hen die gereageerd hebben. Ik word wel naar het onderwerp gebracht maar kan de reactie van de desbetreffende persoon niet zien. Ook lijnt vaak het aantal reacties niet op met wat er dus zichtbaar (voor mij) is. Helemaal functionerend is het dus nog niet.

 6. Yes NARDY, niet het “vele” is het “goede”, maar het “goede”, dát is het “vele”. Kop op en zet ‘m op. Laat zien dat jullie onverwoestbaar en niet te vernietigen zijn. Toy toy toy. Still going on, like Johnnie Walker does.

 7. goed werk commentpolis: in het verleden heb ik vaker kritiek geleverd op het verwijderen van comments, maar het verwijderen van KKC is gelijk aan de persvrijheid monddood maken en daar heeft niemand (behalve misschien Suzy Romer, Martina’s, Lasten’s, dure directeuren, aqualectra, Reinald Rotary happy hour Curiel… dus eigenlijk de hele toplaag van Curacao) baat bij

 8. Gelukkig is https weer geactiveerd. Weliswaar via Let’s Encrypt tot 24 May 2020, maar toch. Dump van het internet verkeer onthult niet meer onze comments en email adressen.

  Wat wel opvallend blijft is dat een verbinding via het internet van UTS Curacao nog steeds de toegang tot de KKC site blijft blokkeren. Opvallend want andere sites gaan gewoon wel. Zowel de http:// als de https:// worden niet weergegeven.

 9. Ga zo door Nardy en Commentpolis. (Maar vooral Nardy.)
  Het zal wel een hoop stress zijn geweest, maar weet: na gedane arbeid is het goed rusten.

 10. Inderdaad: Gewoon doorgaan !!
  Er zijn nog steeds problemen, de commentaar linken van diverse reageerders werken vaak niet. Ook zie ik dat er bijvoorbeeld 5 maal is gereageerd, maar het commentaar veld is leeg bij sommige onderwerpen. “Iets” loopt niet synchroon met de realiteit kennelijk. Ik krijg ook een `Not Secure` melding ipv het slotje voor het webadres.

 11. En weer wint de waarheid op en via KKC, en verliezen de Losers die je met een vinger kan aanwijzen. Of niet dan G de R ?!.

 12. De grootste vijand van de corrupte staatsdieraars c.s. is de onthulling.
  Daarom wordt de KKC zo gehaat en verguisd.
  En dat is een heel goed teken!

 13. Chapeau voor jullie prof. team.
  Dit zijn echte jarloerse kwelgeesten geweest die wederom het onderspit moesten delven.
  Wederom een bewijs dat KKC dagelijks druk wordt gelezen, dus: een hoop fanatico’s heeft.
  Zoals John heft gezegd; DOORGAAN.

 14. Keep up the good work!

  En, elk nadeel hep sijn voordeel. bepaalde commentatoren heb ik alles behalve gemist in de periode dat comments niet mogelijk waren.

  Ik zou nu Drechi en Beflapas als voorbeelden kunnen noemen, maar doe dat niet.

 15. Dank voor de uitleg. De boze wolf is dus weer bijzonder bezig geweest en verlaagt zich keer op keer tot kinderachtige methoden. Blijf doorgaan KKC.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -