27 C
Willemstad
• donderdag 7 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

KH Otrobanda dicht

Lodge aan zijden draadje; miljoen nodig tot aan doorstart

Willemstad – Voor Kurá Hulanda Otrobanda is gisteren met het uitspreken van het faillissement het doek gevallen; voor zusterhotel de Lodge KH te Westpunt duurt de vorige week verleende surseance van betaling nog voort en bestaat er dus nog enige hoop op een doorstart.

- Advertentie -

Toeristen moesten gisteren hun koffers pakken en vertrekken. FOTO’S JEU OLIMPIO
Toeristen moesten gisteren hun koffers pakken en vertrekken.
FOTO’S JEU OLIMPIO

Tot en met donderdagavond en zelfs vrijdagmorgen vroeg werden verwoede pogingen gedaan het luxe stadshotel van sluiting te redden.
Om de werknemers te betalen en beide hotels nog in elk geval een maand draaiende te houden, was circa een half miljoen gulden nodig; ook de schuldeisers moesten dan even pas op de plaats maken.
Maar het geld kwam niet en dat was voor directeur Peter Heinen eigenlijk woensdagmiddag laat al duidelijk toen tijdens een laatste bespreking MCB opnieuw niet instemde met een noodkrediet aan Kurá Hulanda, waardoor er geen gelden waren voor de maandag geplande uitbetaling van de lonen. Ook sommige schuldeisers, waaronder Wasserij Korsow, werden onrustig.
De gasten in de 24 bezette kamers zijn direct ondergebracht bij andere hotels.
Dat zal ook de komende dagen gebeuren met toeristen die al hadden geboekt.
Otrobanda telt 82 kamers en suites.
De circa 60 man vast personeel en 20 parttimers werden vanmorgen geïnformeerd; zij zijn ontslagen en krijgen voorlopig geen loon, zo liet de tot curator benoemde Remco van Arkel weten.
Hij was sinds een week al bewindvoerder en zal bewindvoerder blijven voor het andere hotel; Lodge Kurá Hulanda Management te Westpunt, waarvan de surseance van betaling voortduurt.
Dit laatste hotel telt 101 kamers en suites en daar werken eveneens ongeveer 80 personeelsleden. Beide hotels worden gemanaged door Sandton.

,,Allebei de hotels hebben veel moeite moeten doen om high-level toeristen aan te trekken”

, aldus Gui de Vries, president van Sandton Hotel Group.

Het hek ging dicht, Kurá Hulanda Otrobanda sloot gisteren letterlijk de deuren nadat het failliet werd verklaard.
Het hek ging dicht, Kurá Hulanda Otrobanda sloot gisteren letterlijk de deuren nadat het failliet werd verklaard.

Zowel Otrobanda (dat in 2001 opende) als de Lodge te Westpunt (operationeel sinds 2006) zijn in handen van nv Hotel Kurá Hulanda, waarvan Heinen algemeen directeur is.

,,Dit is inderdaad een trieste dag voor ons en voor het Curaçaose toerisme”

, zegt Heinen, die er dertien jaar geleden bij de start al bij was.
Hij geeft niet op:

,,We zullen blijven proberen investeerders te interesseren en aan te trekken zodat het resort weer open kan.”

De stichting The Jade Foundation is de uiteindelijk eigenaar van Kurá Hulanda.
Nadat in de afgelopen dertien jaar 65 miljoen dollar is gestoken in de resorts, museum en conferentiecentrum heeft het bestuur van Jade enkele maanden terug besloten dat de eigenaren niet meer bereid zijn en niet meer kunnen bijdragen om de tekorten aan te vullen.
De Lodge biedt echter de mogelijkheid om het grote naast het resort behorende terrein te ontwikkelen.
Met de opbrengsten uit verkoop van de daar te realiseren condominiums kunnen de verplichtingen aan onder andere Stichting Economische Ontwikkeling (SEO), die tevens belanghebbende is als hypotheekhouder, worden afbetaald.
Een besluit daarover moet echter eerder gisteren dan vandaag vallen. Daarom is het lot van de Lodge ook nog onzeker en is het wachten op de financier.
Een aanvullende lening van één miljoen gulden is nodig voor een doorstart van het resort op Westpunt waar voorheen Kadushi Cliffs was.
Exploitant Sandton speelt daarbij een voorname rol en zou bereid zijn (een deel van) de Lodge te leasen en de rentebetalingen te garanderen.
Onroerend goed ontwikkelaar Re-Max is optimistisch dat spoedige verkoop van de condo’s mogelijk moet zijn. Van SEO, die het bevorderen van de economische ontwikkeling tot doel heeft, is volgens de Kamer van Koophandel Clark Gomes Casseres voorzitter en penningmeester is Dennis Cijntje, die tevens directeur is van de Ontwikkelingsbank Obna. SEO wil de jaarstukken zien en de jongste financiële gegevens alsmede een plan en commitment van Sandton. Eerder verstrekte onlangs nog een andere ontwikkelingsbank, Korpodeko, een overbruggingskrediet van 500.000 gulden. Zo verklaarde Heinen vorige week tegenover deze krant, terwijl ook toen al commerciële banken als Girobank en MCB alle verzoeken om noodleningen vrij resoluut afwees. Volgens de directie heeft MCB ook alle cashflow van de hotelgroep bevroren.

Video1

Video2

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Duurzame energie onderwerp van gesprek

Kralendijk - Het traject om geleidelijk over te stappen naar een (bijna) volledige duurzame energieproductie bevindt zich in de eindfase. Dit heeft minister Rob Jetten van Economische...
- Advertentie -
- Advertentie -