28 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | ‘Keuzes maken voor financiële sector nodig’

Speech Rosaria bij Rotaract

RosariaWILLEMSTAD — Curaçao moet beseffen dat we de ‘oude offshore’ achter ons moeten laten om vooruit te gaan. Dat is een van de zaken die Alex Rosaria, leider van de partij Pais, zaterdag aanstipte in zijn speech tijdens het Rotaract-evenement in het Santa Barbara Resort, waaraan een aantal sprekers uit diverse sectoren deelnamen. Rosaria sprak over de internationale financiële dienstverlening en de stappen die daarin zouden moeten worden gezet.

- Advertentie -

Volgens Rosaria zijn niet alle actoren in de sector van de internationale financiële dienstverlening ervan overtuigd dat ‘het tijdperk van de oude offshore en de gedateerde modellen die ermee samenhangen, definitief voorbij is’. Dat is met name naar voren gekomen in de discussies binnen de sector tussen een groep die aan de oude regelingen wil vasthouden en een Double Taxation Agreement (DTA) niet ziet zitten, en een groep die wel een DTA wil ondertekenen en de nieuwe wegen wil exploreren die zich daardoor zouden openen.

“Als we vooruit willen moeten we zo snel mogelijk de oude periode achterlaten. Ik denk zelfs dat we niet tot 2019 moeten wachten met het elimineren van de oude offshore, maar dat we het op zijn laatst in 2015 al moeten doen. Natuurlijk moet die stap niet door de regering alleen worden genomen, maar samen met alle relevante actoren.”

Wereld
Behalve alle neuzen een kant op krijgen is het volgens de Pais-voorman noodzakelijk dat Curaçao zich openstelt voor de wereld.

“Ik geloof er sterk in dat de houding ten opzichte van buitenlanders moet veranderen, niet alleen de immigratiewetten. Het zou duidelijk moeten zijn dat we meer mensen op dit eiland nodig hebben, van verschillende nationaliteiten.

Ik ben ervan overtuigd dat als mensen met verschillende achtergronden en gewoontes bij elkaar komen, dit zal leiden tot nieuwe creatieve energie.
We moeten niet meer bang zijn voor mensen van buitenaf, en niet meer bang zijn voor verandering.

Ik kreeg recentelijk een mail van iemand die op onze partij had gestemd, die schreef dat we nog maar eens goed moeten nadenken over de beslissing van de regering om de visumplicht op te heffen voor Colombianen, ‘omdat we dan opgescheept raken met een hoop Colombiaanse illegalen’.

Ik denk dat ik een stem ben verloren toen ik hem zei dat ik droom van een Curaçao met 300.000 inwoners, een bruisend Punda met een hoop cafés, restaurants waar je niet alleen rom berde kunt krijgen en sopi mondongo, maar ook garbanzo, nacatamal en chimichurri.

Het punt is dat meer mensen toelaten in ons land op een juiste manier, goed is voor het land, voor innovatie en speciaal voor de internationale financiële sector.”

Ook zou de sector zich moeten vernieuwen volgens Rosaria.
Bedrijven zouden zich meer moeten richten op research en development.
Daarbij moet worden gedacht aan zaken als islamitisch bankieren, en de Aziatische markt die vol met potentie zit.

Tevens zou wat hem betreft de vraag moeten kunnen worden gesteld of we ‘voor altijd gekoppeld moeten blijven aan de Amerikaanse dollar, of dat we misschien moeten overwegen om onszelf te koppelen aan een ‘currency basket’ met niet alleen de dollar maar ook de euro’.
Ook is het toelaten van meer elementen van het Angelsaksische rechtsmodel het overwegen waard.

“En durven we het aan om het Engels als taal een prominentere rol te laten spelen?”

Ten slotte zou het mooi zijn als de sector een ‘single branding’ zou overwegen met bijvoorbeeld een eigen website. De overheid zou niet alleen de red tape kunnen verkleinen maar ook enkele taken kunnen delegeren aan private bedrijven, zoals het vergunningenproces. Dit gaat volgens Rosaria op dit moment op een te inefficiënte manier.

“We klagen te veel, we zeggen dat Nederland onze offshore heeft gestolen en dat die grote vervelende rijke landen ons leven moeilijk maken met allerlei nieuwe regels.

Ten eerste, Nederland is een concurrent. Dat is het.
Laten we dat land dan ook behandelen als concurrent.
Het heeft het recht om te concurreren.

Ten tweede zou de eindeloze regelgeving, opgelegd door de OESO, de FATF en de CFATF, Egmont en de Europese Unie, ervoor zorgen dat we slecht presteren. Maar vergeet niet: onze concurrenten moeten zich aan precies dezelfde regels houden. Landen als Barbados, de Kaaimaneilanden en Anguilla zijn ons aan het voorbijstreven of aan het inlopen.

We moeten beginnen met het bij onszelf zoeken en niet met de vinger wijzen naar iemand anders.”

Bron: Antililaans Dagblad

Rotaract Speech IFS Curaçao 19 Oct 2013

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -