Kerknet | Vaticaanse topdiplomaat niet naar Venezuela

Het Vaticaan geeft de hoop op dat president Maduro en de Venezolaanse oppositie nog tot een vergelijk kunnen komen

Het Vaticaan geeft de hoop op dat president Maduro en de Venezolaanse oppositie nog tot een vergelijk kunnen komen

Aartsbisschop Paul Gallagher, de nieuwe secretaris van de afdeling relaties met andere staten van het staatssecretariaat van de Heilige Stoel, kondigde vandaag aan dat zijn pastoraal bezoek aan Venezuela wordt afgelast.

Het bezoek zou plaatsvinden van 24 tot 29 mei. Volgens insiders zou de secretaris er, op vraag van de oppositie, bemiddelen tussen de regerende socialisten van president Madura en de democratische oppositie, die sinds de verkiezingen van eind vorig jaar twee derde van de zetels in het parlement bezet. Daar werd de oppositie door Maduro met hulp van het Hooggerechtshof buitenspel gezet.

Politieke en economische impasse

Het Latijns-Amerikaanse land gaat al geruime tijd gebukt onder een economische, sociale en politieke crisis. Sinds de verpletterende verkiezingsnederlaag van de socialisten van vorig jaar tracht Maduro met alle middelen de macht te behouden. Maar inmiddels blijven straatprotesten aanhouden en ondertekenden 1,9 miljoen inwoners de eis voor een referendum dat tot vervroegde presidentsverkiezingen en een machtswissel moet leiden.

Dreigende burgeroorlog

President Maduro kondigde zaterdag nogmaals de noodtoestand af. Inmiddels swingt de inflatie de pan uit, zijn de winkels leeg en is de benzine vrijwel onbetaalbaar geworden, hoewel Venezuela een van de belangrijkste internationale olie-exporteurs is. De marge om nog via dialoog een oplossing te vinden is bijzonder klein geworden. Vraag is hoe lang Maduro nog met geweld de macht kan behouden en hoe ver hij daarbij wil gaan. De politieke crisis dreigt echter op elk moment in een regelrechte burgeroorlog te ontaarden.

Bron: I.Media/Kerknet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *