26 C
Willemstad
• zondag 18 april 2021 02:33

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoKans op sterfte na maag-verkleiningsoperatie te hoog

Kans op sterfte na maag-verkleiningsoperatie te hoog

maag verkleiningWILLEMSTAD — De perioperatieve mortaliteit (sterftepercentage na operaties) van maagverkleiningsoperaties is ruim 1,5 procent.
Volgens de Inspectie voor de Volksgezondheid is dit te hoog.
De voorlopige conclusie van het Inspectieonderzoek, dat gisteren is gepubliceerd, is dat het programma van maagverkleiningsoperaties onveilig is.

In de afgelopen jaren zijn er door leden van de vakgroep chirurgie van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) in totaal 326 maagverkleiningsoperaties uitgevoerd.
Deze operaties zijn uitgevoerd in het Sehos en in de Taamskliniek.
Binnen deze reeks zijn vijf patiënten kort na de operatie, als gevolg van complicaties, overleden. Dit is een peri-operatieve mortaliteit van ruim 1,5 procent, te hoog aldus de Inspectie in een voorlopig oordeel.

De coördinator van de vakgroep heeft geen complicatieregistratie kunnen presenteren over het tweede deel van de reeks operaties, 151 tot en met 326. De twee meest recente overlijdensgevallen worden nu geanalyseerd.
Het laatste overlijdensgeval heeft geleid tot een klacht tegen de betrokken chirurg.
De overige drie sterfgevallen zullen ook worden onderzocht, zodra de opgevraagde medische dossiers zijn overhandigd.
Dit vergt nog geruime tijd, stelt de Inspectie in een persbericht.

Volgens de Inspectie is het vrijwel onmogelijk in retrospectief een volledige analyse van complicaties op te stellen.
Nadere analyse van OK-lijsten en dossiers leert dat in circa 10 procent van de ingrepen foutieve vermeldingen zijn gedaan op lijsten en dossiers.
Ook is er bij ongeveer 10 procent van de gevallen afgezien van de afgesproken procedure om patiënten voorafgaand aan de operatie te laten toetsen door een commissie.
Deze commissie, waarin onder meer een diëtist en een psycholoog zitting hebben, toetst of voorheen andere alternatieven van gewichtsverlies zijn toegepast en of de patiënt voldoende gemotiveerd is.
Dit verzuim is tegen de geldende protocollen.

De Inspectie meent dat experts op het gebied van bariatrische chirurgie nader moeten onderzoeken aan welke voorwaarden er moet worden voldaan om het programma opnieuw te starten.
De komende zes maanden mogen er namelijk geen maagverkleiningsoperaties worden uitgevoerd. Naar het oordeel van de Inspectie is het ook noodzakelijk om de vakgroep chirurgie te laten (her)visiteren in het kader van de opleidingstaak.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties