25 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 06:32

Laatste reacties

- Advertentie -

Kans op sterfte na maag-verkleiningsoperatie te hoog

maag verkleiningWILLEMSTAD — De perioperatieve mortaliteit (sterftepercentage na operaties) van maagverkleiningsoperaties is ruim 1,5 procent.
Volgens de Inspectie voor de Volksgezondheid is dit te hoog.
De voorlopige conclusie van het Inspectieonderzoek, dat gisteren is gepubliceerd, is dat het programma van maagverkleiningsoperaties onveilig is.

In de afgelopen jaren zijn er door leden van de vakgroep chirurgie van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) in totaal 326 maagverkleiningsoperaties uitgevoerd.
Deze operaties zijn uitgevoerd in het Sehos en in de Taamskliniek.
Binnen deze reeks zijn vijf patiënten kort na de operatie, als gevolg van complicaties, overleden. Dit is een peri-operatieve mortaliteit van ruim 1,5 procent, te hoog aldus de Inspectie in een voorlopig oordeel.

De coördinator van de vakgroep heeft geen complicatieregistratie kunnen presenteren over het tweede deel van de reeks operaties, 151 tot en met 326. De twee meest recente overlijdensgevallen worden nu geanalyseerd.
Het laatste overlijdensgeval heeft geleid tot een klacht tegen de betrokken chirurg.
De overige drie sterfgevallen zullen ook worden onderzocht, zodra de opgevraagde medische dossiers zijn overhandigd.
Dit vergt nog geruime tijd, stelt de Inspectie in een persbericht.

Volgens de Inspectie is het vrijwel onmogelijk in retrospectief een volledige analyse van complicaties op te stellen.
Nadere analyse van OK-lijsten en dossiers leert dat in circa 10 procent van de ingrepen foutieve vermeldingen zijn gedaan op lijsten en dossiers.
Ook is er bij ongeveer 10 procent van de gevallen afgezien van de afgesproken procedure om patiënten voorafgaand aan de operatie te laten toetsen door een commissie.
Deze commissie, waarin onder meer een diëtist en een psycholoog zitting hebben, toetst of voorheen andere alternatieven van gewichtsverlies zijn toegepast en of de patiënt voldoende gemotiveerd is.
Dit verzuim is tegen de geldende protocollen.

- Advertentie -

De Inspectie meent dat experts op het gebied van bariatrische chirurgie nader moeten onderzoeken aan welke voorwaarden er moet worden voldaan om het programma opnieuw te starten.
De komende zes maanden mogen er namelijk geen maagverkleiningsoperaties worden uitgevoerd. Naar het oordeel van de Inspectie is het ook noodzakelijk om de vakgroep chirurgie te laten (her)visiteren in het kader van de opleidingstaak.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -