DEN HAAG — Leden van de Tweede Kamer twijfelen of de Curaçaose regering wel in staat is om haar eigen veiligheidsdienst (VDC) te reorganiseren.
“Ligt het gezien de omstandigheden (…) niet meer voor de hand om een plan van aanpak onder verantwoordelijkheid van de Rijksministerraad op te stellen om het functioneren van de Veiligheidsdienst van Curaçao te verbeteren in plaats van de voorkeur te geven aan een reorganisatie door de regering Schotte zelf”,
vragen leden van de commissie Koninkrijksrelaties aan minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
“Ligt het gezien de voortdurende conflicten tussen de regering-Schotte en het ambtelijke apparaat, de overheids-nv’s, de Centrale Bank en ook de Veiligheidsdienst niet meer voor de hand om deze reorganisatie te onderwerpen aan een meer kritische blik”,
aldus de commissie, die naast de conflicten ook de politiek gemotiveerde benoemingen en ontslagen noemt.
Aanleiding voor deze en andere vragen zijn de berichten dat Colombiaanse veiligheidsfunctionarissen betrokken zouden zijn bij de reorganisatie van de VDC en daarbij de beschikking hebben gekregen over de informatie van de VDC, mogelijk inclusief vertrouwelijke informatie van de Nederlandse veiligheidsdiensten AIVD en MIVD.
De kans bestaat dat Spies haar antwoorden tijdens een besloten overleg geeft, een mogelijkheid die door de PVV en de SP werd geopperd.
Gegevens doorgespeeld
De commissieleden willen onder meer weten of er inderdaad gegevens van de Nederlandse veiligheidsdiensten zijn doorgespeeld, hoe dit onderzocht wordt, welke sancties op het lekken van informatie staat en of de Tweede Kamer hierover zal worden ingelicht. Maar de meeste vragen gaan over de rol die de Curaçaose regering.
“Hoe beoordeelt u de rol die premier Schotte van Curaçao volgens de berichtgeving gespeeld zou hebben bij het doorspelen van vertrouwelijke gegevens aan derden? Is optreden door het Koninkrijk om deugdelijk bestuur te waarborgen volgens u op zijn plaats als leden van de Curaçaose regering een rol hebben gespeeld bij het doorspelen van vertrouwelijke informatie”, aldus de commissie.
Bron: Amigoe