27.3 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 04:29

Laatste reacties

- Advertentie -

Kamer zet vaart achter Bosmanwet

logo-nederlandDen Haag – De Tweede Kamer maakt haast met de behandeling van de zogeheten Bosmanwet.

Advertentie

Het door VVD’er André Bosman ingediende initiatiefwetsvoorstel om een drempel op te werpen voor Curaçaoënaars, Arubanen en Sint Maartenaren die zich in Europees Nederland willen vestigen, is voor de week van 10 februari op de Kameragenda geplaatst. Vorige maand rondde de Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie de schriftelijke voorbereiding van het wetsvoorstel af, daarmee het licht op groen zettend voor de plenaire afhandeling.
Gezien de overvolle agenda leek het er evenwel op dat het wetsvoorstel niet voor het zomerreces aan de beurt zou komen.
Begin 2011 meldde toenmalig VVD-fractieleider Stef Blok dat zijn partij het wachten op de totstandkoming van een rijkswet om het personenverkeer in het Koninkrijk te regelen zat was en met een eigen initiatiefwetsvoorstel zou komen om de toestroom van Caribische Nederlanders via nationale wetgeving in te dammen.
Na de oorspronkelijke tekst te hebben aangepast aan kritische kanttekeningen van de Raad van State diende woordvoerder voor Koninkrijksrelaties Bosman zijn initiatiefwetsvoorstel officieel in.
In reactie op vragen van de andere fracties voegde het liberale Kamerlid vorige maand nog een artikel toe: de wet zal worden ingetrokken zodra Nederland alsnog met de andere landen overeenstemming weet te bereiken over een Rijkswet.
Eerdere pogingen – onder meer van Rita Verdonk – om een toelatingsregeling in te voeren, liepen stuk op juridische bezwaren.
Reden waarom de Bosmanwet niet tornt aan de vrije toelating, maar alleen geldt voor wie zich langer dan zes maanden in Nederland wil vestigen.
Die moet, om zich te kunnen inschrijven in zijn nieuwe woonplaats, aantonen in zijn eigen levensonderhoud te kunnen voorzien en mag geen crimineel verleden hebben.
De wet is overigens niet van toepassing op bursalen.
Volgens de Raad van State is de Bosmanwet zoals die nu is geformuleerd ondanks alle haken en ogen juridisch houdbaar.
In zowel de Tweede als de Eerste Kamer lijkt de ‘Wet regulering vestiging van Nederlanders van Aruba, Curaçao en Sint Maarten in Nederland’ op een meerderheid te kunnen rekenen. De VVD is vanzelfsprekend voor.
De PVV is dat ook, al zou die partij nog veel verder willen gaan. De PvdA heeft zich via het regeerakkoord verbonden aan een vestigingsregeling.
De parlementen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten hebben grote bezwaren tegen het wetsvoorstel, maar omdat het om nationale regelgeving gaat, hebben de andere landen er geen zeggenschap over; zoals Nederland niets te zeggen heeft over de toelatingsregels die de eilanden hanteren voor Europese Nederlanders.
Wel is het de verwachting dat na het aannemen van de wet er door tegenstanders een proefproces zal worden uitgelokt.
Bosman is verheugd dat zijn wetsvoorstel al op korte termijn in behandeling wordt genomen, al houdt hij een slag om de arm:

,,Ik hoop op week 7 maar dat kan nog schuiven.”

De wet is formeel ter behandeling aangeboden door staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Veiligheid en Justitie, maar zal in de plenaire zaal worden ‘verdedigd’ door de indiener.

- Advertentie -

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -