26.1 C
Willemstad
• donderdag 23 maart 2023

NOS | Aanklacht tegen Trump over zwijggeld lijkt vandaag niet te komen

Een mogelijke aanklacht tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump laat op zich wachten. Een speciale jury in New York, die zich over zijn zaak buigt, komt vandaag...

Democracy now! | Wednesday, March 22, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

NTR | ‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’

Melissa Stamper Voor Caribische studenten die Geneeskunde, Tandheelkunde, Farmacie of Klinische Technologie willen studeren, is het ‘bijna onmogelijk’ om toegelaten te worden tot deze studies. Dat is erger...

CC | Could a digital Caribbean guilder improve financial inclusion in Curaçao & Sint Maarten?

WILLEMSTAD - Around the world, more than 60 central banks actively research the possibilities of a Central Bank Digital Currency (CBDC) as a digital form of cash...

CC | SER Curaçao advises on renewed gaming bill

WILLEMSTAD - The Social and Economic Council (SER) of Curaçao issued today its advice to the Minister of Finance on the renewed version of the draft National...

DH | Brison says he will never solicit anyone on social media that’s not his for illicit purposes

PHILIPSBURG--“It was a shocking moment for me,” United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Rolando Brison said on Wednesday as he addressed his recent detention on...
- Advertentie -

Kamer eist opheldering VN-functionaris over veroordeling Zwarte Piet

Verene Shepherd tijdens een lezing in de Nationale Bibliotheek van Jamaica - Foto |  Youtube
Verene Shepherd tijdens een lezing in de Nationale Bibliotheek van Jamaica – Foto | Youtube

Bron: Elsevier

Een delegatie van Tweede Kamerleden wil dat VN-onderzoeker Verene Shepherd zich verantwoordt voor haar uitspraken over het Nederlandse sinterklaasfeest.
D
e Jamaicaanse VN-functionaris klapte eerder op dinsdag uit de school door het kinderfeest als ‘racistisch’ te bestempelen voordat haar werkgroep de traditie überhaupt heeft onderzocht.

Dat meldt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg op Twitter.

Advertentie

Nu al een oordeel
Van Toorenburg zegt een gesprek met Shepherd ‘gewenst’ te vinden nadat de Jamaicaanse functionaris in een gesprek met Een Vandaag een oproep deed om het kinderfeest af te schaffen.
Een deel van de Kamerdelegatie, toevallig bij de Verenigde Naties in New York voor andere zaken, wil opheldering van Shepherd over hoe zij als hoofd van het onderzoek zich denkt te kunnen permitteren met een oordeel te komen terwijl het onderzoek nog niet eens is begonnen.
De Kamerleden denken dat de uitspraken zijn gebaseerd op onwetendheid en willen Shepherd graag bijpraten over het volksfeest.

Rutte moet Zwarte Piet stoppen
De VN-functionaris wil dat premier Mark Rutte (VVD) een einde maakt aan de Nederlandse traditie door ‘culturele groepen’ zo te beïnvloeden dat zij met de volkstraditie stoppen.
Dat een democratisch gekozen premier in zijn eentje nooit zo’n beslissing kan nemen, lijkt de Jamaicaanse niet te deren.
Rutte wil zich juist van de discussie distantiëren en zegt:

‘Zwarte Piet is zwart en daar kan ik niets aan doen’.

Niet iedereen van de Nederlandse delegatie in New York vindt het nodig om met de VN in discussie te gaan over de kwestie.
PvdA-Kamerlid Michiel Servaes zegt het liever ‘bij de grotere conflicten van deze wereld’ te willen houden.

Omstreden Mensenrechtenraad
Shepherd is speciaal-rapporteur van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten die handelt namens de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.
Dat orgaan werd in 2006 opgericht als vervanging van de vaak zinloze Mensenrechtencommissie.
Er is internationaal veel kritiek op de Mensenrechtenraad omdat het orgaan wordt gedomineerd door landen uit Afrika en het Midden-Oosten.
Zo wist de Raad Israël al meer dan tien keer te veroordelen, maar blijven landen gebieden als Tibet, Darfur, Noord-Korea en Zimbabwe buiten schot.

Advertentie

To Top

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
  1. Ik ben blij dat de Nederlanders eindelijk eens in beweging komen en opkomen voor hun tradities, en laat PvdA Michiel Servaes zijn opmerking over het “houden van de aandacht op en bij grotere conflicten” juist nu, inderdaad even gaan doorgeven aan de VN vrouw Shepherd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -