30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Kamer eist opheldering VN-functionaris over veroordeling Zwarte Piet

HomeMediaKamer eist opheldering VN-functionaris over veroordeling Zwarte Piet
Verene Shepherd tijdens een lezing in de Nationale Bibliotheek van Jamaica - Foto |  Youtube
Verene Shepherd tijdens een lezing in de Nationale Bibliotheek van Jamaica – Foto | Youtube

Bron: Elsevier

Een delegatie van Tweede Kamerleden wil dat VN-onderzoeker Verene Shepherd zich verantwoordt voor haar uitspraken over het Nederlandse sinterklaasfeest.
D
e Jamaicaanse VN-functionaris klapte eerder op dinsdag uit de school door het kinderfeest als ‘racistisch’ te bestempelen voordat haar werkgroep de traditie überhaupt heeft onderzocht.

Dat meldt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg op Twitter.

Advertentie

Nu al een oordeel
Van Toorenburg zegt een gesprek met Shepherd ‘gewenst’ te vinden nadat de Jamaicaanse functionaris in een gesprek met Een Vandaag een oproep deed om het kinderfeest af te schaffen.
Een deel van de Kamerdelegatie, toevallig bij de Verenigde Naties in New York voor andere zaken, wil opheldering van Shepherd over hoe zij als hoofd van het onderzoek zich denkt te kunnen permitteren met een oordeel te komen terwijl het onderzoek nog niet eens is begonnen.
De Kamerleden denken dat de uitspraken zijn gebaseerd op onwetendheid en willen Shepherd graag bijpraten over het volksfeest.

Rutte moet Zwarte Piet stoppen
De VN-functionaris wil dat premier Mark Rutte (VVD) een einde maakt aan de Nederlandse traditie door ‘culturele groepen’ zo te beïnvloeden dat zij met de volkstraditie stoppen.
Dat een democratisch gekozen premier in zijn eentje nooit zo’n beslissing kan nemen, lijkt de Jamaicaanse niet te deren.
Rutte wil zich juist van de discussie distantiëren en zegt:

‘Zwarte Piet is zwart en daar kan ik niets aan doen’.

Niet iedereen van de Nederlandse delegatie in New York vindt het nodig om met de VN in discussie te gaan over de kwestie.
PvdA-Kamerlid Michiel Servaes zegt het liever ‘bij de grotere conflicten van deze wereld’ te willen houden.

Omstreden Mensenrechtenraad
Shepherd is speciaal-rapporteur van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten die handelt namens de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.
Dat orgaan werd in 2006 opgericht als vervanging van de vaak zinloze Mensenrechtencommissie.
Er is internationaal veel kritiek op de Mensenrechtenraad omdat het orgaan wordt gedomineerd door landen uit Afrika en het Midden-Oosten.
Zo wist de Raad Israël al meer dan tien keer te veroordelen, maar blijven landen gebieden als Tibet, Darfur, Noord-Korea en Zimbabwe buiten schot.

Advertentie

To Top

Dit artikel is geplaatst in
  1. Ik ben blij dat de Nederlanders eindelijk eens in beweging komen en opkomen voor hun tradities, en laat PvdA Michiel Servaes zijn opmerking over het “houden van de aandacht op en bij grotere conflicten” juist nu, inderdaad even gaan doorgeven aan de VN vrouw Shepherd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties