25.7 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Kamer eist onmogelijke van Plasterk

logo-nederlandDen Haag – Minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal het personenverkeer tussen de landen van het Koninkrijk komende woensdag tijdens de Koninkrijksconferentie op Aruba ter sprake brengen.

 

Advertentie

De bewindsman werd gisteren in een overleg met de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties min of meer geforceerd tot deze toezegging.
Aanleiding voor het debat was de wens van André Bosman (VVD) en Roelof van Laar (PvdA) om te worden geïnformeerd over de inzet van het Nederlandse kabinet bij het topoverleg van 2 april in Oranjestad.
Bosman, maar ook PVV’er Sietse Fritsma, wilde van Plasterk horen hoeveel vooruitgang de in december 2011 door de vier landen gezamenlijk ingestelde werkgroep ‘Interlandelijk personen- en goederenverkeer’ heeft geboekt.
De minister moest toegeven dat het overleg weinig (lees: niets) heeft opgeleverd.
Er is zegge en schrijven in 3,5 jaar tijd één videoconferentie gehouden die de landen niet dichter tot elkaar heeft gebracht.

,,Er is weinig enthousiasme voor een rijkswet, de bereidheid mee te werken is niet groot”, aldus Plasterk.

Bosman, indiener van het initiatiefwetsvoorstel om voorwaarden te stellen aan Caribische Nederlanders die zich in Europees Nederland willen vestigen, en Fritsma spraken er schande van dat Curaçao en Sint Maarten ‘niet eens de beleefdheid opbrengen’ om er over in gesprek te gaan of te reageren op uitnodigingen.
De minister, denkend aan wat zijn voorgangers over zich heen hebben gekregen, lijkt dat liever ook niet te doen.
Gevraagd door Gert Jan Segers (ChristenUnie) hoe hij zal reageren als hij tijdens de Koninkrijksconferentie wordt gevraagd naar de afspraak in het regeerakkoord dat er een Rijkswet Personenverkeer komt, antwoordde Plasterk naar voren te zullen brengen dat de behandeling door de Tweede Kamer van de Bosmanwet af te wachten met de toevoeging dat de kans dat deze in de huidige vorm wordt aangenomen niet groot is.
Op aandringen vanuit de commissie erkende de bewindsman schoorvoetend dat de in het regeerakkoord gemaakte afspraak leidend is, dat die afspraak niet van tafel is en dat hij het onderwerp op Aruba zal aankaarten.
Al waarschuwde hij er wel voor dat de agenda een gezamenlijke aangelegenheid is en de andere landen niet hebben verzocht om het over het personenverkeer te hebben. Bosman reikte hem de helpende hand:

,,Er wordt door iedereen daar voortdurend geklaagd over hoe lastig het is van het ene eiland naar het andere te reizen. Dat kan worden opgevat als een groot verzoek om dit probleem op te lossen. Dat kunnen wij met een rijkswet in één klap voor elkaar krijgen.”

Een Rijkswet heeft de voorkeur van kabinet en Kamer, inclusief de VVD.
Maar niemand in politiek Den Haag, zo werd gisteren nog eens duidelijk, die er in gelooft dat de boodschap waarmee Plasterk naar Aruba wordt gestuurd Curaçao en Sint Maarten opeens wel tot medewerking zal bewegen.
Heel veel concreets kon Plasterk verder niet zeggen over de te verwachten uitkomsten van het Koninkrijksoverleg.
Hij zal de andere landen voorstellen om in vervolg op het kritische Unicef-rapport een gezamenlijke Task Force Kinderrechten in te stellen die binnen een jaar een programma moet presenteren hoe kinderen in het Koninkrijk beter kunnen worden beschermd tegen verwaarlozing, uitbuiting, mishandeling en seksueel misbruik.
Op verzoek van Van Laar toonde de minister zich bereid om de delegaties voor te stellen gezamenlijk vaders in het Koninkrijk op te roepen hun verantwoordelijkheid te nemen door hun kinderen te erkennen en actief bij te dragen aan de opvoeding.
Plasterk memoreerde dat de communicatie tussen de landen anno 2014 aanzienlijk beter is dan enkele jaren geleden.
Hij sprak de verwachting uit dat de komende top in een even goede en constructieve sfeer zal verlopen als het Interparlementair Koninkrijksoverleg dat in januari in Willemstad plaatsvond.

,,Ik heb het gevoel dat de conferentie voldoende is voorbereid om knopen te kunnen doorhakken. Ik bespeur die wens ook bij de andere landen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -