28 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Justitie-minister moet zich op criminaliteit richten

REACTIE OP: ‘Justitie-minister moet zich op criminaliteit richten’, (Malvina Cecilia, PAR), Amigoe 21 augustus jl.
Onderstaand bericht afkomstig van de Amigoe van 1 maart 2005, heeft niet veel meer woorden nodig.
Het roept wel enige vragen op: Wat heeft het eilandgebied Curaçao tussen 1 maart 2005 en de verkiezingen van augustus 2010 gedaan om de criminaliteit te bestrijden? En wat zijn de resultaten daarvan? Hoeveel meer ministers van Justitie van de vorige coalitie zijn er geweest tussen 2005 en 2010? Wat hebben wij als burgers gedaan om de criminaliteit te helpen bestrijden?

Gezaghebber Lisa Richards- Dindial: “Wij zijn te tolerant geweest”. 1 Maart, 2005, 17:04 PST

- Advertentie -

WILLEMSTAD — De tolerantie ten opzichte van illegale praktijken in de afgelopen jaren heeft de toename van criminaliteit op het eiland in de hand gewerkt.
Dit verklaarde gezaghebber Lisa Richards-Dindial vanochtend tijdens de hervatting van de openbare Eilandsraadsvergadering over criminaliteit.
Tijdens haar beantwoording stond de gezaghebber onder andere stil bij vragen van MAN-raadslid Armin Konket.
Konket vroeg wat tot de toename van de criminaliteit op het eiland heeft geleid.
Volgens het raadslid zou de jarenlange lakse houding van de overheid om illegale praktijken aan te pakken hierbij een belangrijke rol hebben gespeeld.
Richards-Dindial kon zich hierin vinden, maar ging nog een stap verder.

Natuurlijk hebben de sociaal-economische omstandigheden een rol gespeeld bij de toename van de criminaliteit. Maar wij zijn ook veel te lang te tolerant geweest. Te vaak hebben wij gezegd: ‘Dat is maar een choller erbij, dat is weer een extra inbraak geweest en dat is weer een illegaal erbij’. Wij hebben de situatie onderschat. Nu zijn onze ogen geopend en moeten wij constateren dat wij met een groot probleem zitten opgescheept. Het illegalenprobleem is niet van nu, maar er is nooit streng opgetreden. Nu worden wij met een climax van illegaliteit geconfronteerd. Er is niet tijdig opgetreden”, aldus de gezaghebber, als plaatselijk hoofd van politie verantwoordelijk voor de openbare orde.

De gezaghebber kon zich ook vinden in de constatering van Konket dat de overheid zich bij tijd en wijle hypocriet heeft opgesteld in haar aanpak van illegale praktijken.

Dit heeft echter niet alleen betrekking op de overheid, maar op de gehele samenleving. Een illegaal die op dit eiland vertoeft leeft niet van de lucht. Het zijn wij die hem onderdak bieden. Het zijn wij die kinderen met deze personen krijgen. Het zijn wij die illegaal en tegen lage lonen in dienst nemen. Als anderen het doen is het fout, maar als wij het doen, dan mag het blijkbaar.”

Volgens de gezaghebber is het op Curaçao een gebruik geworden om de ogen te sluiten voor zaken die mislopen, totdat de situatie volledig uit de hand is gelopen.
Tijdens de raadsvergadering stond de gezaghebber ook stil bij het criminaliteitsbestrijdingsplan Defensa Sivil.
Dit plan beoogt de zichtbaarheid van de politie op straat te verhogen, de sociale redzaamheid van de burgers in de wijken te stimuleren en de detentiecapaciteit op het eiland te verhogen.

Zaken als bewapende roofovervallen, autodiefstal en inbraken moeten hierbij prioriteit krijgen.

Er zijn veel factoren die ons in de weg staan. Gebrek aan personeel, geld, eenheid en continuïteit. Bijvoorbeeld: in de iets meer dan vier jaar dat ik gezaghebber ben geweest heb ik zes ministers van Justitie meegemaakt. Maar wij moesten iets doen. Niets doen maakt het probleem alleen maar erger.”

De zes ministers van Justitie die Richards-Dindial sinds haar aantreden als gezaghebber vierenhalf jaar geleden heeft meegemaakt zijn:
* Rutsel Martha (PNP),
* Norberto Ribeiro (PAR, tweemaal),
* wijlen Ben Komproe en Mirna Louisa-Godett (beiden FOL) en
* David Dick (PAR), die nog officieel moet worden aangesteld.

RUDY SPROCK
Curaçao

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -