28 C
Willemstad
• woensdag 7 juni 2023

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot in gevaar

Advocaat wil met kort geding uitlevering voorkomen | John van den Heuvel BUITENLAND LIMA - Het overleveren van Joran van der Sloot door Peru aan de Verenigde Staten...

Democracy now! | Monday, June 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Extreme hitte Curaçao, scholen sluiten ’s middags

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Alle scholen in het funderend onderwijs en speciaal onderwijs mogen kinderen naar huis sturen om om 12 uur ‘s middags. Dat meldt het ministerie...

PBC | Man op Curaçao schiet eigen broer neer bij familieruzie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bij een ernstige familieruzie in Mina Scharbaai heeft een man zijn eigen broer neergeschoten. Het incident vond gisteravond plaats. Bij aankomst van de politie troffen...

PBC | Duizenden belastingaangiften binnen, maar vertraging dreigt door onvolledige verzamelloonstaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De belastingdienst is druk bezig met het voorbereiden van de verwerking van de aangiften inkomstenbelasting voor het jaar 2022. Er zijn al 10.000 aangiften...
- Advertisement -spot_img

Justitie bezig met onderzoek naar omkoopaffaire Rozier

HomeMediaJustitie bezig met onderzoek naar omkoopaffaire Rozier
Augustus 2012: Dean Rozier stapt uit de MFK en geeft geen steun meer aan de regering Schotte - Foto |  Dick Drayer
Augustus 2012: Dean Rozier stapt uit de MFK en geeft geen steun meer aan de regering Schotte – Foto | Dick Drayer

CURAÇAO – Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar de omkoopaffaire rond voormalig MFK-fractievoorzitter Dean Rozier. Dat blijkt uit een uitgelekte notitie van het OM. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Advertentie

Rozier zou in augustus 2012 geld hebben geboden aan zijn toenmalige mede-Statenleden Pik Pisas en Monique Koeyers-Felida om het kabinet Schotte ten val te brengen. Pisas deed daarvan aangifte. Hij zei daarna niets meer te hebben vernomen van het OM.

Onderzoek afdwingen
Pisas startte vervolgens een artikel 15-procedure om het OM te dwingen onderzoek naar de affaire te doen. Tijdens de behandeling van deze zaak achter gesloten deuren blijkt dat het onderzoek naar Rozier nog steeds loopt.

Vijfhonderdduizend gulden
Uit de notitie van het OM valt op te maken dat het onderzoek de dag na de aangifte, op 7 augustus is gestart. Zowel de twee MFK-parlementleden als MFK-partijvoorzitter Rudney Garmes hebben tijdens een eerste verhoor verklaard dat Dean Rozier via telefoongesprekken en via Blackberry Messenger de drie had uitgenodigd om bij de fractievoorzitter thuis te komen. Daar zou Rozier vijfhonderdduizend gulden hebben geboden in ruil voor het intrekken van hun steun aan de regering Schotte.

Dick Piar
Procureur-generaal Dick Piar heeft naar aanleiding van die verhoren opdracht gegeven tot een strafrechtelijk onderzoek, maar hij vond het om tactische redenen toen niet opportuun om op dat moment over te gaan tot de aanhouding van Rozier en het verrichten van huiszoekingen.

Verdachte
Rozier werd volgens de notitie niet gezien als verdachte, maar gehoord met cautie (zwijgrecht, red). Piar besloot in december 2012 Rozier alsnog als verdachte aan te merken en huiszoeking bij hem te doen. Ook moest zijn telefoongebruik worden geanalyseerd. Dat gebeurde in juli 2013.

Blackberry Messenger
In november 2013 vroeg het OM aan de Canadese autoriteiten om de berichten verzonden via de Blackberry Messenger veilig te stellen en over te dragen aan Justitie in Curaçao. Daarop is tot op heden geen antwoord gekomen. Vorige maand heeft het OM opnieuw een rechtshulpverzoek naar de Canadese autoriteiten gestuurd.

Canadese autoriteiten
Het Openbaar Ministerie zegt nu afhankelijk te zijn van de Canadese autoriteiten. Mede op basis van de resultaten uit dat rechtshulpverzoek worden vervolgstappen ondernomen. Er heeft, zo staat in de interne notitie, dus wel degelijk onderzoek plaatsgevonden. Daarom kan niet gezegd worden dat het OM niet tot vervolging zal overgaan, aldus het OM.

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Door Dick Drayer

Bron: caribischnetwerk.ntr

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties