31 C
Willemstad
• zaterdag 15 juni 2024

Extra | Journaal 14 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Tweede verdachte van moord op adjudant op Curaçao opgepakt

  WILLEMSTAD - Op Curaçao heeft een 22-jarige man zich woensdagavond bij een politiebureau op het eiland aangegeven. Hij wordt verdacht van moord op de Nederlandse adjudant van...

Democracy now! | Thursday, June 13, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 13 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | 1 op de 13 inwoners op Curaçao is gedwongen gemigreerd en heeft geen papieren

Persbureau Curacao NEW YORK – Curaçao heeft een opvallende statistiek: één op de dertien inwoners is iemand die gedwongen is gemigreerd en heeft geen verblijfspapieren. Het gaat om...

NOS | Een op de vijf inwoners op Aruba is vluchteling of zoekt bescherming

Aruba voert een opmerkelijk lijstje aan van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR: per hoofd van de bevolking huisvest het eiland de meeste vluchtelingen ter wereld. Eén op de vijf...
- Advertisement -spot_img

Jonckheer: Economische groei allerbelangrijkste voor Curaçao

HomeNieuwsJonckheer: Economische groei allerbelangrijkste voor Curaçao

Billy JonckheerWILLEMSTAD — “Economische groei is op dit moment prioriteit voor Curaçao en nu is de tijd om dingen die al jaren opgelost moeten worden, te veranderen”, aldus voorzitter van de Kamer van Koophandel (KvK) Billy Jonckheer gisteren na zijn speech bij het Nieuwjaarsevenement van de KvK, in Brakkeput Mei Mei.
In deze toespraak, met als motto ‘All hands on deck’ somde hij een aantal concrete maatregelen op die ‘doing business’ op het eiland moeten gaan bevorderen en vergemakkelijken.

Onder de vele aanwezigen bij de Nieuwjaarsspeech van KvK-voorzitter Billy Jonckheer waren ministers Steven Martina (Pais) van Economische Ontwikkeling, Jose Jardim (Sulvaran) van Financiën, Earl Balborda (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning en Etienne van der Horst (Pais) van Bestuur, Planning en Dienstverlening.
Onder de vele aanwezigen bij de Nieuwjaarsspeech van KvK-voorzitter Billy Jonckheer waren ministers Steven Martina (Pais) van Economische Ontwikkeling, Jose Jardim (Sulvaran) van Financiën, Earl Balborda (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning en Etienne van der Horst (Pais) van Bestuur, Planning en Dienstverlening.

Volgens Jonckheer loopt de economische groei achter op andere eilanden in het Caribisch gebied, mede doordat ‘een bevolking van 150.000 mensen simpelweg te klein is’.
Het is volgens hem daarom zaak dat het makkelijker wordt voor professionals en bedrijven, maar ook anderen, om zich tijdelijk of permanent te vestigen.
Hij verzoekt dan ook de minister van Justitie om het immigratieproces aan te passen.
Het is volgens Jonckheer nodig om verschillende typen visa in te voeren, zoals tijdelijke visa voor buitenlandse studenten, visa om langer dan drie maanden per jaar te blijven voor pensionado’s die hier een woning hebben, en visa voor toeristen.
Daarnaast moet Curaçao aantrekkelijk worden voor jonge professionals om zich te settelen, en hij voorspelt dat als de economie gaat groeien, een hoop jonge Curaçaoenaars weer terugkeren naar het eiland.
Jonckheer verzoekt de minister van Economische Ontwikkeling om een procedure te ontwikkelen voor een ‘Automatic Business License’, waarbij nieuwe bedrijven van lokalen én van buitenlanders een ‘rode loperbehandeling’ krijgen.
Zaak is dus ook om de bureaucratie en de wachttijden rond het opstarten van bedrijven te verminderen.
Ook moet:

  • de export gemakkelijker gemaakt worden door de ‘Export Facility Law’,
  • moet het onderwijs verbeteren om gekwalificeerd personeel op te leiden,
  • moet er meer airlift komen vanuit Noord- en Zuid-Amerikaanse markten,
  • moeten het dok en het vliegveld verder worden ontwikkeld,
  • dient de haven te worden uitgebreid voorbij het Schottegat e
  • n moet de tweede cruiseterminal er komen.

Jonckheer heeft er vertrouwen in dat het huidige takenkabinet de situatie serieus neemt. “Minister Steven Martina van Economische Ontwikkeling heeft ons duidelijk gemaakt dat hij het probleem van de economische groei wil tackelen op basis van een ‘public- private partnership’. Daar is de KvK het volledig mee eens.”

 Kritiek op ambtenaren

Billy Jonckheer had in zijn toespraak geen goed woord over voor de ambtenaren die onlangs bereikten dat zij niet in de basisverzekering opgenomen worden.

“Curaçao kampt met enorme tekorten en het is zaak dat we met zijn allen deze last op ons nemen.
De publieke sector moet beseffen dat deze een integraal deel van de gemeenschap is, en dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben.
De private sector betaalt al zijn deel en draagt bij aan de oplossing van de huidige crisis door de hogere premies te betalen, terwijl het al duur genoeg is om zaken te doen.
Waarom moeten wij de rekening betalen voor de publieke sector?”

 

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties