32 C
Willemstad
• maandag 5 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

JM | Mogelijk wél Sinterklaasintocht in Curaçao

HomeMediaJM | Mogelijk wél Sinterklaasintocht in Curaçao

Door Jericette Moniz

Onderwijsminister Rhuggenaath zegt ‘zeer bewust te zijn van de pijn die de traditionele viering van Sinterklaas kan veroorzaken’ en reageert bevestigend op de vraag of een aangepast feest tot de mogelijkheden behoort | Foto Antilliaans Dagblad 2019

Sinterklaas en zijn Pieten komen dit jaar wellicht tóch naar Curaçao. Althans, als het aan premier Eugene Rhuggenaath (PAR) ligt. Dit verklaart hij in de hoedanigheid van minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) desgevraagd. “Maar het is tijd voor verandering”, aldus Rhuggenaath.

 

Hij zegt ‘zeer bewust te zijn van de pijn die de traditionele viering van Sinterklaas kan veroorzaken’ en reageert bevestigend op de vraag of een aangepast feest tot de mogelijkheden behoort.

Organisator van het jaarlijks kinderfestijn, Solange Trinidad, voelde zich onlangs genoodzaakt de intocht vanuit haar stichting, Fundashon Pa Nos Muchanan, te annuleren. Enerzijds wegens de financiële gevolgen door de coronacrisis, anderzijds vanwege de toenemende kritiek rondom Zwarte Piet.

Volgens Trinidad is met de karikatuur echter niks mis. “Maar ik begrijp wel dat bepaalde groeperingen het als een racistisch element zien”, legt zij uit. “Wij hebben nooit mensen willen kwetsen en hebben zelfs diverse aanpassingen gedaan, maar desondanks blijft het Sinterklaasfeest geassocieerd met racisme. Dat haalt de smaak (motivatie, red.) weg om door te gaan.” Rhuggenaath vindt het jammer te moeten vernemen dat dit jaar geen intocht georganiseerd wordt, zo geeft hij desgevraagd toe.

Samen aanpassen
Het annuleren van het evenement vanwege kritiek op Zwarte Piet is volgens Rhuggenaath niet de oplossing.

“We moeten gezamenlijk bewuster worden van de onderliggende pijn die veroorzaakt wordt door onder andere het slavernijverleden. We moeten hierover in gesprek gaan. Niet om verder van elkaar verwijderd te raken, maar om samen te helen, diversiteit te omarmen en nader tot elkaar te komen als mensen, als human beings.”

De recente moord op de Afro-Amerikaanse George Floyd, discussies die zijn opgewaaid en groeperingen die zich massaal sterk maken voor anti-racismecampagnes, zijn volgens Rhuggenaath duidelijk een signaal dat er géén plek is voor racisme. Ook niet in Curaçao.

“Misschien moeten we dit zien als een kans. Denk aan een aangepaste Sinterklaasviering. Het gaat uiteindelijk om onze kinderen en ouders met kinderen samen te brengen. Het is ook belangrijk voor kinderen dat hun fantasie wordt gestimuleerd en iets hebben om naar uit te kijken.”

Kijken naar de toekomst
Tyrone Brunken, van de lokale anti-racisme groep Kòrsou Kontra Rasismo, hield vorig jaar tijdens de Sinterklaasintocht een vreedzaam protest. Hij verklaart tegenover deze verslaggeefster dubbele gevoelens te hebben bij het afzeggen van de intocht van dit jaar.

“Ik ben blij met de beslissing omdat het mogelijkheden creëert voor verandering. Maar aan de andere kant vind ik het jammer dat niet met duidelijke bewoording gezegd is (door Trinidad, red.) dat Zwarte Piet an sich fout is.”

Kòrsou Kontra Rasismo pleit voor het elimineren van racistische elementen uit de samenleving. “Met betrekking tot het Sinterklaasfeest is ons doel om te komen tot een evenement waar álle kinderen van kunnen genieten.” Brunken benadrukt bereid te zijn zich daarvoor in te zetten. Dit bij voorkeur samen met Trinidad, vanwege haar ervaring. “Laten we alles opzij zetten en werken aan de toekomst.”

Op de vraag of de intocht wegens de coronamaatregelen moeilijk of niet zou kunnen of mogen plaatsvinden, antwoordt Rhuggenaath resoluut:

“Dat hoeft helemaal geen problemen op te leveren. Uit voorzorg moeten wel grote menigten vermeden worden omdat het risico voor ‘superspreading’ (massabesmetting, red.) aanwezig is, dus dat betekent wel dat bepaalde scenario’s goed uitgewerkt moeten worden. Dat is een uitdaging inderdaad. Maar november is nog ver weg.”

Bron: Facebook Jericette Moniz – Journalistiek & Tekstproductie

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. Sinterklaas is een in de kern onschuldig feest, met een oude, goedhartige man, die cadeatjes meebrengt voor kinderen die vervolgens door de Pieten worden uitgedeeld.

  En Zwarte Piet? Die heeft nog nooit één vlieg kwaad gedaan, laat staan een kind.

  De vergelijking van het Sinterklaasfeest met carriere recidivist Floyd George is een zoveelste poging om een vergiftigde politieke agenda te vorderen .

  In plaats van tegen de zwarte Piet van Sinterklaas te keer te gaan, die nog nooit iets verkeerds heeft gedaan, kunnen we beter te keer gaan tegen de “Zwarte Pieten” die dit land op een hele brutale voor miljoenen gelicht hebben, en het verdienen om de zwarte Piet toegespeeld te krijgen!!

  Zoals Zwarte Piet Emsley Tromp, en zijn partner in crime Zwarte Piet Jerry Hasselmeyer, met zijn 100.000 bonus uit de Girobank noodregeling betaald.

  En zwarte Piet Chos Romero, die wel de corruptie zag, maar die pertinent weigerde op te treden, toen de RvC hem daar op wees! En 30 jaar meegesnoept heeft?

  Of zwarte Pietra, Zus de Lannooy, die voor 2x Ang 300.000 gratis 2 jaar op studie verlof kon, over de ruggen van de landskinderen.

  Of Zwarte Piet Werner Wiels, die er Ang 19.000.000 door heen joeg, samen met zwarte Pietra Maria Liberia Peters.

  Of zwarte Piet Omayra Leeflang, met de boot van ik weet niet hoeveel miljoenen.

  En wat about de zwarte Piet Thakai Doran? Die een een zeer dubieus lucratief contact met zijn schoonmama Poesie Graait-graag- mee-uit-de-la, heeft geregeld, zonder aanbesteding, en zonder ontheffingsverzoek van de aanbestedingsplicht?

  En zo zijn er zoveel zwarte Pieten op Curaçao, zoals zwarte pieten Gijsbertha, Sluis, Ys, G. Martina etc etc etc waar we ons veel meer zorgen over zouden moeten maken, dan de zwarte Piet van Sinterklaas, die gewoon voor gezelligheid en feestelijkheid zorgt.

 2. Bijna iedereen op curacao koopt goedkope kleding bij de talloze winkels gerund door mensen uit India.
  Wie maken deze kleding en in welke omstandigheden?
  Door dit te blijven kopen steun je de onderdrukking en uitbuiting van kinderen . Zij werken 18 uur per dag in ongezonde ruimtes voor een hongerloontje.
  Zullen we eens ophouden om over de slavernij te praten van ruim 100 jaar geleden en de huidige slavernij aanpakken. Dan pas heb je recht van spreken.
  Laat kinderen gewoon Sinterklaasfeest vieren.

 3. Ik snap de relatie niet met Sinterklaas en Floyd George. Heeft Sinterklaas iemand vermoord? Is Sinterklaas bezig geweest met slavenhandel en/of onderdrukking van zwarte mensen?

  Sinterklaas is een familie/kinderfeest wat ik altijd heb gevierd en ook met mijn kinderen.

  Gaan je nu je kinderen vertellen dat Sinterklaas niet gevierd mag worden omdat er in Amerika opgefokte racistische agenten zijn? Ben bang dat geen enkel kind dat zal begrijpen!

 4. Het sinterklaasfeest is een feest voor kinderen met als doel (historisch) om de minder bedeelden te voorzien van een verrassing, een cadeautje van een goedheiligman, iemand die opkomt voor de belangen van kinderen in een wereld met grote verschillen qua inkomen onder de ouders, iemand die uitgaat van de goedheid in het kind en daar waardering tegenover stelt. Geen enkel kind ziet dit feest als een exponent van het tijdperk waarin slaven werden verhandeld. Dat zit vooral in de hoofden van bepaalde volwassenen die politieke doeleinden voor ogen hebben. Vanuit de ogen van het jonge kind is ieder kind gelijk (mensenrechten), maar zijn er ook visuele verschillen onder kinderen vanwege hun sociaal economische achtergrond. Die verschillen werden op dat moment gecompenseerd met het sinterklaasfeest, een feest voor kinderen en met kinderen, waar ieder kind wordt beloond omdat hij/zij er mag zijn, ertoe doet. Tijdens het sinterklaasfeest hebben kinderen het podium op die dag. Zij staan centraal. Dit podium wordt hen afgepakt door een aantal lieden die hun eigen belangen boven de belangen van het kind stellen en het feest politiseren, de essentie van het feest ondergeschikt maken aan hun eigen belangen. Niemand, niemand heeft in 2020 persoonlijk nadeel ondervonden van de historie. Wij zijn allemaal exponent van diezelfde historie en nooit slachtoffer. Het is maar net wat we ermee willen doen. Vanuit een gecultiveerde slachtofferrol kan ik de ophef over het sinterklaasfeest duiden. Vanuit een historisch perspectief begrijp ik niet dat we de geschiedenis willen herschrijven (weg met een oud gebruik) met deze ophef. In Afrika bestaat de slavenhandel onder stammen nog steeds, in VAE werken geimporteerde werklieden uit India nog steeds onder erbarmelijke omstandigheden alsof zij slaaf zijn. De vrijheid zit in je hoofd en niet in je portemonnee. De aanval op de geschiedenis van een volk is net zo kwalijk als het aantasten van een kinderfeest dat wordt vermalen in politiek geweld. Het lijkt erop dat we aan een collectief geheugenverlies lijden. Het sinterklaasfeest staat juist los van verschillen en is bedoeld om te verbinden. Zelfs binnen een kleine gemeenschap als Curacao wordt onderling (tussen Curaçaoënaars) fors gediscrimineerd…verander de wereld en begin dus bij jezelf. Laat de kinderen met rust. De wereld is, zoals die is en daarmee moeten we dealen. Discriminatie is van alle tijden en zal nooit verdwijnen omdat de mens zich wil onderscheiden en ‘verheffen’ (ten koste van de ander). Dat noemen ze bijvoorbeeld TExperience.

 5. Voor mij hoeft er geen intocht te zijn, wij gaan er haast nooit naartoe. Te druk, te benauwd etc. Wij vieren het gewoon lekker thuis.

 6. Zou toch mooi zijn ? Suzy als Santa Nicolas en Eugene & Friends als pieten ?

  Op een basisschhool …

  Strooi pepernoten en kadootjes … at the end of the day pepernoot en kadootjes party voor “Santa” Nicolaas & haar pieten.

 7. Was deze man echt geveld door covid-19 in de afgelopen periode?

  Vandaag nog hand- en spandienst laten leveren door “Fer”, tevens in de bres gesprongen voor die mislukte topsport adviseur van OC Aruba, o ja was ook met spoed vertrokken deze gast van de FDDK …..

  Blijft maar het aanmodderen met deze K-wannabbee.

  Helemaal de weg kwijt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties