25.9 C
Willemstad
• zondag 26 maart 2023

PBC | Zomertijd in Nederland

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zomertijd is dit weekend weer ingegaan in Nederland. In de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur vooruit gezet en...

Column Youp | Stropdas

En opeens zijn de dassen in het nieuws. Aan alle talkshowtafels verschenen dassendeskundigen om te praten over de ondermijnende dieren die de NS een enorme financiële strop...

NTR | Arubaanse Elize helpt slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

Melissa Stamper Bij het zien van de beelden van de aardbeving in Turkije en Syrië, wilde de 8-jarige Elize eerst zelf in een vliegtuig stappen om daar te...
- Advertentie -

NTR | Nathan gearresteerd tijdens carnaval om outfit: ‘De politie is homofoob’

John Samson Gearresteerd worden omdat je als man hakken en make-up draagt tijdens carnaval? Op Curaçao beschuldigt Nathan (28) de politie van homofobie. “Mijn vertrouwen in de politie...

PBC | Sociaal-Economische Raad Curaçao keurt nieuwe gokwet goed maar blijft kritisch

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Sociaal-Economische Raad van Curaçao heeft de nieuwe gokwet, de Landsverordening op de Kansspelen, goedgekeurd, maar blijft kritisch en pleit voor volledige transparantie. De...

PBC | Strandgangers opgelet: Portugees oorlogsschip gesignaleerd aan zuidkant van Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur waarschuwt voor de aanwezigheid van het Portugees oorlogsschip aan de zuidkant van Curaçao. Bezoekers van het strand...

PBC | CBCS: Vertraging economische groei verwacht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) voorspelt dat de economische groei in de monetaire unie in 2023 zal vertragen, vanwege een verwachte...
- Advertentie -

JM | Gevolmachtigd minister Curaçao: ‘Nederland moet meer empathie tonen’

Door Jericette Moniz

De druk die dat met zich meebrengt is volgens de gevolmachtigd minister een van de redenen dat mensen boos de straat op gaan.

De gevolmachtigd minister van Curaçao, Anthony Begina, zegt in een interview met NOS dat Nederland hervormingen op Curaçao te snel wil doorvoeren en te weinig begrip voor de situatie toont waar het eiland in zit.

“Er is een hele grote groep die het op dit moment heel erg moeilijk heeft. Wij zijn niet een land met heel veel financiële mogelijkheden om alles en iedereen te ondersteunen. Ik verwacht van Nederland dat ze ook iets meer empathie tonen met wat wij op dit moment meemaken.”

Om in aanmerking te komen voor een pakket aan coronasteun, moet het eiland voldoen aan strenge voorwaarden. Zo eist Nederland dat politici, ambtenaren en bestuurders van overheidsbedrijven een deel van hun salaris inleveren.

Volgens Begina wil Nederland die hervormingen veel te snel. “Je moet die hervormingen wel goed kunnen voorbereiden en uitleggen, maar die tijd is ons niet gegund.”

De druk die dat met zich meebrengt is volgens de gevolmachtigd minister een van de redenen dat mensen boos de straat op gaan.

Bron: Facebook Jericette Moniz – Journalistiek & Tekstproductie

Artikel delen

28 reacties

 1. @ koekeloeres,
  Hoe me tegoeden maar wat ik begrepen heb is dat er een Ruggengraath norm moest komen voor overheidsentteiten:
  Salarissen mogen niet meer dan 130% van die van de minister president zijn. Toestand; mogen ze nog een jaartje over nadenken.
  Ministers (en parlementariërs?) Moeten 25% inleveren.
  Toestand; procenten opgeteld van de toeslagen op 25% minder in werkelijkheid nog geen 18%
  Ambtenaren aparaat en overheidsinstellingen moet 12.5% besparen op personeelskosten toestand: uitleg van regering 12.5% besparen op lonen (is niet gevraagd, kon ook door afslanken en efficiënter werken, terug draaien van “twijfelachtige aan stellingen” en ander maatregelen.
  Toestand : onvrede en rellen.
  Meer belastingen innen, uitleg van regering belastingen verhogen (niet gevraagd de efficiency van de belastingdienst verhogen en werkelijk gaan innen was voldoende).
  Ik hoop je hiermee geholpen bent.

 2. @Koekoeloeres

  – Ondernemers leveren omzet in, variërend tussen de 25% en 100%. Bij 40% omzetverlies kom je – als je op de sectorlijst staat – in aanmerking voor de NOW-regeling. De DGA is overigens uitgesloten;
  – Medewerkers – de echte pechvogels – leveren hun baan in, dus 100% inkomensverlies;
  – Medewerkers – de ‘geluksvogels’ – leveren minimaal 20% in, mits hun werkgever in aanmerking komt voor de NOW-regeling en hen ook betaalt;
  – Ambtenaren (alle loonschalen) leveren 12.5% in;
  – Statenleden (inclusief de ministers) zouden 25% moeten inleveren, maar zij zijn nog aan het rekenen hoe zij dat het beste kunnen doen;
  – Directieleden van overheids NV’s krijgen een nieuw berekend inkomen van 130% van een nog te bepalen norm. Zoals dat er nu naar uit gaat zien is dat 130% van het salaris van de Minister President.

  Maar wellicht ben ik niet helemaal up-to-date.

 3. @De jury: NEE ik ben geen politicus.
  Het was enkel een vraag omdat het me niet geheel duidelijk is wie er allemaal salaris moeten inleveren.

  Jammer dat je geen antwoord hebt gegeven maar enkel een stupide reactie.

 4. Let op YDK volk er is maar een oplossing om uit dit zinkend schip te komen, NL heeft 180.000,00 reddings vesten in gekocht voor het volk, het is aantrekken ” en provincie van NL worden ” of gewoon echt verzuipen, samen met venu en Haiti,

 5. Begina spreekt namens de regering van Curacao en uit zijn woorden mogen we opmaken dat de regering het spoor volledig bijster is.
  Rest niets anders dan gewoon opstappen en meer capabele mensen de noodzakelijke beslissingen laten nemen.
  Met deze kneuzenclub zal het eiland afzinken tot het niveau Haiti, terwijl dat absoluut niet nodig is.
  Ga er verder ook geen woorden aan vuil maken, dat is deze Begina niet waard.

 6. Empathie?? Empathie?? Man, weet jij wel wat dat woord betekent, of spreek je het uit omdat het een leuk woord is dat ook mooi klinkt? Neen? dan zal ik het uitleggen. Empathie betekent het zich inleven in de belevingswereld van anderen, het zich kunnen verplaatsen in de gevoelens of de gedachtegang van een ander, ook het zich kunnen verplaatsen in de toestand van de ander. Hebben jullie dat als regeringsleden ooit gedaan met mijn volk? Hebben jullie hun smart, hun pijn, hun armoede, hun nood, hun gebrek, hun verdriet, hun leed etc. ooit gevoeld en ook verlicht? Ja Begina, empathie houdt in dat we het leed van een ander in “ons hart” moeten voelen. Empathie houdt in medegevoel, menselijke genegenheid en mededogen tonen. Hebben jullie empathie getoond in die 51 jaren (na 30 Mei) met al het geld dat Nederland opstuurde voor het arm volk? Nee toch? Integendeel, jullie bleven onberoerd bij het zien van de vele hartverscheurende beelden, de vele hartverscheurende taferelen van verhongerende kinderen en radeloze ouders. Welke liefdevolle moeder kan het snikken van haar kind negeren zoals jullie het snikken van mijn volk hebben genegeerd? Jullie hebben een liefdeloze en hard hart. Jullie zagen het lijden van het arm volk, maar jullie draaiden het hoofd om en deden alsof jullie neus bloedt. En nu komen jullie als makke lammetjes bedelen om geld. Jullie kunnen (fig.) de schoentjes van Nederland nu wel kussen hè! Jullie kunnen nu zelfs break-dancen op bevel van Nederland voor geld. Toch? Nu weten en kennen jullie de waarde van de macamba’s, of niet. Nu worden de macamba’s op handen gedragen, maar jullie vergeten hoe deze zelfde macamba’s bont en blauw in mekaar werden geslagen 51 jaar geleden. Huichelaars zijn jullie. Vergeet niet Begina, terwille, ja, ter wille van het arm volk worden jullie door Ma Nederland voor de zoveelste tig keren geholpen want Nederland heeft er schoon genoeg van jullie. Maar Nederland zál en blíjft bij haar uiteindelijk hard besluit. Met haar zware vereisten. Take it op leave it. Of laat de bonden voor jullie opkomen met geld. Zet ‘m op Nederland.

 7. Reactie op dhr A. Begina die de Nederlandse regering verwijt hervormingen te snel te willen doorvoeren: Nederland voert geen hervormingen door. Het is aan het autonome land Curacao onder aanvoering van hun gekozen regering om die hervormingen door te voeren. Dhr. Begina wijst naar Nederland maar vergeet waar de andere vingers naartoe wijzen. De exorbitante salarissen van overheid NV’s en rijksambtenaren (daarbij horen vooral NIET de werknemers van Selikor, de leraren, leraarondersteuners, schoonmakers, werklieden en de zorgmedewerkers) zijn al jaren onderwerp van gesprek. Het feit dat de regeringen van Curacao veel te traag zijn met het uitvoeren van die hervormingen die al decennia lang op de gespreksrol staan, zegt veel over de incestueuze cultuur binnen de politiek. Maak een stappenplan.
  Stap 1: Dhr. Begina….Begin (bij) A….dat is de A van autonomie en dus eigen verantwoordelijkheid en het besluit nemen zelf aan het werk te gaan.
  Stap 2: Bai pensa! Denk na wat je zelf WEL kunt en niet wat een ander vooral moet doen.
  Stap 3: Probeer vooral geen politiek te bedrijven wanneer de situatie zo is dat je je mouwen moet opstropen.
  Stap 4: Roep de Curaçaoënaars in Nederland op (dat zijn er 161.000 !!) om het land Curacao te helpen opbouwen en bijvoorbeeld de landbouw op te zetten.
  Stap 5: Kijk naar de mogelijkheden om de opslagcapaciteit anders te benutten, roep een denktankgroep bij elkaar van Curaçaose High Intelligent Potentials…..Chip-pies …….gebruik OCAN.
  Stap 6: Beschrijf scenario’s om het onderwijs te verbeteren en aantrekkelijk te maken met kennisdragers op het eiland. Daar begint het namelijk.
  Stap 7 en verder: Doe gewoon iets, in plaats van te roepen dat er geen honger is op Curacao…dat is gewoon een domme uitspraak van een Anti…..iemand die tegen (verandering) is.
  Kortom: Verander de wereld en begin bij jezelf en dat in samenwerking met je 161.000 landgenoten in Nederland…daar ligt een enorm kapitaal aan kennis en kunde. Dat is pas een politieke opdracht en mooie uitdaging. Noem het plan: Exodus

 8. Nederland heeft zelf genoeg problemen. Toch komt Er geld naar de eilanden. Ga niet wachten op een oplossing van buiten. Maak plannen voor landbouw, vraag advies aan Wageningen. Ga je eigen voedsel verbouwen. Maak plannen voor een gasterminal op Bullenbaai.Eigendom van Curaçao graag. Wordt een Gastankstation voor zeeschepen.
  Haal meer uit het feit dat je eiland bent. Scheepvaart is belangrijk. Damen is al binnen. Ontwikkel het toerisme, vraag geld hiervoor aan Europa. Wordt wakker, koop een schrijfblok en ga plannen maken. Voor goede plannen is altijd geld. Niet werken aan afbraak maar aan opbouw. Help elkaar in moeilijke tijden. Blijf positief , blijf glimlachen. de beste eigenschap van de Curaçoaño. “Het is nog nooit zo donker geweest, of het wordt altijd wel weer licht” (Ede Staal, Groninger blueszanger)

 9. De grootste incompetente idioot die we hebben op onze rots………….
  Die sturen we naar NL om gevolmachtigd ministertje te spelen.

  Om heel hard om te lachen, als dit niet zo triest zou zijn.

 10. Ik heb te doen met de mensen op Curaçao die hun baan kwijt zijn en geen middelen van bestaan hebben om te voorzien in hun levensonderhoud

  Ambtenaren zijn verzekerd van hun riante salaris
  En die hebben juist meer moeite om in te leveren

 11. “Zo eist Nederland dat politici, ambtenaren en bestuurders van overheidsbedrijven een deel van hun salaris inleveren.”

  Kan iemand mij uitleggen, wie allemaal en hoeveel moet ingeleverd gaan worden ?

 12. Deze clown wordt bij gelegenheid uitgenodigd bij de NOS en andere evenementen want er moet toch ook een item zijn waar je heerlijk om kunt lachen. In heel Nederland is er toch niemand die hem serieus neemt.
  Het zegt ook wat over het niveau van ons kabinet die hem deze functie heeft gegeven. Zo een vertegenwoordiger zal je maar hebben.
  Zou me niets verbazen dat Rutte, na een moeizame dag in zijn torentje, zijn secretaresse vraagt hem nog even met Rhuggenaath door te verbinden omdat hij de dag lachend wil afsluiten.

 13. Weer iemand die alleen praat vanuit zijn eigen portemonee en die van zn familie en vriendjes. Schadalig wat een loser is dit. Nederland heeft sinds 10.10.10 al veel teveel geduld gehad. Het volk van onze rots laten creperen en voor zichzelf en hun familie en vriendjes torenhoge salarissen regelen. De mensen gaan de straat op omdat ze daar genoeg van hebben,

 14. “Deze Begina is een Schande voor ons volk.”
  Inderdaad, ik denk dat het grootste deel van de bevolking, zeker de 25% die geen voedsel hulp van de regering ontvangt, er mee eens is. En regering/parlement doet niets behalve maandelijks, minimaal 200% teveel, overmaken.
  Wat voor Knops een prima indicatie kan zijn over de wil van de regering om te hervormen.
  De josti band kan op empathie rekening die zijn eerlijk en ze doen hun best. Begina heeft een IQ dat overeenkomt (sorry voor de belediging hosties) maar niemand kan de indruk hebben dat hij eerlijk is of zijn best doet.

 15. Nederland meer empathie tonen inzake deze wanvertoning daarginds en alhier?

  Dhr Begina heeft zojuist een nieuw woordje geleerd en is daar klaarblijkelijk behoorlijk trots op ook. Met dit soort representatives van de geliefde klip kunnen we een ongekend imperium opbouwen binnen afzienbare tijd! Vota Begina, vota Berguensa di nos tur… (Pact di Eugene+ Amparo)
  Vanaf nu wordt meneer niet meer uitgelachen, noch incapabel geacht.

 16. Anthony, “niemand hoeft met een lege maag naar bed, daar zorgt de regering voor” Begina, heeft blijk gegeven dat hij waarschijnlijk meer verstand heeft van de staatsindeling van Miramar Dan de situatie op Curaçao.
  En juist hij verzoekt om meer begrip?
  De beste psycholoog zou nog moeite hebben om begrip voor hem op te brengen.
  Hij staat, voor mij model voor alles wat er mis is aan het locale bestuur. Ik snap niet dat bestuurders in Nederland hun tijd verdoen met zo’n figuur.

 17. die begina heeft trouwens veel trekjes van Chos Romero en Reinald Curiel: anderen de les lezen, maar zelf nooit het voortouw nemen

 18. Begina jij schaamteloze profiteur: wat heb jij persoonlijk zelf gedaan om het leed van de bevolking van Curacao te verzachten? Belachelijke zakkenvuller die nauwelijks de nederlandse taal machtig is en vervolgens Nederland de les gaat lezen

 19. Als je als Curaçaos politicus nog steeds niet weet na tientallen jaren knoeiwerk dat het anders moet, dan mankeert er wat aan je verstand want dan heb je nooit goed opgelet. “We hebben meer tijd nodig” , onvoorstelbaar dat men het zelfs nog durft te zeggen, maar ja wat kun je van deze vetzak verwachten die ijskoud beweert dat er op Curaçao ook geen armoede bestaat. Hij vreet er goed van!

 20. Volgens die vol gevreten Begina is er geen honger op Curaçao tijdens de Corona daar zorgt de overheid voor!!!!!!!!!!
  Ze geloven hun eigen leugens. Hij vindt dat de hervorming te snel gaat. We zijn er nog niet klaar voor. Ik denk dat hij nog niet klaar is met graaien.

 21. Het zijn het type Begina’s waardoor zelfs 10 jaar voorbereidingstijd niet voldoende is. Er is nooit gestart met voorbereiden terwijl de problemen al lang bekend zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -