‘Jihadi John ontmaskerd’

JamesFoley-ISIS

De Britse geheime diensten hebben ‘Jihadi John ontmaskerd’

Amsterdam – De Britse geheime diensten hebben de identiteit vastgesteld van de Britse jihadist die ervan wordt verdacht een Amerikaanse journalist in Syrië te hebben onthoofd. Dat hebben hoge regeringsbronnen bevestigd, schrijft de krant The Sunday Times. De bronnen hebben niet gezegd wie de man is.

De gemaskerde man met een Londens accent, die onder andere strijders bekend zou zijn als ‘jihadist John’, was afgelopen week te zien in een gruwelijke propagandavideo van Islamitische Staat (ISIS).

Andere Britse media meldden zaterdag al dat zij de 23-jarige Abdel-Majed Abdel Bary verdenken, een rapper genaam L Jinny. Op YouTube staan enkele nummers van hem, zoals Overdose, Flying High en Dreamer.

Bary verliet vorig jaar zijn woning van een miljoen pond (circa 1,25 miljoen euro) in het westen van Londen om in Syrië te gaan vechten „voor Allah”. Hij zou geradicaliseerd zijn na contacten met volgelingen van een islamprediker, die Anjem Choudary heet. Bary twitterde eerder deze maand een foto van zichzelf waarop hij een afgehakt hoofd vasthoudt.

Bary is de zoon van een in Egypte geboren militant die in New York vastzit vanwege een terrorismeaanklacht en in afwachting is van zijn proces. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dodelijke aanslagen in 1998 op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania waarbij honderden mensen omkwamen.

John zou aan het hoofd staan van een klein groepje Britten dat in Syrië gevangenen vasthoudt, dat The Beatles werd genoemd door hun gevangenen. Ook de afzonderlijke leden kregen Beatle-namen: John, Paul, George en Ringo.

Met het onvoeren van westerlingen kan in Syrië grof geld worden verdiend. Volgens een veiligheidsbron hebben meerdere Europese landen vorig jaar in totaal 30 miljoen euro betaald voor het vrij krijgen van 11 gijzelaars.

Volgens ex-gijzelaars schepten ‘The Beatles’ op over het geld dat ze verdienden. Sommigen zeiden plannen te hebben om in Koeweit of Qatar te gaan rentenieren.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *