27.6 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 01:41

Laatste reacties

- Advertentie -

Jeugd Rode Kruis bekroond met Appeltje van Oranje

DEN HAAG — De Stichting Jeugd Rode Kruis Curaçao wordt bekroond met een Appeltje van Oranje. De jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds wordt op 16 mei uitgereikt door koning Willem-Alexander en koningin Màxima, beschermpaar van het Oranje Fonds. Ook de huidige koningin Beatrix, na de troonswisseling op 30 april weer prinses, is bij de uitreiking in het Paleis op de Dam aanwezig.

Een still uit het filmpje waarmee de Stichting Jeugd Rode Kruis op de de Oranjewebsite staat
Een still uit het filmpje waarmee de Stichting Jeugd Rode Kruis op de de Oranjewebsite staat

De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan initiatieven, waarmee verschillende groepen mensen met elkaar in contact worden gebracht.
Het thema voor 2013 was ‘Alle jaren tellen’, zodat de nadruk lag op activiteiten die verschillende generaties samenbrengen.
In totaal werden er 167 initiatieven voorgedragen voor de prijs, waarvan er uiteindelijk drie bekroond worden.

De leden van de Curaçaose afdeling van het Jeugd Rode Kruis, officieel opgericht in 1951 en met name sinds 2000 weer erg actief, bezoeken ouderen en doen klusjes.

“Door het vaste contact ontstaat een hechte band.
Ook familieleden van de jongeren springen bij, bijvoorbeeld om hen naar de oudere te brengen.
Eens per jaar komen alle ouderen en jongeren bijeen voor een groot feest”

, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst in een persbericht.

- Advertentie -

De andere twee initiatieven die bekroond worden met een Appeltje van Oranje zijn het project ‘Gluren bij de Buren’, waarin bewoners van een verpleeghuis en kinderen van een basisschool in Oosterwolde (Friesland) samen activiteiten ondernemen en het project ‘de Generatietuin’, waarbij hoogbejaarde bewoners van een woon-zorgcomplex in Den Haag samen tuinieren met kinderen van vier tot tien jaar.

Het Appeltje van Oranje bestaat uit een bronzen beeldje dat is ontworpen door prinses Beatrix en een geldbedrag van 15.000 euro.

Ter ere van de troonswisseling worden er ook drie projecten benoemd als Oranje Fonds Kroonappel, bekroond met een geldbedrag van maar liefst 50.000 euro en een bronzen beeldje. De winnaars zijn het project ‘Best Buddies’ voor contact tussen studenten en licht verstandelijk gehandicapten in heel Nederland, de Stadstuin Emma’s Hof in Den Haag, die als ontmoetingsplek fungeert, en de Stichting Manteling voor hulp aan zieken, gehandicapten, mensen met dementie en mensen in de laatste fase van hun leven.

Zoals bekend behoorden drie initiatieven uit het Caribisch deel van het Koninkrijk tot de laatste zestig finalisten voor een Oranje Fonds Kroonappel, namelijk:

  • Fundashon Mami Sa uit Curaçao,
  • Foundation Social Workplace uit Saba en
  • Ban uni man pa cria nos muchanan uit Aruba.
- Advertisement -

Omdat de drie organisaties bij de laatste kanshebbers hoorden, krijgen ze wel een geldbedrag van 2500 euro om hun goede werk mee voort te zetten.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Monday, November 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Curaçao start in december met boosterprik

Curaçao gaat ook starten met het toedienen van de boosterprik tegen Covid-19. Dit heeft de secretaris-generaal ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Sharon Melfor, bevestigd. In...

Nu.cw | Schouten: “Integrale aanpak nodig voor herstel koraal”

De bescherming en ontwikkeling van koraal in Caribisch Nederland is alleen mogelijk met een integrale aanpak. Zo schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in...

PBC | Ansary veroordeeld tot schadevergoeding van meer dan 1 miljard gulden

met vonnis | Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Husgang Ansary moet meer dan een miljard gulden aan schadevergoeding betalen aan Ennia, exclusief de wettelijke rente vanaf 2017. Dat is...

PBC | Curaçao sluit grenzen voor Omicron-variant

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft sinds gisteren de grenzen gesloten voor reizigers uit een land waar wijdverspreid de Omnicron variant van Covid19 is. Vooralsnog gaat het om landen...
- Advertentie -