25 C
Willemstad
• maandag 30 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Jaime Saleh: Rechtshulp via minister

 

Willemstad – Als de minister van Justitie, Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS), inderdaad het mandaat voor rechtshulpverzoeken aan de Verenigde Staten (VS) bij het Openbaar Ministerie (OM) en de procureur-generaal (PG) heeft ingetrokken, dan betekent dit dat rechtshulpverzoeken voortaan weer via de minister lopen.

Dit is de uitleg die staatsrechtdeskundige, maar ook oud-Hofpresident, Jaime Saleh geeft over de acties van Wilsoe in de ‘Bientu’- zaak.

,,Er is een verdrag tussen de VS en het Koninkrijk waarin staat dat de minister van Justitie rechtshulpverzoeken kan indienen. Indertijd is door Curaçao, dus niet per definitie de andere entiteiten binnen het Koninkrijk, besloten om het OM en de PG te mandateren om deze verzoeken te doen. De rechterlijke macht heeft immers meer kennis van individuele zaken. Bovendien is het soms niet verstandig als een politiek betrokken minister zich met individuele zaken bezighoudt”, zo legt Saleh uit.

Hiermee onderstreept hij wat gisteren ook ex-minister van Justitie Suzy Camelia-Römer heeft aangegeven, namelijk dat het ‘not done’ is als een minister zich mengt in individuele rechtszaken. Voor wat betreft de aanwijzingsbevoegdheid van de minister naar de PG toe, legt de expert uit dat dit kan zolang het om algemene beleidskwesties gaat. Saleh legt uit:

,,Zo kan een minister een algemene aanwijzing geven dat er meer aandacht moet zijn voor overvallen, omdat het regeringsbeleid hierop gericht is. Maar als het gaat om individuele zaken, kan een PG, bij twijfel over een aanwijzing, deze voorleggen aan het Hof van Justitie die hier dan een uitspraak over doet. Dit is zo wettelijk vastgelegd om de PG te behoeden voor politieke intimidatie.”

In de hele discussie is echter niet duidelijk geworden of de minister de PG een aanwijzing heeft gegeven en ook niet of deze aanwijzing aan het Hof is voorgelegd.

OM niet vrij in ‘Bientu’

Ex-minister van Justitie en nu Statenlid Magali Jacoba (PAR) vindt het schandelijk dat de minister het mandaat voor rechtshulpverzoeken heeft ingetrokken zonder de Staten hiervan op de hoogte te stellen.

,,De intrekking houdt in dat het OM nu niet meer zonder de uitdrukkelijke medewerking van de minister de zaak Bientu kan vervolgen”, zo voert zij aan.

Zij wijst erop dat de minister zijn actie eerst had kunnen voorleggen aan het Hof van Justitie, zoals dat ook in de Rijkwet Openbaar Ministerie is opgenomen. Verder vindt het Statenlid het schandelijk dat de minister gelogen heeft over het bestaan van de brief naar de VS. Ook in de Statenvergadering van 5 mei heeft de minister hier niets over gezegd, ondanks dat hem hier specifiek vragen over gesteld zijn.

,,De minister moet zich nu dan maar komen verantwoorden in de Staten”, aldus Jacoba in een brief naar Wilsoe.

In die brief stelt ze hem een reeks van vragen.

– Zo wil ze weten of ze het deel in het beleidsprogramma van de regering kan ontvangen waarin opgenomen staat dat het mandaat ingetrokken moet worden.

– Ook wil zij de brief waarin het mandaat wordt opgezegd die Wilsoe naar de PG stuurde ontvangen. Ze vindt ook dat de minister moet bewijzen dat het om algemeen beleid gaat en niet om het begunstigen van de broer (Robbie dos Santos) van de minister van Financiën, George Jamaloodin (MFK).

– Tot slot wil Jacoba dat de minister het vonnis van 4 april naar de Staten stuurt om zelf te kunnen opmaken of het Gerecht in Eerste Aanleg het opheffen van het eerste beslag of van beide beslagen op de rekeningen van Dos Santos’ bedrijven heeft bedoeld.

Bron: Antiliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -