29.9 C
Willemstad
• zondag 15 september 2024

Extra | Journaal 13 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 12, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 12 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, September 11, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 September 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, September 10, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Jacoba: Wilsoe hindert onderzoek opzettelijk

HomeNieuwsJacoba: Wilsoe hindert onderzoek opzettelijk

 

Ook consensus over opzeggen Rijkswetten

WILLEMSTAD — Het verslag van minister van Justitie Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS) bevestigt dat hij betrokken is bij het onderzoek naar loterijbaas Robbie dos Santos die verdacht wordt van het witwassen van geld, belastingontduiking en het houden van illegale loterijen. De minister zou opzettelijk het strafrechtelijk onderzoek hinderen, stelt PAR-Statenlid Magali Jacoba.

De minister deelt in zijn verslag mee dat hij van plan is een wetsvoorstel in te dienen om de consensus-Rijkswetten die betrekking hebben op justitie en die naar zijn mening ‘de democratie van Curaçao’ ondermijnen, ongedaan te maken. Ook zegt Wilsoe dat hij de procureur-generaal (PG) een instructie zal geven om het onderzoek en/of vervolging van Dos Santos stop te zetten. Naar mening van de minister is die vervolging illegaal. Jacoba zegt met verbazing kennis te hebben genomen van het verslag. Ze betreurt het dat de minister wel een uitgebreid verslag stuurt, maar de vragen die de PAR over het onderzoek aan minister Wilsoe gesteld onbeantwoord laat.

Volgens het PAR-Statenlid lijkt het er sterk op dat Wilsoe er bewust voor kiest om van de zaak van Dos Santos een Koninkrijksprobleem te maken. Ze komt tot deze conclusie omdat de minister de consensus-Rijkswetten ongedaan wil maken. Jacoba snapt niet waarom de minister niet wil dat een onafhankelijke rechter een oordeel velt over zijn meningsverschil met de PG over het onderzoek.

Wilsoe kiest ervoor om met een ‘algemene instructie’ te komen voor de PG”, aldus Jacoba.

Consensus-Rijkswetten

In de consensus-Rijkswetten die op 10 oktober 2010 in werking zijn getreden staat hoe deze weer opgezegd kunnen worden. Een enkel land binnen het Koninkrijk kan deze wetten niet eenzijdig opzeggen, stelt een lid van de eilandelijke commissie staatkundige structuur dat destijds betrokken was bij de onderhandelingen van de verschillende Rijkswetten.

Deze consensus-Rijkswetten kunnen uitsluitend opgezegd worden als alle partijen hier overeenstemming over hebben bereikt. De consensus is bereikt tussen de landen Nederland, Aruba, Curaçao, St. Maarten en de BES-eilanden vertegenwoordigd door Nederland.

In totaal zijn er vijf consensus-Rijkswetten.

Eén regelt het financieel toezicht op Curaçao en St. Maarten

en de vier andere Rijkswetten hebben betrekking op de justitieketen:

Raad voor de Rechtshandhaving,

Openbaar Ministerie,

Gemeenschappelijk Hof van Justitie en Politiewet.

In de consensus-Rijkswetten is ook een evaluatiemoment opgenomen. Na vijf jaar vindt deze evaluatie plaats. Het standpunt van Nederland, een van de partners waarmee consensus is bereikt over de Rijkswetten, is dat dit evaluatiemoment eerst moet worden afgewacht voordat enig besluit wordt genomen over het mogelijk opheffen van de wetten, aldus het lid van de voormalige commissie dat liever niet bij naam genoemd wilde worden.

Vragen

Jacoba stelt opnieuw een serie vragen aan Justitie-minister Wilsoe over de Bientu zaak. Deze keer spitsen de vragen zich toe op de relatie tussen de minister en de advocaten van verdachte Dos Santos.

Het Statenlid wil weten of de advocaat van Dos Santos, Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, ook adviseur is van de minister.

Als dat niet het geval is, wil Jacoba weten wat de relatie tussen Sulvaran en Wilsoe dan wel is.

Ze wil ook weten of Wilsoe contact heeft gehad met Sulvaran over het Bientu-onderzoek en over de beslagen die op de bankrekeningen van Dos Santos zijn gelegd.

Ook vraagt Jacoba zich af of Wilsoe zelf de brief van 25 april aan de Amerikaanse autoriteiten en het verslag van 11 mei aan de Staten heeft geschreven of dat de advocaten van Dos Santos hem hierbij hebben geholpen.

Het PAR-Statenlid wil ten slotte weten waarom de minister zijn geschil met de PG niet voorlegt aan een rechter om hierover te beslissen

en ze vraagt om een kopie van de ‘algemene instructie’ die de minister in deze specifieke zaak naar de PG wil sturen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in
  1. Openbare van de instructies aan het OM? dat zou openheid van bestuur zijn..daar doet deze regering niet aan.

    En de rechtsgang is volgens Wilsoe illegaal. Dus grootschalige fraude mag?

    Dat deze meneer weinig ethiek heeft is bekend. Hij loog met stalen gezicht dat er geen brief was.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties