Telegraaf: Jacht op homoseksuelen in Uganda

jacht op Oegandese homo's

jacht op Oegandese homo’s


KAMPALA – Nadat de Ugandese krant The Red Pepper de namen en foto’s van 200 Ugandese homoseksuelen publiceerde, zijn homo’s in Uganda hun leven niet meer zeker.

Advertentie

Veel van hen zitten ondergedoken, uit angst voor een gewelddadige landgenoten, die jacht maken op homo’s. “Sommigen zijn overleden, anderen zijn opgenomen in het ziekenhuis en weer anderen ondernemen pogingen tot zelfdoding”, zegt de directrice van de mensenrechtenorganisatie Fem Alliance Uganda in een interview met Gay.nl.

Ook zij zit ondergedoken, nadat haar foto in de krant werd gepubliceerd. “Het huis waar ik nu verblijf huist nog tien andere vluchtelingen. We kunnen niet naar buiten, omdat we bang zijn aangevallen te worden door boze menigten. Mannen op bodaboda’s, fietstaxi’s, patrouilleren in de straten en als zij vermoeden dat je homo bent, vallen ze je aan”, vertelt de directrice, die zichzelf ‘Jay’ noemt.

Onlangs tekende president Museveni een omstreden anti-homowet, waardoor homo’s een levenslange celstraf riskeren. Het invoeren van de wet leidde wereldwijd tot een storm van kritiek. Zo riep secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties Uganda op de wet te herzien of in te trekken.

Ook Nederland nam maatregelen. De ambassadeur van Uganda werd ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken en minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking besloot 7 miljoen euro aan hulpgeld op te schorten. Het geld zou worden gebruikt om de justitiële sector in Uganda te versterken.

Volgens Jay is het intrekken van hulpgelden echter niet de oplossing: “Wereldleiders en de Europese Unie zouden multinationals die bedrijven in Uganda hebben, moeten oproepen om publiekelijk hun zorgen te uiten over de wet en over hun toekomstige economische betrekkingen.”

Bron: Telegraaf:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *