Willemstad – Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang wil met haar initiatiefwet Jeugd Agrarische Brigade (JAB) de jeugdwerkloosheid daadkrachtig aanpakken. Ook wil zij hiermee werken aan een voedselgarantie voor Curaçao. De wet is erop gericht om 1.000 jongeren aan werk te helpen in de agrarische sector. De exploitatiekosten van deze sociale vormingsplicht zullen 11.765.000 gulden bedragen.
Advertentie
,,De JAB is een uitvoering van de Landsverordening sociale vormingsplicht. Deze landsverordening verplicht inactieve jongeren – geen school, geen startkwalificatie en geen werk – van 16 tot 24 jaar door een combinatie van opleiding en werk tot het volgen van een kanstraject”, zo staat in de Memorie van Toelichting.
,,De Jeugd Agrarische Brigade is een massaal kanstraject voor de persoonlijke en professionele ontwikkeling binnen de agrarische sector voor 1.000 JONGENS.”
In totaal zal het project voor 150 formatieplaatsen zorgen, waaronder een zorgteam bestaande uit 5 stafleden HRMdeskundigen en -management; 60 pelotonofficieren (sociaalpedagogische medewerkers); 10 maatschappelijk werkers, administratief personeel, interieurverzorgers en beveiliging.
Ook zijn parttime docenten muziek/ sport/kunst nodig, zo staat in de initiatiefwet.
,,Uitgaande van 1.000 jongeren, zijn er 20 pelotons nodig van 50 jongeren.
Omdat de brigade 24/7 operationeel is, zal er een wachtsysteem gedraaid moeten worden.
Er wordt uitgegaan van 3 wachten waardoor er 60 pelotonofficieren nodig zijn.
Een pelotonofficier heeft de leiding over een groep jongeren.
Het is de bedoeling dat degenen die toetreden tot de Jeugd Agrarische Brigade tijdens hun diensttijd worden ondergebracht in gezamenlijke verblijfplaatsen.”
Behalve onderdak krijgen de jongeren uniforme werkkleding en schoeisel, terwijl ze maandelijks een vastgestelde toelage krijgen ter bekostiging van hun maaltijden en privé-uitgaven.
,,Met deze aanpak wordt beoogd om de jeugdigen middels discipline een goed arbeidsethos bij te brengen.”
Een ander voordeel bij de ontwikkeling van de agrarische sector is voedselprijs en voedselgarantie, zo staat in de Memorie van Toelichting.
,,Op Curaçao leeft 33,3 procent van de bevolking onder de armoedegrens. De hoge voedselprijzen vormen voor deze groep een extra druk. De wereldvoedselproductie staat onder druk van stijgende prijzen en een land als Curaçao dat bijna alle voedsel importeert, importeert daarmee de tragiek van de stijgende voedselprijzen.”
Het gevolg is dat men goedkoper moet gaan inkopen en ongezonder zal gaan eten, zo stelt Leeflang in haar initiatiefwet.
,,Curaçao zal om voedselgarantie te kunnen geven noodzakelijk een deel van haar consumptie zelf moeten produceren. Hierdoor kan tevens invloed worden uitgeoefend op de prijzen.”
Zie ook het wetsontwerp:
http://leeflang-parlament.com/documenten/wetsontwerp-jeugd-agrarische-brigade/
Power point uitgave JAB
http://leeflang-parlament.com/multimedia/jeugd-agrarische-brigade/