30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Isla ontkent uitstoot catcrackerpoeder bij opstart

Meeting op 16-07-2013
Meeting op 16-07-2013

WILLEMSTAD — De opstart van de catcracker is gistermiddag om twee uur, ‘geheel normaal verlopen’, zo laat Isla-woordvoerder Lucas Beaujon desgevraagd weten. “Er is zeer zeker geen catcrackerpoeder vrijgekomen, nogmaals de opstart verliep normaal”, aldus de woordvoerder in reactie op verschillende berichten in de media.

Beaujon ontkent hiermee onder andere een reactie van de Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc) op haar Facebook-pagina van gisteren, op de witte rookwolken die de afgelopen dagen boven de raffinaderij hingen:

“Een expert bevestigde zojuist onze vermoedens, er is catcrackerpoeder (Katalyst) de lucht ingegaan bij het opstarten van de catcracker. Vandaar de dikke zware witte wolk. Smoc houdt u (wel) op de hoogte van de feiten”

- Advertentie -

, aldus Smoc-voorzitter Peter van Leeuwen.

Beaujon verklaart de witte rookpluimen/wolken als volgt:

“Vanwege de abrupte uitval (fallout) van de processen van laatst, is er olie in het systeem beland die voor de opstart van de catcracker opgebrand moest worden. Dit was de oorzaak van de rookwolken.
Deze olie is gisterochtend geheel opgebrand waardoor dus in de middaguren de opstart plaats kon vinden.
We hebben gisteren verder geen klachten van overlast ontvangen maar dinsdag in de middag wel.
In totaal twee klachten waarbij zorg werd uitgesproken over de rookwolk”

, aldus Beaujon.

De woordvoerder van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Jair Santos Gonçalves, stelt geen informatie van de raffinaderij te hebben ontvangen over ontsnapping van catcrackerpoeder en licht toe dat het ministerie daar wel navraag naar zal doen.

“Verder is het van belang dat mensen bij overlast/klachten in eerste instantie daarvan melding doen bij de Milieudienst maar ook bij de raffinaderij zelf.
De raffinaderij heeft namelijk zelf ook een milieu-afdeling die meteen in actie kan komen als er iets fout gaat. Dus hoe sneller ook zij op de hoogte zijn, hoe sneller er kan worden gereageerd”

, aldus de woordvoerder.

Op de website waarop de metingen van de luchtkwaliteit op Curaçao worden bijgehouden blijkt dat er zich vrijdag 12-07-2013 255,1 microgram per kubieke meter waterstofsulfide in de lucht rond Kas Chikitu bevond.  FOTO SMOC
Op de website waarop de metingen van de luchtkwaliteit op Curaçao worden bijgehouden blijkt dat er zich vrijdag 12-07-2013 255,1 microgram per kubieke meter waterstofsulfide in de lucht rond Kas Chikitu bevond.
FOTO SMOC

Smoc trok onlangs tevens aan de bel toen een uitzonderlijke piek van waterstofsulfide (H2S) door het meetstation van Kas Chikitu werd gemeten van ongeveer 262 microgram:

“De registratie laat zien dat er afgelopen vrijdag een enorme hoeveelheid giftig waterstofsulfide vrij is gekomen. Dat is zeer bijzonder en daar hoort men op te reageren en onderzoek naar te doen”

, aldus Van Leeuwen in een brief gericht aan GMN-minister Ben Whiteman (PS) en het hoofd van de Milieudienst.

 

 

Santos Gonçalves reageert hierop door te stellen:

“Er is inderdaad een H2S-piek gemeten maar helaas kunnen wij hierop niet handhaven omdat dit niet in de hindervergunning omschreven staat.
Wij kunnen op dit moment dus slechts constateren dat de normen zoals gesteld in de hindervergunning, door de Isla-raffinaderij niet zijn overtreden.
De opmaak van de nieuwe hindervergunning bevindt zich overigens in een afrondende fase, waarin een verscherping van de huidige normen vast wordt gesteld.
Om een voorbeeld te noemen, er zullen in de toekomst ook metingen op de schoorstenen verricht worden”

, aldus de GMN-woordvoerder.

Beaujon:

“Ik heb over waterstofsulfide geen informatie ontvangen. Wij houden ons aan de normen van de hindervergunning.”

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -