26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ipko bespreekt racisme

HomeMediaIpko bespreekt racisme

alex rosariaWillemstad – Naar aanleiding van het ECRI-rapport dat in november is uitgebracht, is er gisteren op de tweede dag van het Interparlementair Koninkrijks- overleg (Ipko) voor het eerst in de Ipkogeschiedenis gesproken over racisme en tolerantie binnen het Koninkrijk.

Advertentie

In het rapport van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI) van de Raad van Europa werd het advies gegeven om ervoor te zorgen ‘dat alle wetsvoorstellen gericht op ongelijke behandeling van Nederlandse onderdanen uit Aruba, Sint Maarten en Curaçao wat betreft hun vrijheid van verplaatsing binnen het Koninkrijk en het afnemen van hun recht niet uit het grondgebied van het Koninkrijk te worden gezet, worden ingetrokken’.
Ook was het een advies van de ECRI om ‘ervoor te zorgen dat Nederlandse onderdanen uit de Antillen geen ongelijke behandeling zonder objectieve of redelijke rechtvaardiging krijgen, ook als het gaat om veiligheid’.
Hoewel de vergadering gisteren het eerste half uur in een discussie over de zogeheten Bosmanwet dreigde te verzanden, lieten vooral de Nederlandse deelnemers weten die discussie nu niet te willen voeren omdat dit eerst in de Tweede Kamer aan bod moet komen.
Een discussie daarover tijdens het Ipko zou te prematuur zijn.
Het Curaçaose Statenlid Alex Rosaria (PAIS) betreurt het dat het tijdens de vergadering niet tot een algemene definitie van racisme is gekomen.

,,Het is belangrijk om ‘racisme’ goed te definiëren als we met een oplossing willen gaan komen. Maar het is een groot winstpunt dat dit überhaupt een agendaonderwerp is, we kunnen elkaar zo een spiegel voorhouden.”

Maar niet alleen tussen Nederland en de eilanden is racisme, stelt Rosaria, ook op de eilanden zelf onder de eigen bevolking vindt dit plaats.

,,In mijn optiek is racisme een ideologie van macht. ChristenUnie-lid Zeegers stelde dat racisme altijd gaat over een minderheid versus een meerderheid. Maar in mijn optiek gaat het vooral om de machtspositie.”

Als voorbeeld noemt Rosaria het feit dat het Nigeriaanse volk van zo’n 24 miljoen mensen nog altijd de Hausa ‘stam’ wordt genoemd, terwijl de 350.000 inwoners van IJsland wel als volk worden aangeduid.
Vandaag zal worden vergaderd over economische ontwikkelingen en samenwerking binnen het Koninkrijk.

Integriteit niet één-twee-drie ingevoerd
Tijdens de eerste dag van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) dinsdag is gesproken over integriteit van bestuur.
Alex Rosaria (PAIS) stelde dat er niet gedacht moet worden dat integriteit één-twee-drie ingevoerd kan worden.

,,Ik wil er voor waken dat we niet gaan denken dat alle problemen voor wat betreft corruptie in één keer op te lossen zijn. We moeten kleine succesjes boeken die later leiden tot een groot succes.”

Volgens het Statenlid, dat namens PAIS onderdeel uitmaakt van de commissie Rijksaangelegenheden, Interparlementaire relaties en Buitenlandse betrekkingen, gaat het wat integriteit betreft vooral ook om de juiste mensen bij instellingen te krijgen.

,,Daarom heb ik aangegeven dat we wetsvoorstellen aan het opstellen zijn over onder meer het verantwoordelijk stellen van bewindspersonen, de financiering politieke groeperingen, om op die manier zo veel mogelijk de bemensing op peil te krijgen.”

MFK-Statenlid Amerigó Thodé liet weten tijdens Ipko gesteld te hebben:

,,Wie bepaalt de integriteit? Jij? De regering? De Statenleden? Financiers van politieke partijen? De banken, de coalitie, de oppositie? Wie?”

Een laffe opmerking, stelt Rosaria. ,,Als bestuurder moet je je niet verschuilen achter zo’n vraag, daarvoor ben je bestuurder. Alles heeft bewezen dat corruptie leidt tot armoede. We moeten meer doen om integere mensen in bestuur te hebben.”

Bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties