26 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

IPI: Pas smaadwetgeving aan

Verzoek aan Curaçao, aruba en st. maarten

wets-boekenWILLEMSTAD — Het International Press Institute (IPI) heeft Curaçao, Aruba en St. Maarten aangespoord om hun smaadwetgeving te onderzoeken en te veranderen.
Dat meldt de website van Journalism in the Americas die onderdeel is van de universiteit van Texas.

- Advertentie -

Het verzoek kwam op 10 oktober, de dag dat het driejarig jubileum van de ontmanteling van de Nederlandse Antillen markeert.
Het probleem dat IPI aankaart komt veel voor in het Caribisch gebied: laster en smaadgevallen worden beschouwd als strafbare feiten, in plaats van dat ze onder het burgerlijk recht vallen. Daarnaast maakt IPI zich grote zorgen om het feit dat de vrijheid van meningsuiting en de openbare dialoog op de eilanden worden aangetast doordat de straffen worden verhoogd wanneer een overheidsfunctionaris of instelling wordt gelasterd.

In 2012 lanceerde het persinstituut een campagne om de smaadwetgeving in het Caribisch gebied te herroepen, door het een achterhaald concept te noemen dat min of meer uniform over de regio wordt gehanteerd.
In dat jaar publiceerde IPI een rapport over smaadwetgeving in het Caribisch gebied, met de nadruk op Barbados, de Dominicaanse Republiek, Jamaica en Trinidad & Tobago.
Het rapport stelde dat alle dertien onafhankelijke Caribische landen smaadwetgeving hebben.
Ook bracht het rapport aan het licht dat ondanks dat er wetgeving-hervormingen zijn aangekondigd, deze niet zijn doorgevoerd.

“In drie van de landen die we bezochten, beaamden hoogwaardigheidsbekleders ons standpunt dat smaadwetten koloniale overblijfselen zijn die ontworpen zijn om afwijkende meningen en kritiek te onderdrukken en daarom geen plaats hebben in de moderne democratieën van het Caribisch gebied”

, aldus IPI-directeur Alison Bethel McKenzie. Hoewel Grenada na gelobby van IPI smaad uit het strafwetboek in 2012 heeft verwijderd, heeft het land in september een controversiële ‘Electronic Crimes Act’ aangenomen, die is gericht om laster van individuen op het internet aan te pakken door informatie die ‘zwaar beledigend’ of waarvan bekend is dat die vals is maar verspreid wordt om ergernis, belediging, verwonding of kwade wil te veroorzaken, strafbaar te stellen.
Overtreders kunnen een boete van 37.037 dollar opgelegd krijgen of een jaar in de gevangenis.

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -