26 C
Willemstad
• maandag 8 augustus 2022

Laatste reacties

Investeerder wordt zo afgeschrikt

Willem van de Sande, directeur Nederex:

WILLEMSTAD — De directeur van Nederex BV, Willem van de Sande, meent dat de commotie over het concept-contract van CPA onterecht is ontstaan. Het contract heeft betrekking op de verstrekking van concessierechten aan het bedrijf, voor een periode van twintig jaar voor de Pletterijweg dat een terrein is van CPA: “Men maakt zich druk om zaken zonder dat men op de hoogte is van de voorwaarden van het concept-contract.

Men is nu heel snel geweest door al ‘schietend vanaf de heup’ een houding aan te nemen.
Het concept-contract is het resultaat van jarenlange onderhandelingen met CPA. Onze investeerder wordt zo afgeschrikt”

, aldus Van de Sande.
Hij licht toe dat Nederex al dertig jaar aan de Pletterijweg is gevestigd (in de nabijheid van Parera) en werkgelegenheid biedt aan 120 personen.
Het bedrijf heeft volgens hem verschillende investeringen gedaan op het terrein ‘zoals onder andere de verbetering van de kade’.

“We hebben lange tijd 8000 gulden per maand aan huur betaald, maar een paar jaar terug werd de huur ineens verhoogd naar 28.000 gulden, exclusief ob.
Aangezien wij verdere investeringen willen doen op het terrein, van in totaal 16 miljoen gulden, was het voor ons moeilijk om aan deze plotse huurverhoging te voldoen zonder dat daar garanties tegenover staan”

, aldus Van de Sande.
Hij licht toe dat het bedrag van 16 miljoen door Nederex samen met een investeerder opgebracht zal worden.
De investering behelst de aanleg van een scheepsreparatiewerf voor kleinere vaartuigen tot en met 2000 ton en dat deze geen concurrentiegevaar oplevert voor de Curaçaose Droogdokmaatschappij (CDM) ‘aangezien zij zich op reparaties van grote schepen richten’.

“Er is in het verleden een dispuut ontstaan over de nieuw te betalen huur – met ob komt het op ongeveer 30.000 gulden uit – waar wij in de eerste periode niet aan wilden voldoen.
Onze schuld aan CPA liep op tot 1,3 miljoen gulden, terwijl de onderhandelingen hierover nog gaande waren.
Vorig jaar zijn we met CPA overeengekomen dat door de reeds gedane investeringen, aan onder andere de faciliteiten en de kade, de schuld nog 650.000 gulden zou bedragen en dat wij inderdaad die 30.000 gulden maandelijks zouden betalen, met de afspraak dat er een concessierecht verstrekt zou worden”

, aldus Van de Sande.
Hij licht toe dat dit bedrag reeds vanaf augustus vorig jaar, maandelijks aan CPA betaald wordt.

“Het concept-contract behelst dat wij bovenop deze huur nog 5000 extra per maand voor de concessierechten voor twintig jaar gaan betalen, wat in het eerste jaar ongeveer 60.000 gulden voor CPA moet opleveren.
In het tweede jaar zullen wij een totaal van ongeveer 80.000 gulden voor deze concessie betalen en in het derde jaar moet dat bedrag 100.000 gulden zijn.
Vervolgens is de afspraak, dat er op jaarbasis 3 procent van de gehele omzet van de scheepreparatieactiviteiten, ten goede van CPA moet komen.
Men moet ook niet vergeten dat er hier extra werkgelegenheid gecreëerd zal worden.
Dit zal natuurlijk ook een economische impuls opleveren en als men op deze wijze in de media treedt moet men ook beseffen dat de investeerder hierdoor flink wordt afgeschrikt”

, aldus Van de Sande.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...