Intimidatie bij VDC

whistleblower-vdc-eldred-winklaar

Volgens een uitgelekt verslag bij de Ombudsman over de VDC:
Netwerkbeheerder moest Colombianen informeren
Kopie door particulier van gegevens veiligheidsdienst

Willemstad – Bij de Veiligheidsdienst VDC, die onder de nieuwe leiding exact wil weten wie en wat de lek was van de informatie omtrent de screening van de ministers, zouden sommige medewerkers als verdachten worden geïntimideerd.

Dat blijkt uit een (concept) verslag van een recent gesprek van de Ombudsman, Alba Martijn, met een netwerkbeheerder die door de stress arbeidsongeschikt is maar vorige maand de toegang tot de VDC werd ontzegd en naar eigen zeggen ‘ten einde raad’ naar de Ombudsman stapte, die een verslag opstelde voor de gouverneur.

De netwerkbeheerder werd eerst in september 2011 onder druk gezet in een hotelkamer in Breezes te praten met voor hem onbekende Colombianen – die zich niet wensten te identificeren – maar in opdracht van de minister-president onderzoek zouden doen en hem vragen stelden over het netwerk van de VDC, de omvang van het netwerk, de server, de beveiliging van het systeem en de screening van de ministers.

,,Volgens mij waren het mensen van een veiligheidsdienst van Colombia op Curaçao. De heer Calmero (crisismanager Frank Calmero, die begin 2012 is opgestapt, red.) heeft mij opgedragen om met hen te praten, wat ik heel vreemd vond.”

Na het vertrek van Edsel Gumbs, het officiële diensthoofd van de VDC, heeft de VDC diverse leidinggevende personen gehad, meldt het verslag. Eerst was dat Lizanne Dindial, daarna Calmero en sinds kort is Michael Römer belast met de leiding. Hij was voorheen werkzaam bij de politie.

,,Ik heb de vragen erg vaag beantwoord. De Colombianen zeiden dat als ik niet de waarheid zou vertellen, ze er toch zouden achterkomen.”

De volgende dag heeft de netwerkbeheerder alles wat is gebeurd verteld aan zijn collega. Die zei dat ‘er iets heel vreemds is gebeurd’, namelijk dat een andere VDC’er met diverse dossiers in haar tas is gezien en dat zij de verklaring gaf dat ze die dossiers in haar tas had omdat ze niemand in de dienst vertrouwde en dat ze daarom die dossiers wegnam uit de dienst.

De collega van de netwerkbeheerder adviseerde alles op het systeem goed in de gaten te blijven houden. De netwerkbeheerder vermoedt dat omdat hij ‘close’ was met (voormalig) VDC-hoofd Gumbs, de nieuwe leiding geen vertrouwen heeft in hem en getracht wordt om hem weg te werken.

Ruim een maand later, eind oktober 2011, wordt de netwerkbeheerder gesommeerd op zaterdag naar de dienst te komen.

Daar vorderde Römer in aanwezigheid van Calmero en twee Europees- Nederlands ogende mannen van de netwerkbeheerder dat hij het password van het systeem moest afgeven en dat hij de waarheid moest spreken over wie er gelekt zou hebben.

,,Ik werd tijdens dit gesprek opgedragen mee te werken opdat alle in het bestand van de VDC opgeslagen vertrouwelijke informatie kon worden overgesluisd en opgeslagen op de gegevensdragers van de twee aanwezige heren. Römer heeft mij gezegd dat als ik hem geen passwords zou geven, ze genoodzaakt zouden zijn om de passwords te kraken.”

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *