31 C
Willemstad
• vrijdag 1 december 2023

Extra | Journaal 30 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt en gaat naar Corendon

Koen Nederhof en Pepijn van den Brink BADHOEVEDORP - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt vroegtijdig uit het kabinet. Ze gaat in december aan de slag...

CC | Alarming financial situation at the University of Curaçao: Annual budget shortfall of 7 million guilders

WILLEMSTAD - The University of Curaçao (UoC) grapples with significant financial challenges on an annual basis, as revealed by Rector Magnificus Francis de Lanoy. The budget shortfall...

DH | Witness says Frans got large ‘commission’ for BTP building but also other former politicians

~ Including $200k in political contributions to Ohndhae ~ PHILIPSBURG--Two witnesses testified under oath in open court on Wednesday as part of former Member of Parliament (MP) Frans...

Democracy now! | Wednesday, November 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Interim-kabinet in zicht

HomeNieuwsInterim-kabinet in zicht

Meerderheid wil motie van wantrouwen
• Overgangskabinet PAR/FOL/PNP/Cleopa met elk één minister

Willemstad – De verenigde oppositiepartijen staan klaar om het sinds vrijdag demissionaire kabinet Schotte vandaag nog echt aan de kant te zetten en een (klein) interim-kabinet aan te stellen.

Nu al staat vast dat de motie van wantrouwen tegen het kabinet Schotte die vandaag in de eerste Statenvergadering na het reces door PNP-leider Humphrey Davelaar zal worden ingediend, kan rekenen op steun van een meerderheid.
Dat liet Emily de Jongh-Elhage, leider van de grootste oppositiepartij PAR, gistermiddag tijdens een persconferentie in het partijkantoor weten. Zij gaat ervan uit dat instemming met de motie van wantrouwen tot gevolg zal hebben dat de inmiddels demissionaire regering Schotte per direct haar werkzaamheden moet staken.
Gouverneur Frits Goedgedrag zal dan gesprekken voeren met de fracties en aangezien de overgebleven regeertijd maar een korte periode betreft, zal niet een compleet kabinet worden geïnstalleerd, maar een interimkabinet van slechts een kleine groep ministers.

De leider van de gele partij liet gistermiddag weten dat het interim-kabinet dat zal worden gevormd door de samenwerkende partijen in ieder geval uit één minister van elke partij (PAR, FOL, PNP en Cleopa) zal bestaan.
Het interim- kabinet zal maar voor een periode van drie maanden regeren.
Tot 2 november, wanneer de huidige Staten wordt ontbonden en de nieuwe Staten aantreedt. De Jongh- Elhage zelf zal niet plaatsnemen in de interimregering.
Nog onduidelijk is of de motie van vandaag kan rekenen op een meerderheid van elf of twaalf stemmen.
Volgens De Jongh- Elhage zijn elf stemmen in ieder geval zeker; de acht zetels van PAR, één van FOL (Anthony Godett), één van PNP (Davelaar) en één van onafhankelijk Statenlid Eugene Cleopa.
Hoe de sinds kort onafhankelijk parlementariër Dean Rozier gaat stemmen, was tot gisteravond nog onduidelijk.

,,Ik weet nog niet of ik de motie ga steunen of niet. Ik wil eerst de argumenten aanhoren en weten wat de precieze inhoud van de motie is. Pas dan zal ik beslissen of de motie mijn steun zal dragen of niet”, aldus Rozier tegenover deze krant.

Of de Statenvergadering van vandaag überhaupt doorgaat was gisteravond bij het ter perse gaan van deze editie nog onduidelijk.
Er was toen nog geen uitnodiging met oproep uitgestuurd om de openbare vergadering van het Curaçaos parlement bij te wonen. S
tatenvoorzitter Ivar Asjes (PS) was gisteren niet bereikbaar om licht te werpen op de situatie. Gisteren en voorgaande dagen werd hevig gespeculeerd of de Statenvoorzitter van alles zou proberen om het debat van vandaag uit de weg te gaan.
Dit werd gistermiddag ook naar voren gebracht tijdens de persconferentie van PAR, waarop De Jongh-Elhage antwoordde: ,,Wij zijn op alles voorbereid. PAR is bereid ‘all the way’ te gaan om Curaçao van een serieuze, eerlijke en rechtvaardige regering te voorzien.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties