25 C
Willemstad
• dinsdag 30 november 2021 04:43

Laatste reacties

- Advertentie -

Intensief onderzoek naar voorval consulaat Aruba

auto venezulaanse consulaatOranjestad – Het hele weekend zijn politie en justitie bezig geweest met onderzoek naar het motief achter het voorval waarbij een dronken Venezolaanse toerist de voorgevel van het Venezolaanse consulaat ramde. Vooralsnog staat niet vast of het om een bizar ongeluk of een aanslag gaat.

Advertentie

De 59-jarige A.R. is een aantal malen verhoord, maar in het belang van het onderzoek wordt geen informatie verstrekt over wat hij te vertellen had.
Wel is bevestigd dat de man zwaar onder invloed van alcohol verkeerde.
De politie zit behoorlijk met de situatie in haar maag, omdat de betrokken agenten in eerste instantie de ernst van de situatie verkeerd hebben ingeschat.
Op zich is correct gehandeld door de dader aan te houden en een onderzoek in te stellen. De internationale consequenties vielen de politie echter rauw op het dak.
Dat de Venezolaanse regering het voorval als een aanslag zou interpreteren en de consulaten op Aruba, Bonaire en Curaçao zou sluiten, werd niet verwacht.
De politietop en de Arubaanse regering werden pas veel later geïnformeerd en werden enigszins overdonderd door de reactie uit Caracas.
Justitieminister Arthur Dowers reageerde dan ook pas vrijdagavond in het openbaar.
Hij vroeg iedereen om kalm te blijven en rustig de uitkomsten van het onderzoek af te wachten.

Consulaat Aruba in Venezuela,,Gezien de onlusten in Venezuela en de vreedzame demonstraties van een kleine groep mensen die sympathiseren met de burgers in hun land van herkomst, was er al een verhoogde staat van paraatheid ten aanzien van het consulaat. Natuurlijk zijn wij als overheid verantwoordelijk voor de veiligheid van de officiële vertegenwoordigers van andere landen. Aan een voorval als dit in de nacht terwijl het gebouw gesloten was, had echter niemand gedacht.”

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde dat het onderzoek bemoeilijkt wordt doordat een deel van het bewijsmateriaal in het consulaat ligt.
Formeel is dat geen Arubaans grondgebied, dus de politie kan niet zomaar naar binnen gaan om onderzoek te verrichten.

- Advertentie -

Nog geen officieel verzoek
Vooralsnog is dus niet duidelijk welke aanklachten R. kan verwachten.
Inmiddels heeft de Venezolaanse regering om zijn uitlevering verzocht via de media, maar een officieel verzoek is nog niet binnen.
Het OM laat weten dat uitlevering niet eerder aan de orde is dan dat het onderzoek is afgerond en vast staat waar de man van verdacht wordt.
Een bijkomende complicatie is dat een deel van het voorval zich afspeelde op Venezolaans grondgebied, waardoor zeker discussie zal zijn over waar de man terecht moet staan. Oppositieleider Evelyn Wever-Croes is verontwaardigd over de in haar ogen overhaaste en ongefundeerde reactie van de Venezolaanse regering.

,,Ze roepen over een aanslag en onveiligheid, voordat het onderzoek is afgerond. Daarmee schrikken ze toeristen af die overwegen naar Aruba te komen.
Het is onverantwoord om als buitenlandse regering een ander land op deze manier schade te berokkenen.”

Wever-Croes bekritiseert ook de Arubaanse regering die volgens haar niet adequaat reageert op de demonstraties die eerder in de week werden gehouden en het voorval met de auto.

,,Ze hebben de mond vol over hun goede banden met de Venezolaanse regering, maar nu blijkt wat die praatjes waard zijn.”

Volgens consul Jesus Javier Arias Fuenmayor, bevestigt de aanslag dat de zogenaamde vreedzame betogingen van eerder in de week helemaal niet vreedzaam waren.

,,Er werden beledigingen en bedreigingen geroepen. Nu zien we een aanslag.”

De consul kan best begrijpen dat er mensen zijn die graag een andere regering willen, maar vindt dat ze zich moeten neerleggen bij de beslissing van het volk die op democratische wijze gekozen heeft voor president Nicolás Maduro.
Fuenmayor vraagt de Arubaanse autoriteiten om alles te doen wat de wet toestaat om de dader van de aanslag zwaar te straffen.
De consul heeft niets dan goede woorden voor het optreden van de Arubaanse autoriteiten.

- Advertisement -

bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Monday, November 29, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 29 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Curaçao start in december met boosterprik

Curaçao gaat ook starten met het toedienen van de boosterprik tegen Covid-19. Dit heeft de secretaris-generaal ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Sharon Melfor, bevestigd. In...

Nu.cw | Schouten: “Integrale aanpak nodig voor herstel koraal”

De bescherming en ontwikkeling van koraal in Caribisch Nederland is alleen mogelijk met een integrale aanpak. Zo schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in...

PBC | Ansary veroordeeld tot schadevergoeding van meer dan 1 miljard gulden

met vonnis | Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Husgang Ansary moet meer dan een miljard gulden aan schadevergoeding betalen aan Ennia, exclusief de wettelijke rente vanaf 2017. Dat is...

PBC | Curaçao sluit grenzen voor Omicron-variant

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft sinds gisteren de grenzen gesloten voor reizigers uit een land waar wijdverspreid de Omnicron variant van Covid19 is. Vooralsnog gaat het om landen...
- Advertentie -