26 C
Willemstad
• dinsdag 13 april 2021 00:15

Democracy now! | Monday, April 12, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 12 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Na 3,5 jaar eerste scheepswrakken St Maarten gelicht

Na 3,5 jaar worden de eerste scheepswrakken uit de zwaar vervuilde Lagoon van St Maarten gehaald. De overheid van het eiland heeft alle overeenkomsten getekend om het...

Nu.cw | Bonaire opent scholen weer nu docenten zijn gevaccineerd

De kinderopvang en de scholen op Bonaire gaan weer open, zo heeft gezaghebber Edison Rijna zondag bekendgemaakt. Op het eiland zijn nog steeds veel coronabesmettingen. Maar omdat...

DolfijnFM | Drie weken na verkiezingen nog steeds propaganda langs de weg

Drie weken na de verkiezingen zijn er nog steeds vlaggen, borden en andere attributen op straat. Politieke partijen moeten die volgens de regels al na één week...

DolfijnFM | Vervallen rijbewijs en sedula blijven negen maanden langer geldig

Rijbewijs of sedula’s die vervallen zijn tussen 1 december vorig jaar en 1 juni dit jaar, blijven nog negen maanden geldig.   Heb je in die periode examen...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoInsel Air haalt uit naar overheid

Insel Air haalt uit naar overheid

Geruchten doorstart DAE hardnekkig

logo-inselairWILLEMSTAD — De aandeelhouders van Insel Air zijn bezorgd en kritisch over de rol van de Curaçaose overheid op het gebied van de luchtvaart. Dat laten zij weten in een brief die donderdag naar de regering en de leiders van de coalitiepartijen is gestuurd. Zij vinden dat de overheid oneerlijke concurrentie creëert door het steunen van concurrent DAE via ontwikkelingsbank Korpodeko. Ook kent de luchtvaartsector in het algemeen volgens hen een zichtbare verzwakking en dat is volgens hen ook de schuld van de overheid, die verantwoordelijk is voor het beleid en het functioneren van de Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit (CBA).

DAE kreeg ‘een financiële injectie van 12,7 miljoen gulden van Korpodeko’, die daarmee ‘economisch eigenaar van de luchtvaartmaatschappij werd’, zo staat er in de brief.

“Insel Air heeft daarentegen van Korpodeko slechts 2,3 miljoen gulden ontvangen en wel als leningen specifiek voor het ontwikkelen van vijf routes in 2007 en 2008.”

Insel Air vraagt zich af wat DAE met de miljoenen heeft gedaan.

“Alles wijst erop dat het geld mede is aangewend om ticketprijzen aan te bieden die ver onder de kostprijs liggen, met het doel om op een oneigenlijke wijze met Insel Air te concurreren,”

aldus de brief.

“De overheid is zich de afgelopen jaren op een oneigenlijke wijze met de uitvoering van de burgerluchtvaart gaan bemoeien en heeft zich door het uitoefenen van haar economische aandeelhouderschap onverwacht als concurrent ontpopt van Insel Air, dat door lokale investeerders is opgezet.
De overheid blijft de belangen van een groep personen rondom DAE accommoderen ten koste van Insel Air, dat geen invloed heeft op, en hedendaags niet eens meer betrokken wordt bij beleidsvorming, zoals dat internationaal gebruikelijk is.
Als investeerders vinden we echter dat het de primaire verantwoordelijkheid is van de overheid om het investeringsklimaat te bevorderen, hetgeen inhoudt dat er sprake moet zijn van beleidsstabiliteit en het zorg dragen voor een ‘level playing- field’.
Het heeft er momenteel alle schijn van dat de overheid doorgaat met het accommoderen van situaties die in strijd zijn met het officiële beleid ten aanzien van de luchtvaart.
Ook het meewerken aan de plannen voor een doorstart, zoals nu uit betrouwbare bronnen blijkt, is iets waar noch Korpodeko als aandeelhouder, noch de luchtvaartdienst als toezichthouder zich mee bezig dient te houden.
Wij realiseren ons dat deze situatie is ontstaan door voormalige ministers en dringen er daarom bij de huidige regering op aan om onmiddellijk in te grijpen in deze oneigenlijke gang van zaken, die op ambtelijk niveau binnen Korpodeko nog steeds doorgang vindt.”

Volgens de Insel Air-aandeelhouders zijn er hardnekkige geruchten dat DAE afstevent op een doorstart, waarbij de werkzaamheden in een nieuwe vennootschap worden voortgezet, ‘waarbij een aantal huidige crediteuren niet betaald zou worden en het bedrijf in handen komt van nieuwe aandeelhouders’.
Gisteren maakte DAE bekend dat het bedrijf van Nelson Ramiz, die al geruime tijd bij DAE aan de leiding staat, binnenkort honderd procent van de aandelen overneemt.
Volgens Insel Air is voormalig chief operations officer (coo) van DAE Stanley Betrian, tevens voormalig interim-premier van Curaçao, momenteel nog de ‘juridisch eigenaar’ van DAE.
De briefschrijvers kunnen zich niet voorstellen dat de overheid zal meewerken aan een doorstart.

 Investeerders Insel Air

De investeerders/aandeelhouders van Insel Air, die de brief hebben ondertekend, zijn

  • Henry van der Kwast van Maduro Holding NV,
  • Bart Rosheuvel van Trupial Inn,
  • Niko Kluyver van Willemstad Private Equity Fund BV
  • en Jean Trapenberg van Curaçao Candle.

 

 

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties