30 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Insel Air bouwt luchtverkeer naar Venezuela af

InselAir logoWILLEMSTAD — De luchtvaartmaatschappij Insel Air gaat met kleinere toestellen naar buurland Venezuela vliegen. De dagelijkse vijf vluchten die de maatschappij uitvoert met MD-83 toestellen die accommodatie bieden aan 150 passagiers kunnen niet meer uit. Dit laat Insel Air-directeur Edward Heerenveen desgevraagd weten.

- Advertentie -

“Dit is het gevolg van het vasthouden van de gelden/deviezen door de Venezolaanse deviezenregelaar Cadivi. We hebben al tien maanden geen betaling ontvangen, we moeten nu maatregelen nemen.”

Heerenveen omschrijft de situatie als ernstig, ‘waarbij proactief handelen een vereiste is’.
Hij licht toe dat de luchtvaartmaatschappij intern zodanig met fondsen/deviezen heeft moeten schuiven, dat het uiteindelijk zijn tol heeft geëist.
De ontstane situatie heeft volgens Heerenveen nu ‘effect op de cashflow van het bedrijf’.

“Men moet niet vergeten dat wij iedere ochtend met 750 Venezolaanse passagiers op Hato aankomen die allen in Bolivars hebben betaald, waar wij feitelijk niets aan hebben.
De airport tax en overige fees dienen immers met deviezen te worden afgerekend, waardoor we deze bedragen iedere keer moeten voorschieten met deviezen verkregen uit vluchten naar andere bestemmingen. Dit kan zo niet doorgaan”

, aldus Heerenveen.
De Insel Air-directeur laat weten dat de vliegmaatschappij nog niet in financiële nood verkeert aangezien de andere routes goede inkomsten genereren.

“Zo voeren wij nu met grotere regelmaat vluchten naar Aruba en Bonaire uit met grotere toestellen. Waar we vroeger de Fokker-toestellen hebben ingezet, zetten we nu de grotere MD-83 toestellen in, wat dus meer inkomsten genereert.
Ook de vluchten naar St. Domingo zijn zo succesvol dat we op deze route een uitbreiding met twee extra vluchten zullen doorvoeren”

, aldus Heerenveen, die in dit kader ook verwijst naar de recente – vanaf 19 oktober – vluchtuitbreiding van Insel Air tussen Curaçao en de Surinaamse hoofdstad Paramaribo, van vier naar vijf vluchten per week.

“We moeten gezien de omstandigheden de vluchten naar Venezuela afbouwen.
Overigens zijn alle stukken al lang bij Cadivi ingediend, waarbij het zomaar kan dat ze bijvoorbeeld ineens voor een maand betalen.
Maar met deze vorm van onzekerheid kan men geen zaken doen.
In de luchtvaartsector moet men zeker zijn van de betalingen, om simpelweg vooruit te kunnen plannen”, aldus Heerenveen.

Belangrijke markt
De bezoekers uit Venezuela worden door de Curaçao Tourist Board (CTB) als belangrijke doelgroep aangemerkt in de Zuid-Amerikaanse markt.
Uit de voorlopige data van CTB over de maanden juli en augustus van dit jaar, blijkt dat er een afname (in vergelijking met het jaar daarvoor) aan Venezolaanse bezoekers is geregistreerd van 17 procent in juli en 4 procent in augustus.
Deze daling kan terug worden gekoppeld naar het faillissement van de luchtvaartmaatschappij DAE, die ook op vele miljoenen dollars aan Cadivi-gelden rekende voordat het doek voor het bedrijf viel. Een verdere daling in aankomsten vanuit dit land zal dan ook een impact hebben op de toeristische sector.
Heerenveen hierover:

“Het is natuurlijk heel erg jammer en sneu voor het gehele eiland dat deze groep toeristen af zal nemen, maar het kan niet zo zijn dat Insel Air hieraan onderdoor gaat.”

Zoals de Amigoe al eerder heeft bericht is ook de Arubaanse luchtvaartmaatschappij Tiara Air in de problemen geraakt door het uitblijven van betalingen vanuit Venezuela.
Venezuela was de grootste afzetmarkt van Tiara Air.
Dit bedrijf heeft een tegoed aan deviezen van ongeveer 24 miljoen dollar, waarvan het onduidelijk is wanneer de betaling zal plaatsvinden, waardoor het in ernstige financiële moeilijkheden is geraakt.

Zo kon de afgelopen maand het personeel niet uitbetaald worden.
Om acute problemen te verhelpen heeft het bedrijf op korte termijn ongeveer 1,5 miljoen dollar nodig.
Na beraad in de Arubaanse Staten afgelopen maandag is besloten om vanuit de overheid de diplomatieke kanalen met Venezuela te openen om Tiara Air te helpen het geld, dat al acht maanden vast wordt gehouden, naar Aruba te krijgen.
Zo zouden volgens ingewijden ‘een Arubaanse minister en de directeur van Tiara Air reeds naar Venezuela zijn afgereisd’ om over de situatie te praten.
Dit om een faillissement van Tiara Air, dat goed is voor 1,4 procent van het Arubaanse bbp, af te wenden.
Met een faillissement dreigen 135 banen verloren te gaan.
Ook lokaal wordt ervoor gepleit om ‘de diplomatieke kanalen in te zetten’.

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

NTR | Gratis kinderopvang in de Caribische gemeenten? Steeds meer partijen in Tweede Kamer willen dat

John Samson DEN HAAG – Coalitiepartijen D66 en CDA willen dat kinderopvang in de Caribische gemeenten alsnog kosteloos wordt. Het kabinet wil dat de gemeenten Bonaire, Saba en...
- Advertentie -
- Advertentie -