28 C
Willemstad
• zondag 3 december 2023

PBC | Betere kwaliteit benzine en diesel op weg naar Curaçao, diesel iets later

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vanaf het eerste kwartaal van 2024 krijgt Curaçao uitsluitend brandstof van betere kwaliteit aan de pomp. Minister van Economische Ontwikkeling, Ruisandro Cijntje, bevestigt dat...

NTR | Frustratie om geldautomaten op Bonaire

Marit Severijnse Opnieuw zijn er problemen met verschillende geldautomaten op Bonaire. Meerdere keren per week kan het gevraagde bedrag niet worden gepind, lukt geld storten niet of zijn...

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Zwarte piet hypocriet?

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Zwarte piet hypocriet?
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we D’arcy J. Lopes aan het woord.

Nederland maakt wetten en regels tegen discriminatie van niet-hetero’s.
Wat Zwarte Piet betreft, beweert Nederland echter bij monde van premier Rutte dat partijen elkaar alsjeblieft niet te lijf moeten gaan, maar (tot St. Juttemis) moeten blijven praten, omdat het een volksfeest is.

Is dat niet je reinste hypocriete observatie/voorstel? De controverse rond Piet en Sinterklaas begint absurde vormen aan te nemen.

Piet is zwart, daar kunnen we niet omheen. Als we Piet zwart noemen, waarom noemen we Sinterklaas niet wit?

Waarom moet Piet in regenboogkleuren verschijnen en Sinterklaas niet? Wat storend, negatief en discriminerend overkomt, is wanneer Piet als een klungelige clown functioneert, die slechts acrobatische toeren kan en jongeren bang maken.
Deze negatieve zaadjes worden in het brein van de kinderen geplant. Sinterklaas is een oude man die hulpbehoevend en rijk is. Om adequaat te kunnen functioneren zullen zijn Pieten professionals moeten zijn.

Bijvoorbeeld: dokter, want directe specialistische hulp moet direct geboden kunnen worden, kapitein van zijn stoomboot, accountant om zijn financiën op orde te houden, dierenarts om zijn paard te onderhouden, kleermaker om zijn kleren te naaien, diëtiste zodat hij gezond blijft eten, auto- en bootmecanicien die zorgt voor zijn voer- en vaartuig, pr-functionaris opdat alles vóór zijn aankomst reeds helder aangekondigd wordt, inkoper die goed en ook modern speelgoed kent, jurist die goede contracten weet af te sluiten, chef-kok die lekker eten kan koken, kapper om vooral zijn baard netjes te (onder)houden enz., enz.

Wij zijn dan niet medeplichtig aan het subliminaal inbrengen van een inferioriteitscomplex/superioriteitscomplex/discriminitoircomplex op jonge leeftijd, dat daarna omgezet kan worden in een haatcomplex met alle nare gevolgen van dien. Integendeel, wij hebben dan van iets negatiefs iets zeer positiefs gemaakt.

Afschaffen is daarom niet nodig. Dit zou een gemiste kans betekenen. Zou Curaçao geen voorbeeld kunnen zijn voor Nederland en de wereld? Zou dit niet het begin kunnen zijn om complexen de kop in te drukken?

Dit zou ik van premier Rutte verwacht hebben. À propos, het kan nog!

D’arcy J. Lopes,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

12 reacties

 1. Ik denk ook dat de oplossing niet zit in afschaffen van zwarte piet maar veranderen van het verhaal.
  Mijn schoonvader is een witte man van 84. Maar elk jaar geniet hij als een kind met sinter klaas. Het plezier die de man beleef om onherkenbaar te zijn voor zijn klein kinderen is onschuldig. Moeten wij die afpakken ? nee Verder ; sinter klaas is niet de enige feest waar mensen het gezicht kleuren. Kijk naar circus: de clauwn, karnaval, Halloween .
  We moeten stoppen met overdrijven. Ja is waar de witten ( niet allemaal)zij hebben het zelf verknald, door zwarte mensen te pesten , discrimineren en als minder te behandelen. Iedereen had kunnen zien en kunnen weten waar het om gaat, toen de hooligans in eindhoven de meest verschrikkelijke dingen schreeuwden. Eigenlijk was er geen beter voorbeeld waarom de mensen de feest aangrijp om hun grieven te laten zien.
  Zoals ik al zei ik ben eens met de schrijver; we moeten deze kans aangrijpen en niet gaan pleiten voor afschaffen van de feest.
  Mijn voorstel is veranderd het verhaal:
  De zwarten moesten leiden als slaven onder de witte slavendrijvers maar sinterklaas was niet eens. Hij heeft daarom de slaven bevrijd van de slavernij en nu zijn ze zo blij en helpen graag de sint om zoveel mogelijk kinderen blij te maken. Daarom moeten we extra lief zijn tegen zwarte mensen want dat maak sint blij. Vanaf nu is sinterklaas een bevrijdingsfeest. Geen kind mag slaaf meer zijn dank zijn Sint en zwarte piet.

  Emiel Aloys

 2. @ plasje ik woon nu 18 jaar op dit eiland en nog steeds naar mijn zin, in het begin als ik bij een snek wat kocht hoorde ik vaak een paar aco’s over macambas praten macanba dit macama dat, dacht zeg maar niks Abraham, na een jaar was ik het zai en als ik dan weer zo’n stelletje asos tegen kwam en ze het weer over macamba haden zie loop naar je asosiaale kut moer kut neger, nog nooit een tikkie gehad, omdat het allemaal laffe honden zijn hooguit durven ze wat terug te doen als ze met merderen zijn of een mes of revolver in hun zak hebben. Gerrit de Raaf is ook zo’n laf persoon grote bek in de staten en op tv, en gisteren nog makker als een geslacht schaap.

 3. Van kinds af aan concentreerde ik me alleen maar op die jonge vrouwelijke (zwart gesminkte) Zwarte Pieten en nog steeds vind ik ze enorm geil. De rest kan me gestolen worden.
  Ben ik nou een racist?

 4. Ik ben 30 jaar geleden naar Curacao gekomen zonder vooroordelen, maar heb inmiddels wel flink wat racistische trekjes gekregen door de luiheid, incompetentie, asociaal gedrag en corruptie onder de lokale bevolking.

  Mijn eerste huisbaas, 100% Curacaoenaar, wilde zelfs niet aan Curacaoenaars verhuren omdat die na 2 maanden geen huur meer betalen en het huis compleet uitgewoond weer verlaten.

  Wijlen Passeniers van Holiday Beach hotel verving zelfs 40 lokale werknemers door 10 latinos met als gevolg dat de kosten omlaag gingen en de service en daarmee de omzet omhoog.

 5. @joep, Racisme is een stopwoordje geworden van een groepje mensen. Het is zeer triest dat deze mensen niet de betekenis van dit woord kennen en het te pas en onpas gebruiken. In de meest algemene zin betekent racisme dat leden van een bepaald ras zich inherent superieur achten aan leden van een ander. Echter het Sinterklaas feest wordt niet door mensen gevierd met als doel hun superieuriteitsgevoelens te vieren. En juist de doel is belangrijk! Dat mensen met een minderwaardigheidscomplex deze perceptie wel hebben lijkt me toch meer een probleem bij hun. We kunnen wel constateren dat zij op 1 of andere manier veel media aandacht krijgen en de linkse groeperingen gebruiken dit om rechts aan te pakken.

  Kinderen hebben altijd scheldwoorden voor elkaar. Zwarte Piet heeft net dezelfde betekenis als Rooie of Dikke of Brillenman.

  Juist de mensen met een Surinaamse of Antilliaanse afro achtergrond gebruiken juist altijd zelf scheldwoorden als Makamba, Chino, Djoeka, Koelie etc.

 6. Beste @Joep Meloen, ben helemaal eens met het eerste deel van je reactie. Heel veel kinderen hebben sinterklaas feest altijd gevierd zonder dat met huidskleur te associëren. Maar ja, dankzij de volwassenen, is “the cat out of the bag”.

  Het is wat ik zeg, uiteindelijk zullen kinderen stoppen met het vieren van sinterklaas met zwarte piet want de vriendschap met hun donkere vriendjes en vriendinnetjes is hen meer waard.

 7. @ Ericlapas,

  Misschien is het je ontgaan, maar kinderen worden niet geboren met racistische trekjes. Dat brengen de volwassenen hen bij. Dus wanneer kinderen reeds racistische opmerkingen maken dan moet je daar de ouders (of andere volwassenen) op aanspreken, zij hebben dat gif gezaaid.

  En vwb Zwarte Piet ?
  Ik zag gisteren een video van een aantal ‘Zwarte Pieten’ hier op Curacao. Hun reactie op de vraag of ze nog een boodschap voor Sylvana Simons hadden was overduidelijk en daar zouden ouderen eens een voorbeeld aan moeten nemen.

 8. Beste @Brian S, zoals je weet ben ik iemand (zoals Wiels altijd zei, goed gedocumenteerd praat). Mijn dochter van zes chat regelmatig met haar vriendinnen uit Nederland.

  Zij is al door twee gevraagd of zij geplaagd voelt door zwarte piet en als het zo is dat ze nooit meer zwarte piet zullen vieren.

  Kinderen kunnen ons soms verassen, het is nu aan de volwassenen en de politiek om de knoop door te hakken.

 9. @ericlapas, Ik denk als je de reacties leest van de zgn AntiPieten dan zijn dit voornamelijk werkeloze figuren. Met kreten als iedereen die Sinterklaas viert is een racist kom je niet zo ver. Naast het feit dat je op deze manier een tegenreactie kan verwachten.
  Vergelijk het maar wanneer makambas hier klagen over harde muziek en carnaval. Dan komen er zoveel racistische reacties van de YDK..

  Ik hoorde juist verhalen van zwarte kindjes die denken dat Sinterklaas boos op ze zijn want ze vieren geen Sinterklaas thuis en zijn witte vriendjes wel. Leg maar uit aan dat donkere kindje waarom hij geen cadeaus krijgt en zijn witte vriendjes wel!

 10. Het is interessant om de discussie over zwarte piet op social media te volgen. De tegenstanders van zwarte piet lijken steeds meer op verstandige mensen terwijl de voorstanders meer op wat domme racisten lijken, vooral nu dat die domme dronken voetbal hooligan’s zwarte piet steunen, denk dat het niet lang meer zal duren voordat zwarte piet afgeschaft is.

  Kinderen worden nu ook bewust gemaakt van de zwarte piet discussie dus zwarte kinderen zullen zich straks ook gediscrimineerd of gepest voelen, dus alle reden om zwarte piet af te schaffen.

  Ik was benieuwd naar de mening van bekende zwarten in Nederland. Helaas kon ik alleen komieken, voetballers en rappers vinden.

  Hier is de mening van van Jandino, Roué Vermeer, Jorgen Rayman, Humberto Tan, …………………………. Exact zij durven geen van allen een mening te geven, blijkbaar als je als neger van de blanken moet eten, kan je als neger niet je zelf zijn.

 11. Als de schrijver dezes de beelden van gisteren van de aankomst van Gerrit Schotte bij de gevangenis bekijkt, moet hij toch vaststellen dat Zwarte Piet eigelijk veel te slim wordt afgebeeld.

  En Zwarte Piet werkt wel op woensdagmorgen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties