32 C
Willemstad
• woensdag 5 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

Ingezonden | Zonnepanelen op Curacao

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Alex Wit aan het woord.

In april 2013 zijn we op Curaçao komen wonen. Ons nieuwe huis was bijna klaar en al onze spullen in een container onderweg. Al snel kregen we contact met DutchDurables en lieten ons informeren over de aanschaf van zonnepanelen. Zelf voorzien in onze energiebehoefte sprak ons wel aan. Ook de gunstige terugleveringsvoorwaarden maakten een investering interessant.

De hele installatie was binnen enkele dagen geïnstalleerd en werkte naar tevredenheid. De keuring verliep soepel. Dagelijks konden we via een bluetooth-verbinding zien hoeveel de 24 panelen produceerden.

Het duurde nog wel drie maanden voordat ook de terugleverovereenkomst door Aqualectra was ondertekend. We hadden echter overdag al gratis stroom. In juli 2013 was alles rond.

De terugleveringsvoorwaarden en prijzen waren simpel. De prijs van de geleverde en terruggeleverde kilowatts was gelijk, dus we betaalden alleen voor het surplus. De afrekening zou aan het eind van het jaar plaatsvinden. Al snel bleek dat we overdag ongeveer evenveel terugleverden aan het net als we ’s avonds en ’s nachts verbruikten.

Door de aanleg van een zwembad leek het ons verstandig om nog acht panelen bij te plaatsen, zodat het energieverbruik van de zwembadpomp ook gecompenseerd werd.

Zonnepanelen | Alex Wit

Terugverdienregeling
Helaas kwam er op 1 januari 2015 een nieuwe terugverdienregeling. De overheid veranderde de voorwaarden en introduceerde een zonnetax. De compensatie van de teruggeleverde kWh’s werd gefixeerd op naf 0,24 ongeacht de prijs van een kilowatt geleverde stroom door Aqualectra (op dat moment naf 0,66) en een tax van 92,16 gulden per maand voor het hebben van zonnepanelen.

De nieuwe regeling maakte dat niemand meer investeerde in nieuwe zonnepanelen en een hele nieuwe bedrijfstak (negen bedrijven met tientallen werknemers) was plotsklaps verdwenen. Hierdoor eindigde ook de garantieperiode van onze panelen, immers de leverancier/installateur was failliet. Later is de zonnetax gehalveerd en is nu 46,08 gulden per maand

Balans
We zijn nu 5,5 jaar later en ik heb de belans opgemaakt. De installatie draait nu 5,5 jaar en heeft in totaal 66.000 kVA geproduceerd (gemiddeld 1.000 kwh/mnd). Hiervan is in totaal 46.510 kilowatt teruggeleverd aan Aqualectra (gemiddeld 705 kVA/mnd). In deze periode hebben we in avond en nacht 42.387 kVA geleverd gekregen van Aqualectra.

Rendement
Wat is nu het rendement op onze investering en wat heeft de overheid ‘verdiend’ aan onze investering? De totale installatie heeft 36.500 gulden gekost (materiaal en installatiekosten). Hier heeft de overheid direct van geprofiteerd, te weten 5.616 gulden opbrengst invoerrechten (10,5-27%) en 1.585 gulden OB (6%).
In totaal hebben we tot nu toe pas 25.686 gulden terug (70%) van onze oorspronkelijke investering. We hebben overdag geen stroom gekocht. Dit scheelt 11.829 gulden en we hebben voor 13.860 gulden aan netto-opbrengsten (geleverde stroom minus de zonnetax). Hiervoor wonen we wel in een energieneutrale woning.

Voordelen overheid
De overheid (Aqualectra) is echter spekkoper. Terwijl ze geen enkele investering heeft gedaan, heeft ze initieel 7.201 gulden geïncasseerd aan invoerrechten en OB. Daarnaast hebben we tot nu toe 2.640 gulden aan zonnetax betaald en heeft Aqualectra 16.600 gulden verdiend aan het doorverkopen van de door ons aan het net geleverde stroom. In totaal hebben de overheid en Aqualectra netto 26.441 gulden verdiend aan onze investering in 5,5 jaar.

Nog even wat aanvullende informatie. Op basis van de oude regeling zou de terugverdientijd 60,14 maanden (5,01 jaar) zijn geweest. Met de introductie van de nieuwe regeling zal onze investering pas na 93,78 maanden (7,81 jaar) terugverdiend zijn. In de berekening is de rentecomponent weggelaten.
Doordat we de eerste 18 maanden gebruik hebben kunnen maken van de oude regeling is de terugverdientijd nog te overzien (de installatie moet het nog wel ruim twee jaar blijven doen).

Voor nieuwe investeerders is de aanschaf van zonnepanelen op Curaçao op dit moment niet rendabel. De terugverdientijd met de bestaande regeling loopt al snel op tot 14 jaar. Alternatief is om volledig off-grid te gaan en gebruik te gaan maken van Powerwalls en battery packs.

Wil de overheid het gebruik van zonnepanelen stimuleren, zal de terugverdienregeling moeten veranderen, te weten:
– De invoerrechten op batterijen, omvormers en zonnepanelen moet omlaag of verdwijnen (het huidig tarief is 10,5-27% voor de verschillende componenten).
– De zonnetax moet worden afgeschaft.
– De compensatie voor geleverde stroom aan Aqualectra moet gekoppeld worden aan de verkoopprijs van stroom door Aqualectra.

Het is logisch dat Aqualectra, in verband met het beheer van de infrastructuur, minder betaalt voor teruggeleverde stroom dan het eigen leveringstarief. Aqualectra zou een vast bedrag (bijvoorbeeld naf 0,10/kVA) voor het beheer van de infrastruur in mindering kunnen brengen. Het beheer is immers niet afhankelijk van de marktontwikkeling. Het terugleveringstarief is nu een vast tarief ongeacht de marktontwikkeling/olieprijs.

Het tekenen van de terugleveringsovereenkomst door Aqualectra moet binnen een redelijke termijn (twee tot vier weken) plaatsvinden. Het keuren van een ontwerp en installatie moet binnen een redelijke termijn (twee tot vier weken) plaatsvinden. Het beleid voor energie moet voor een lange periode (10 tot 20 jaar) in de wet verankerd worden, zodat leveranciers meer zekerheid hebben. Hierdoor kunnen investeerders zeker zijn dat er een garantieregeling is.

De overheid zou samen met de hypotheekverstrekkers en Aqualectra de installatie van zonnepanelen bij de bouw van een nieuw huis moeten stimuleren, zodat steeds meer woningen klimaatneutraal worden. Ook kunnen in nieuwe wijken energie-coöperaties gevormd worden met een gezamenlijk eigendom en vruchtgebruik.

Alex Wit, Curaçao

Dit artikel is tot stand gekomen naar aanleiding van het artikel ‘100% zonne-energie op Curaçao’ van Runy Calmera.

Artikel delen

10 reacties

 1. Hey Alex Wit,

  Dank voor een zeer heldere uiteenzetting. Helaas werken overheden (wereldwijd) vaak tegen het algemeen welzijn van de burger in, meestal uit (in/direct) zelfbelang.

  Ik zit zelf ook naar investeren in/ wonen op Curaçao te kijken.

  Greetings Mark

 2. @ Koekeloeres
  De zonnetax hier is wat in NL vastrecht is. Verschil is dat in NL het voor iedereen een gelijk bedrag is en hier is het gebaseerd op het aantal panelen.

 3. En voor de mensen die een goed onderbouwde research willen nalezen ocerde global idioterie verhalen over warming co2 en green power en zonnepaneeltjes en warmte pompen etc.
  https://klimaatgek.nl
  En claps als je nou een spiegel kok ‘t dan kan je daar ook voor gaan zitten en onzin uitkramen. Is er ten minste iemand ‘t nog met je eens.

 4. En claps die man is gewend aan afspraak is afspraak in een land waar corruptie nouwelijks bestaat van de politiek naar de normale burger toe. Integendeel. Terwijl wij weten dat elke politicus bij ons meer of minder corrupt is. Maar in Nederland zijn ze nu ook volslagen doorgeslagen met zonnepaneeltheshes en warmte pompen en huisje loskoppelen van ‘t gas en daar heb je er echt niks aan. Maar zij kunnen die flauwekul betalen. Wij niet.

 5. Waar de hele redenering op stuk gaat is het feit dat aquaelectra de reserve capaciteit moet hebben om snachts ook die stroom te kunnen leveren. Dus per saldo schieten ze er niet zo heel veel mee op. En dat geld overal ter wereld ook voor al die zogenaamde groene stroom voor Electra autos. Die komt gewoon uit kolen centrales of gas of kern centrales uit Frankrijk. In Nederland beginnen ze daar nu ook achter te komen. Daar kunnen de netbeheerders nog een beetje regelen maar op Curacao dus niet. De duck curve die ontstaat ontwricht ons net nog meer. Dat is waarom al die zonnepanelen eigenlijk gewoon losgekoppeld moeten worden en ze zelf maar voor hun overschot opslag moeten zorgen. ‘t idee is leuk maar in de praktijk heb je er gewoon niet zoveel aan. Wij hebben ook geen goedkope nachtstroom wat in Europa wel bestaat. Zonne en wind energie heeft zware subsidies op productie en installatie. Maar behalve op remote locaties zonder bestaand net is het eigenlijk lang niet zo rendabel als altyd voorgeschoteld wordt. En het co2 verhaal slaat ook nergens op omdat dat het menselijk deel niet eens boven de 3%uit komt.
  Ons wind molen park zonder buffering is ook vragen om kosten en ellende. Maar ook daar speeelde Schotte corruptie een factor bij. ‘t hoofd probleem is opslag en gelijkmatige 24 uur levering. En Zonne panelen koppelen aan ‘t net is knap stom als ze dat toelaten op Curacao. En dat weet aquaelectra vast heel goed maar de Schotte corruptie wilde populair doen. En gratis geld weggeven.
  Laten ze hem maar een trap fiets geven met een dynamootje. Om z. ‘n cel ‘savonds te verlichten.

 6. @ericaplasgootje

  Deze man wilt een bijdrage leveren aan het milieu.Laten we eerlijk zijn, zo bevorder je niet het aanschaffen van zonnepanelen. Aqualectra zijn gewoon boeven en hebben het alleenrecht.

  Natuurlijk zijn er meer problemen op het eiland , maar dan kunnen we nog wel een uurtje doorgaan.

 7. Deze man is pas komen wonen en heeft nu al kritiek, in zo een geval heb ik wel zoiets van rot toch op lul. Wij hebben jou toch niet uitgenodigd? Als je lees waar het over gaat, is het allemaal flauwekul. Wij hebben hier echte problemen, hoe wij ons gezin van een bijstand uitkering te eten geven, bijvoorbeeld.

 8. Vraagje: Hier in Nederland passen ze 1 op 1 de salderingsregeling toe. Voor het kleine beetje dat ik extra terug lever aan het stroomnet krijg ik een lagere vergoeding. Prima….daar heb ik vrede mee.
  Verder betaal ik een vast bedrag voor “Vastrecht aansluiting” ongeacht of ik wel of geen stroom verbruik.
  De btw kon ik overigens terugvragen bij de Belastingdienst.
  Hoe werkt het daar op Curacao? betalen jullie ook “Vastrecht aansluiting” , of is de rekening NUL als je een maand lang NUL stroom verbruikt?
  Mocht er geen vorm van “Vastrecht aansluiting” zijn, dan lijkt het me logisch dat het Nutsbedrijf een vergoeding moet krijgen voor het opslaan van de overdags opgewekte stroom. Echter dat bedrag moet wel redelijk zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -