31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Zijn rechters hier op vakantie?

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Zijn rechters hier op vakantie?
Eldon Peppie Sulvaran over zaak Nini Fonseca| Foto Persbureau Curacao
Advocaat Eldon Peppie Sulvaran over zaak Nini Fonseca | Foto Persbureau Curacao

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Eldon ‘Peppie’ Sulvaran aan het woord

HET ALGEMENE belang is erbij gebaat dat advocaten in het geval van duidelijk juridische misstanden geen blad voor de mond nemen en, in voorkomende gevallen, zodanige misstanden aan de kaak stellen. Kritiek, zoals wederom, op de strafrechtspleging is uiteindelijk van toegevoegde waarde voor de kwaliteit van de strafrechtspraak. Wat heeft zich voorgedaan?

De cliënt van mr. Vaders, B.F., is in oktober 2015 door het Gerecht in eerste aanleg veroordeeld. Tegen die veroordeling is destijds hoger beroep ingesteld. Hoewel B.F. nog in voorarrest wordt vastgehouden, is de rechtsgeldige termijn van zijn vrijheidsbeneming in maart 2016 verlopen. Er is verzuimd zijn detentie tijdig te verlengen dan wel tijdig het verzuim te repareren ingevolge de door de wet aangewezen procedure. Het verzoek zijdens de advocaat tot onmiddellijke invrijheidstelling op grond daarvan is onlangs door het hof bij beschikking afgewezen. Tegen deze beschikking staat ingevolge de wet pijnlijk genoeg geen cassatie open.

Dit is echter niet de reden voor deze opinie. Het is tot mijn verbijstering en verontwaardiging dat uit deze zaak weer eens blijkt, dat niet minder dan drie hofrechters, maar ook het Openbaar Ministerie, anders dan de advocaat, het strafdossier in zo een belangrijke zaak niet kunnen hebben gelezen. Het moet anders op zijn minst één van hen zijn opgevallen bij bestudering van het dossier voor de regiezitting in maart 2016 dat de rechtsgeldige titel tot vrijheidsbeneming dreigde te verlopen en al was verlopen.

Worden rechterlijke ambtenaren nu niet juist goed betaald om strafdossiers te lezen? Men is hier toch niet op vakantie? Intussen moet er blind op worden vertrouwd dat men in de toekomst nu wel in elke strafzaak het strafdossier gaat bestuderen. Gezien mijn ervaring met meerdere soortgelijke uitglijdende hofbeschikkingen gedurende mijn loopbaan vrees ik dat deze werkwijze slechts een topje van de ijsberg is.

Er zijn voorbeelden te over uit onze jarenlange strafpraktijk. Zolang, anders dan in Nederland het geval, in Curaçao geen hogere voorziening openstaat voor de justitiabele tegen hof beschikkingen, moeten wij voor dit soort werkgedrag en houding blijven vrezen. De consequenties hiervan openbaren zich in mijn opinie.

E.F. SULVARAN

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

 1. Waarschijnlijk ben jij daarom geen rechter. Moet je samen met Dasilva gaan verhuizen naar een land hier in de buurt waar ze geen vormfouten kennen.

 2. snap het niet, eerst krijg ik te horen dat verschillende rechters niks snappen van onze cultuur, daarna krijg je te horen dat diverse rechters te veel snappen van onze cultuur.
  De Mr in rechten moet toch weten dat wat beloofd word hier niet wil zeggen dat het uitgevoerd word, dat is nou eenmaal onze cultuur.

 3. zware criminelen horen niet door een form fout vrij te komen.
  het niet criminele deel van Curacao moet beschermd worden.
  form fouten zijn in mijn ogen heel kwalijk als er zware criminelen daardoor vrij komen.
  Wat dat betreft moet de wetgeving aangepast gaan worden en wel heel snel!!

 4. Dhr Sulvaran heeft gelijk., men moet zich aan de wettelijke termijnen houden.
  De hogere voorziening is niet geregeld in de lokale wetgeving, echter het Koninkrijk is wel eindverantwoordelijk voor de rechten van de verdachte.
  Hierdoor heeft mr Vaders wellicht een goede kans bij het EVRM.

 5. Peppie heeft hier wellicht gelijk, maar hij blijft een loopjongen van de MFK mafia die zijn vette fees ongetwijfeld uit het zwarte geld van Corallo betaald krijgt.

  Het is een smerige, enge man zonder een greintje integriteit.

 6. Deze sukkel denk met zijn grote bek een proces te kunnen winnen. Kijk eens wat hij de afgelopen jaren heeft gepresteerd. Nul,nul.
  Een grote “loser”, net als de criminelen die hij denkt te kunnen helpen. Heeft zijn Mr. titel cadeau gekregen bij een pakje boter.

 7. Hartverwarmend is het om te zien dat deze zichzelf advocaat noemende politieke KFO activist, alweer de weg heeft gevonden naar de knipselkrant. Dezelfde knipselkrant welke hij te vuur en te zwaard heeft bestreden en daarbij zelfs getracht heeft om deze met de (dacht hij althans) hem ter beschikking staande wettelijke middelen het zwijgen op te leggen. Geweldig, de man maakt vorderingen. Uiteraard zit er natuurlijk wel een ‘anti” boodschap in zijn stukjes maar dat is nu eenmaal de aard van het beestje en zijn politieke omgeving. Misschien als hij ooit eens een zaak voor een client wint zonder allerlei verzonnen drama en complotten, dan kunnen we hem misschien zelfs ook nog eens advocaat gaan noemen.

 8. Ben het helemaal eens met Peppie: zo’n datum over het hoofd zien is veel erger dan een moord plegen.
  De advocaten van kwade zaken op het eiland steunen elkaar, mooi die solidariteit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties