27 C
Willemstad
• maandag 26 september 2022

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...

Ingezonden | ‘Zestiende-eeuws landhuis”

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Carel de Haseth aan het woord.

Steeds weer verbaas ik mij over de slordige en onjuiste informatie die (vaak door buitenlandse investeerders) wordt gegeven over het eiland en zijn geschiedenis.
In de krant van afgelopen zaterdag was daar weer een voorbeeld van. Restaurant 020 zou zijn gevestigd in een ‘16e-eeuws landhuis’ aan de Penstraat.

Om te beginnen is De Goede Hoop (waar het hier om gaat) geen landhuis, maar gewoon een stadshuis. Een landhuis hoort immers bij een plantage en plantages leg je niet aan zee aan.

Maar bovendien: Curaçao werd in 1635 op de Spanjaarden veroverd. Dat was dus in de zeventiende eeuw. Er is geen enkel huis uit de 16e eeuw op het eiland. Eerst woonde men in de (ommuurde) stad, wat wij nu Punda noemen.

Pas in de 18e eeuw begon men buiten de stad te bouwen. Aan de Punda-zijde onder meer op Pietermaai. De Penstraat volgde later. Ouder dan de 18e eeuw zal het pand dus niet zijn, wie weet dateert het zelfs pas uit de 19e eeuw.

Carel de Haseth,
Curaçao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

 1. Er waren diverse plantages/tuintjes/huizen met de naam De Goede Hoop. Die van de Saturnusstraat @ Popo is het landhuis van dr. Leon. Er was er ook een in het Jodenkwartier, afgebroken door de Shell (schilderij hiervan in de Snoa) De buitenplaats De Goede Hoop in de Penstraat bestaat al vanaf 1794. Voor meer info zie het boek Geschiedenis in steen.

 2. De Arowaken zijn niet vermoord.
  Den spanjaarden dachten dat zij de Arowaken een gunst te zullen bewijzen door hun naar het vastenland te vervoeren cq deporteren.

 3. Curaçao werd in 1635 op de Spanjaarden veroverd.

  Veroverd op wie ? De indianen ?
  Zover ik weet had Alonso de Ojeda Curacao ontdekt.
  Wel, nadat de indianen het eerst hadden ontdekt.

 4. @opmerker en Alvin, Ik heb het alleen over de discussie landhuis of stadshuis. Waar heb ik geschreven dat het perceel wel van de 16de eeuw is?

 5. Landhuis Goede Hoop alias Popo: Voor uw informatie.
  Het landhuis is gesitueerd op de top van een heuvel ten noord-oosten van de Saturnusstraat. Vanuit deze straat voert een toevoerweg naar het landhuis.
  Het is gebouwd eind 18e eeuw en was een buitenverblijf en er woonden zakenmensen uit de stad. Het is in de afgelopen decennia diverse keren verbouwd maar de kern van het huis is nog zoals het vroeger was.
  Brian: De door u aangegeven site niet goed gelezen??

 6. @Brian S
  Op de pagina die je aanhaalt staat niets over 16e eeuw. Het oudste jaar is 1767 en volgens mij is dat de 18e eeuw

 7. Wellicht Carel, dat je de journalisten een beetje bijles kan geven w.b. onze geschiedenis en historie.
  Maar voor promo doeleinden klinkt een Landhuis veel leuker dan een Stadshuis.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -