Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.
Vandaag laten we John H Baselmans-Oracle aan het woord
Het komt steeds meer voor dat gevoelige informatie naar buiten lekt. Zelden of nooit vindt men de persoon die dat vrij geeft en veelal verdwijnt het in de doofpot. Sinds kort dook informatie bij me op over hoe de lokale overheidskantoren en de lokale overheid werken met eigen servers en veelal met een zelfde programma en de IT mensen die alles in zogenaamde goede banen moeten leiden.
Uit een van de overheidsinstanties kwam de volgende informatie.
Bij deze instantie gaat alle mailverkeer, rapportages en documenten via hun interne server die werkt met het programma Lotus software van IBM. Bij deze instantie is er 1 IT persoon die alles beheert en de zaak draaiende moet houden. Wat bleek, als je bijvoorbeeld je password van je mail kwijt bent op die server kun je deze IT persoon bellen en die geeft dan je password die je hebt ingevoerd en vergeten bent! Een vreemde zaak dat deze IT man dus te pas en te onpas passwords vrij kan geven via een telefoontje!
Zo vertelde de directeur tegen diverse mensen, die zeer vertrouwelijke informatie door moeten spelen, deze NIET via het mailprogramma van deze overheidsinstantie moeten doen. Duidelijk is waarom, en die persoon die deze informatie los liet, liet weten dat deze ITer zelfs zover gaat dat er data nog wel eens werd aangepast maar dat deze ook zelfs verdwijnen (iets wat we ook veel horen bij het Openbaar Ministerie)! Men heeft bij deze instantie duidelijk een totaal andere digitale lijn buiten de interne server om. Dit om gevoelige informatie door te spelen en in opdracht van de directeur die weet dat een buitenstaander kan knoeien met die informatie op hun interne server.
Het probleem, vertrouwelijke mails, wordt regelmatig bevestigd. Ik merk nog wel eens als ik vertrouwelijke informatie door wil sturen naar bijvoorbeeld een premier of een minister dat zij mij dan een persoonlijk mailadres geven wat niet gaat via de server van de overheid en het bewuste programma. Uit deze melding blijkt duidelijk dat er ITers zijn die menen dat ze zeer gevoelige informatie door moeten spelen naar de buitenwereld. Het is mij nu ook duidelijk dat zeer gevoelige informatie van bijvoorbeeld politiek, politie, Openbaar Ministerie en andere overheidsinstanties zo op straat komen te liggen.
Wil men nog veilig communiceren via mails naar overheidsinstanties dan is het aan te bevelen dat via persoonlijke mailadressen te doen en NIET via overheid servers.
Door, John H Baselmans-Oracle
te, Curaçao