28 C
Willemstad
• woensdag 29 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Zaak O.B.: wetswijziging 2011 strafverlagingen

HomeNieuwsIngezonden | Zaak O.B.: wetswijziging 2011 strafverlagingen
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Naam bij de redactie bekend aan het woord.

Er is veel consternatie ontstaan over het feit dat de strafwetgeving in 2011 is veranderd en voor een aantal delicten – waaronder de delicten waarvoor de verdachte O.B. is veroordeeld – de strafmaxima zijn verlaagd. Daarover hebben wij veel vragen ontvangen die allen te verdelen zijn in twee categorieën: (1) wat er veranderd is en waarom, alsmede (2) wie het heeft veranderd.

Het klopt dat het Wetboek van Strafrecht in 2011 is gewijzigd. Blijkens de Memorie van Toelichting van de wetswijziging had de wetgever voor ogen om de evenwichtigheid van het sanctiestelsel in dit wetboek te herstellen. Dit betekende volgens de wetgever dat naast de verhoging van een aantal sancties, ook een aantal strafbare feiten met een lagere maximum gevangenisstraf zou moeten worden bedreigd. In de Memorie van Toelichting is met nadruk gesteld dat dit niet mag worden opgevat als een signaal aan de rechter om in die concrete gevallen ook daadwerkelijk lager te straffen; maar volgens de wetgever was het trouwens ook niet te verwachten dat dit zou gebeuren, omdat in de praktijk toch meestal onder het strafmaximum wordt gestraft.

Echter, nu is gebleken dat dit juist precies is wat wel is gebeurd in de zaak van O.B. De rechter heeft onder meer specifiek door het feit dat de strafmaxima op zedendelicten zijn verlaagd, een lagere straf opgelegd.

Om een voorbeeld te geven: voor 2011 was de maximale straf op zedendelicten als in deze zaak onder meer ten laste gelegd, 24 jaar. Het was in beginsel niet mogelijk om in plaats van een gevangenisstraf een geldboete op te leggen voor zedendelicten. Nu is de maximale straf 15 jaar gevangenis, met de mogelijkheid om in plaats van de gevangenisstraf een geldboete op te leggen van Nafl. 100.000,-. Terecht kan worden gevraagd waar dat bedoelde herstel in de evenwichtigheid van het sanctiestelsel is gebleven, nu na de wetswijziging bijvoorbeeld voor witwassen in bepaalde gevallen ook een maximale geldboete van Nafl. 100.000,- geldt, dan wel als alternatief een gevangenisstraf van (in sommige gevallen) 6 jaar. Dit terwijl op witwassen voor 2011 nog onder omstandigheden een gevangenisstraf kon worden opgelegd van 12 jaar, dan wel een geldboete van 1 miljoen.

Voor zover wij hebben kunnen nagaan tot dit moment, was in 2011 het kabinet Schotte aan de macht en is onder dat kabinet deze wetswijziging doorgevoerd. Destijds genoot het kabinet Schotte een meerderheid in de Staten, gevormd door de partijen MFK (onder leiding van Gerrit Schotte), Pueblo Soberano (onder leiding van wijlen Helmin Wiels) en MAN (onder leiding van Charles Cooper). Het is die meerderheid in de Staten die de wetswijziging een realiteit heeft gemaakt. Voor de volledigheid merken wij op dat de Landsverordening inhoudende het Nieuw Wetboek van Strafrecht is ondertekend door de Gouverneur (Frits Goedgedrag), alsmede de toenmalige Minister van Justitie (Elmer “Kadé” Wilsoe) en Minister van Algemene zaken (Gerrit Schotte).

Wij hopen dat hiermee de vele vragen zijn beantwoord.

Naam bij de redactie bekend,
Curacao

Naschrift KKC

Zie wetswijziging: http://akshonsivil.com/files/54379979.pdf

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

 1. Wat een onzinnige off topic reacties. Overigens is het niet alleen het Land Korsou waar men zijn straf kan ‘afkopen’ vergeet de US en NL niet etc etc

 2. Rudy, Rudy, Rudy,….. Ai, Ai, Ai!!!!!!!! Oei, oei, oei!!!!!!!!
  Bezin eer je begint man :):):)
  Deze “pack of wolves, of which some of the individual wolves are more vicious than others” valt je zo direct collectief aan, want de waarheid wordt hier niet getolereerd!! PUNT!!!!
  Het wetswijzigingsontwerp is inderdaad door de HELE Staten “Floor to floor” “mondje dicht, zonder de stukken te bestuderen” aangenomen, maar wie is de boosdoener????????
  En kijk uit voor die vrouw die zich Enri noemt. Die is een “zwarte makamba”van ongekend hoog en dubieus niveau: is hoogbegaafd en gediplomeerd tot en met (volgens zichzelf!!!!!!!)
  Ik word hier niet zo goed “getolereerd”, maar ze denken het met iemand te doen te hebben die zich ook maar iets aantrekt van wat ze allemaal collectief vinden. Niet dus.
  Ik blijf, ondanks hen, mijn mening vrijelijk verkondigen, en als ze daar niet van gediend zijn moeten ze maar niet lezen wat ik schrijf. Simpel. De enige die er iets van kan zeggen is de Redaktie!!!!!!
  Dus je bent gewaarschuwd! :):):):):)

 3. Fox zegt: ‘Het feit alleen al dat je het plegen van een zedendelict kunt wegkopen voor een ton in plaats van een gevangenisstraf? Wat is dit voor land?’

  Ja, Fox, dat is hetzelfde land waar Robby dos Santos na een fraude van meer dan 100 miljoen niet het gevang in hoeft omdat hij tientallen miljoenen boete betaalt.

  All animals are equal, but animals with money are more equal than others.

  Of niet, Norman Serphos?

 4. Ze hebben expres die maximale straffen verlaagd omdat ze weten dat ze ooit veroordeeld zullen worden (voorbedachte rade).

  Ik ga ook protesteren, Drechi pe, andere trollen en hun bazen zal ons komen filmen ze beschouwen ons als hun vijanden.

 5. Het feit alleen al dat je het plegen van een zedendelict kunt wegkopen voor een ton in plaats van een gevangenisstraf? Wat is dit voor land? Typisch dat de strafmaar voor “witwassen” ook door deze lui is verlaagd en kom je er ook mee weg als je een ton betaald. Hoezo evenwichtig sanctiebeleid? Dit geeft te denken als je weet dat een van de heren behalve voor ambtelijke corruptie ook voor wiwassen is veroordeeld. Cooper wordt momenteel verdacht van omkoping en witwassen. Net een aankondiging binnen gekregen dat er voor morgen 10 juli 2017 om 6 uur een bijeenkomst gepland staat om tegen de hoogte (of liever gezegd de laagte) van deze strafmaat te protesteren op het Wilhelminaplein. Mooi initiatief. Bini un i tur.

 6. En de oppositie-partijen in de Staten bleven muisstil toen hun de wetswijziging ter goedkeuring werd voorgelegd ? Alle partijen dus verantwoordelijk en niet alleen MFK.

 7. Dit roept natuurlijk wel vragen op, deze zaak is zo uitzonderlijk dus waarom heeft de rechter geen maximale straf gegeven. Een andere vraag is, als de maximale straf 15 jaar is, waarom heeft het OM in eerste instantie 18 jaar celstraf geëist.

 8. Dank redactie dat u dit heeft gepubliceerd.
  Met welk motief vraag je jezelf af heeft die regering deze strafverminderingen doorgevoerd. We kunnen er alleen naar raden. De vraag is nu zal de nieuwe regering dit weer oppakken en zo spoedig mogelijk terug draaien. Laten we het hopen. Sterker nog laten we het eisen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties