30 C
Willemstad
• maandag 27 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Blog Arthur Donker | Wat een geldverspilling!

HomeBlogsBlog Arthur DonkerBlog Arthur Donker | Wat een geldverspilling!
Arthur Donker | Foto Persbureau Curacao
Blog Arthur ‘je blijft lachen op deze klip’ Donker | Foto Persbureau Curacao

Op zich geen slecht idee want stel je voor, het is toch bij de beesten af dat wij ons eigen volkslied niet kennen zeg! Bij nader inzien kwam ik er achter dat het allemaal begint met respect, respect voor jezelf, voor anderen, voor dieren, voor je land en voor je vlag. De beruchte kreet “nos ke respet” wat na 30Mei 1969 ons stopwoord is geworden en wij die voor alles gebruiken, voor restitutie van de slavenhandel tot afschaffing van zwarte piet aan toe, van C.A.O. onderhandelingen tot aan kritiek op politieagenten die vanwege hun obesitas niet achter een choller aan kunnen rennen aan toe.

Respect wat wij altijd lopen te roepen dat men ons moet respecteren maar wij zelf die nooit geven omdat wij vinden dat wij altijd boven iedereen staan en wij een minderwaardigheidscomplex verbergen door een meerderwaardigheidscomplex te assimileren.

Vaderlandsliefde leer je van kinds af aan, dat kan je niet iemand opeens aan leren en zeggen vanaf vandaag ga je van je klip houden dat gaat niet!

En dan komen we weer bij ons struikelblok, ons onderwijs aan, want na zoveel ministers van onderwijs en zoveel fiascos, zitten wij vandaag aan de dag met een nόg grotere puinhoop dan 5 jaar geleden en raken we elke dag steeds meer achter, zover zelfs, dat ons system niet meer aansluit op het Nederlands systeem vanwege het slechte Nederlands.

En dan gaan die twee haren op mijn hoofd recht overeind staan want dan zeg ik, wat is belangrijker dat wij allemaal die vier coupletten van het volkslied kennen of dat onze kinderen morgen een betere kans geven om een goede of betere baan te krijgen.

Dat volkslied kunnen we op de scholen leren door ze elke morgen die vier coupletten verplicht te leren zingen de rest komt vanzelf wel, die leren hun ouders wel, net als vuil op straat gooien leer het de kinderen die zullen hun ouders wel op attenderen als zij het wel doen en dan zullen ze het geen tweede keer doen.

Maar nou gaan we wéér een bak geld over de balk gooien met dure campagnes terwijl we andere prioriteiten hebben die belangrijker zijn zoals, armoebestrijding, tienerzwangerschap, AIDS bestrijding, sexuele voorlichting, micro kredieten om mensen uit hun armoe te helpen, verhoging van de A.O.V., noem maar op, genoeg ellende om hele boekdelen te schrijven.

Als er toch genoeg geld is voor nutteloze dingen is er ook geld voor belangrijke dingen die wél een verschil kunnen maken in de toekomst.

Ik blijf lachen op deze klip want ik verbaas mij altijd van al die potjes waar ze geld uit kunnen halen waar niemand ooit wat van gehoord heeft, maar als er écht geld nodig is voor iets wat verandering kan brengen is het er nooit!

Tekst- Himno Nashonal Korsou Curacao VolksLied – National anthem

Door: Arthur Donker
te, Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Beste lezer, het is gewoon te gek dat we geld besteden aan iets dat volkomen dwaas en nutteloos is! Ik ga niet herhalen, maar raad u aan het stuk van Arthur maar weer te lezen en helemaal eigen te maken voorzet geval u in discussie moet treden met deze of gene halvegare idioot die dit soort geldverspilling wil goedpraten. Ik ben daarom ook opgegoten meg mijn wekelijkse stukken, omdat het geen donder uithaalt. Degene voor wie ze bedoeld, lezen ze niet en als ze die verongeluk lezen, snappen ze dat niet of vinden dat die oude kleitol aanzet zeuren is. Dan gaan we maar weer terug naar ons onderwijs, want DAAR schort het aan: gebrek aan visie! En helaas kan ik geen visie ontdekken in ons onderwijs beleid; nu niet en nooit niet, By the way, ik heb het over het programma en de didactiek die aangepast moet worden aan een visie voor de toekomst, e omdat wij geen visie hebben, zal het ons ook niet lukken ons onderwijs aan te passen aan de eisen van nu en morgen. Hopi Tristu!

  2. Kan me herinneren dat Cova destijds vlaggetjes liet maken en ze uitdeelde want dat zou de vaderlandsliefde wel aanwakkeren. Ook zo een geweldig project wat dus volkomen onzinnig en dus ook weggegooid geld was. Ben het met Arthur eens dat er projecten zijn die dat geld wel verdienen en juist nu nodig hebben, vooral projecten rondom de jeugd en opvoeding daarvan.

    Het volkslied is gewoon één van de duizenden liedjes waarin men beweert van Curaçao te houden, terwijl men in de praktijk helaas vaak anders bewijst. Waarom zou men dan juist dat ene liedje dan wel moeten kennen?

    Houden van, en respect tonen voor je land bewijs je niet door een tekst te reproduceren als de gelegenheid dat eventjes vereist. Dat gaat veel dieper, helaas zijn er hele volksstammen die zich zelfs niet eens kunnen voorstellen wat ik daar nu mee bedoel. Op Curaçao heeft men vele persoonlijke volksliedjes, en die zijn veel belangrijker dan die van het gezamenlijk land zo lijkt het wel.

    Excuses voor het generaliseren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties