26 C
Willemstad
• zondag 17 oktober 2021 08:42

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden | Waar is dokter Capello?

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Ralph Voigt aan het woord.

Jacques Capello is helaas veel te vroeg overleden. De laatste jaren ging zijn gezondheid zichtbaar achteruit. De vakgroep Gynaecologie en Obstetrie van het St. Elisabeth Hospitaal is aangeslagen. Jacques heeft velen van ons opgeleid, gevormd en begeleid. En een onwisbare print achtergelaten bij nog veel andere werkers in de zorg. Hij had een gedegen Nijmeegse artsenopleiding gehad zoals zovelen van zijn Curacaose generatie en werd daarna opgeleid door de strenge professor De Haan in Maastricht tot gynaecoloog.

- Advertentie -

Hij kwam terug op Curacao toen het nog normaal was dat twee barende vrouwen op één kamer lagen te bevallen met een gordijntje ertussen. Hij viel direct op door zijn persoonlijke zorg voor patiënten, hij bezocht hen dagelijks of ze nou op de klassenafdeling lagen of bed aan bed met acht in het Annapaviljoen. Hij bracht ook een vernieuwde blik op patiëntenzorg: vrouwen hadden meer recht op inspraak bij hun behandelingsplan, op een respectvolle benadering. Al snel werd hij een zeer populaire gynaecoloog van wie wij van zijn patiënten nog jaren in onze spreekkamer moesten aanhoren hoe goed hij was.

Met Jacques moest je oppassen: hij wist alles van iedereen, hij kende de ziektedetails uit zijn hoofd en verscheen vaak zomaar om vijf uur ‘s ochtends op de afdeling om een kopje koffie te drinken en een sigaretje te roken en om poolshoogte te nemen over de conditie van zijn patiënten. Met zijn lange gestalte, zijn meertaligheid en communicatieve vaardigheden was hij een imposante verschijning. Hij wist het verplegend personeel het gevoel te geven dat ze een belangrijke schakel vormden in de zorg en kon daarnaast grapjes maken met hen. Zijn partner Rob relativeerde echter altijd de populariteit die Jacques’ werk met zich meebracht. Vele malen waarschuwde hij hem dat een 24/7 werkzaam leven hem zou gaan opbreken en toen Jacques zijn kinderen bij hen kwamen wonen was dat een moment dat hij wat meer thuis kon zijn om aandacht aan hen te besteden. Hij was zo trots op zijn kinderen die het soms niet makkelijk hadden gehad maar kozen voor de liefde van hun vader en Rob.

Jacques was geen wetenschappelijk publicist maar wist door zijn sterke geheugen uit zijn hoofd alle details van een dramatische bevalling jaren later nog te benoemen. Hij was ook een gynaecoloog met durf en werd door de College of Caribbean Surgeons een aantal jaren geleden geëerd als één van de grondleggers van de therapeutische laparoscopische chirurgie en hysteroscopie op Curacao.

Ach, soms ging hij ook wel eens ietsje te ver en als een arts-assistent hem dan riep bij een moeilijke bevalling, dan kon hij de gespannen sfeer breken met de opmerking dat de barende wel een heel mooie slip aan had met tijgerprint. De arts-assistent verbouwereerd en de zusters en het echtpaar lachend achterlatend.

- Advertisement -

De laatste jaren brak het jarenlang figuurlijk een diepe buiging maken voor de vrouw met het verrichten van inwendig onderzoek zijn rug op. Hij kreeg te maken met chronische pijnen die een negatieve invloed hadden op zijn werk. Hij had zichtbaar moeite het hem zo geliefde verloskunde waar hij als geen ander verloskunst van maakte, achter zich te laten, evenals de operaties, waaronder de vaginale baarmoederverwijdering waarvan het OK-personeel nog steeds beweert dat Capello de snelste ooit heeft gedaan.

Gelukkig kon hij met zijn liefde voor kunst, reizen, koken en zijn familie een nieuwe fase beginnen in zijn leven.

Jacques, je was er altijd voor ons, je hebt ons heel veel bijgebracht en we zijn je daar heel dankbaar voor. Zelfs in het HNO zal je niet vergeten worden. Het ‘waar is dokter Capello?’ bij moeilijke bevallingen zal echt nog wel af en toe in ons hoofd doorklinken.

We wensen Rob, Raoul, Aimée en overige familieleden heel veel sterkte toe met dit grote verlies. Jacques danki i sosega na pas.

Ralph Voigt (voorzitter van de Vereniging van Gynaecologen Curacao),
Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Nu pas zie ik dat capelo dood is erg sterke hik heeft mij Wilma winkel geholpen in Maastricht hoorde van jack dat ik nóóit kinderen zou kunnen krijgen veel respect voor hem jaren áán hem wist dat hij na Curaçao zo verteken wens fam en vrienden heel veel sterkte met verlies van mijn beste vriend gr Wilma uit Maastricht

  2. Ongepaste discussie mensen!! Toen Jacques op Curaçao kwam werken was ik nog op de operatiekamer Sehos werkzaam als Ok-verpleegkundige. Een aardige man om mee te werken. Ach iedereen had op gegeven moment hun tintje ‘vervelendheid’. Ik ook. Ik denk dat de vele collega’s verpleegkundigen, snijdende specialisten, zoals wij ze soms noemen, goed werk hebben verricht voor onze gemeenschap. Wij hebben ‘blood, sweat and tears’ meegemaakt gedurende de jaren werkzaam op de operatiekamer. Ik heb respect voor allen die 24/7 klaar stonden om opgetrommeld te kunnen worden wanneer er mensen in nood zijn. Wijlen chirurg Samander zei elke keer dat hij klaar is met zijn operatieprogramma, ‘God bless our hands’. Soms moet je mensen waarderen voordat zij er niet meer zijn. Vandaar dat ik dit stuk schrijf. Ik ga geen namen noemen omdat ik geenéén wil vergeten te noemen. Degenen die er niet meer zijn, degenen die reeds niet meer werken en degenen die er nog werken. Bij de 35ste viering van de dag van de Curacaose vlag moet er een speciaal lintje aan het Sehos uitgereikt worden ter ere van dit speciaal team professionelen waarvan de bevolking niet en nooit zal komen te weten wat ik bedoel met ‘blood sweat and tears’. Felix D. Pinedo (meer dan 25 jaren gewerkt op de operatiekamer Sehos)

  3. Beste @Sander, als het zo doorgaat kan ik ook mee ophouden (ik heb gelukkig mijn baan nog). De man stond juist voor een open discussie over seksualiteit.

  4. @Sander
    Gelijk heb je! Disgusting is het.

    @ericlapas
    Is er iets mis in je bovenkamer? Ik zou daar toch eens naar laten kijken …

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -