Ingezonden | Vrijheid van onderwijs

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Pastoor Marc Hooijschuur aan het woord.

Op Curaçao bestaat er tot op heden vrijheid van onderwijs. Dit is in de wet vastgelegd. Als er genoeg belangstelling is en als de kwaliteit in orde is, dan mag je een school oprichten. Zodra er aan die voorwaarden is voldaan, dan komt de overheid over de brug met financiering.

De wettelijke afspraak is dat elke school gelijk bekostigd wordt. Overigens treedt de overheid te allen tijde op als toezichthoudend financier en controleert de Inspectie van Onderwijs op de kwaliteit. Is er sprake van deugdelijk bestuur, krijgen de leerlingen goed les en is er een veilig schoolklimaat?

Zeker 80 procent van de Curaçaose leerlingen bezoekt een bijzondere school (katholiek, protestant, adventist, etc.). In wezen is een bijzondere school een uitvloeisel van het recht op vrijheid van godsdienst en meningsuiting. Op Curaçao geldt niet het recht van de sterkste en worden de idealen van een meerderheid niet aan de minderheid opgelegd. Er is een ruimte voor iedereen.

Zolang er sprake is van een verantwoord financieel beleid en de kwaliteit van onderwijs in orde is, mag jij jezelf op basis van religie of levensovertuiging of pedagogische visie organiseren.

Deze vrijheid van onderwijs dreigt nu op Curaçao met de voorgenomen bezuinigingen achteloos door de gootsteen te worden gespoeld. Niet omdat het huidige systeem niet functioneert of omdat er een andere of betere visie voorhanden zou zijn, maar… Ja waarom eigenlijk?

Marc Hooijschuur,
Pastoor Sta Famia, Curaçao

Een Reactie op “Ingezonden | Vrijheid van onderwijs

  1. Wat dacht je van een lege staatkas? Bovendien blijkt “gratis onderwijs”, het paradepaardje van Pueblo Soberano, sinds dag één een onbetaalbaar keuze te zijn geweest. Ouders die minvermogend zijn, konden altijd al financiële ondersteuning krijgen bij de overheid en dat moet vooral zo blijven. Nu betalen arm en rijk niets. Kinderen nemen kost nu eenmaal geld. Ik zou zeggen eerst even nadenken en kijken of je de kinderen, de nodige opvoeding en liefde kunt geven en je je dat financieel wel kunt veroorloven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *