30 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Vrede en vrijheid

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Vrede en vrijheid
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Norwin Gerenimo Ferero aan het woord

WANNEER WIJ vrede met elkaar hebben, hebben wij de vrijheid om elkaar te helpen tot een hogere levenstandaard te komen.

Wat de dertien vrijgemaakte slaven Rasveldt was overkomen en wat er met hun erfgenamen nu nog steeds gebeurt, is zelfs absoluut een onrecht tegen de mensheid. De waarheid werd eerst gemanipuleerd en vervolgens werden documenten verborgen om de geschiedenis te vervalsen. Alles was officieel vastgelegd, maar toch door manipulatie worden feiten genegeerd en het onrecht duurt voort. Wij zijn er ons allemaal van bewust dat wij niet in vrede met elkaar leven, maar wij haten en verraden elkaar zonder te weten waarom.

Het is tijd voor verandering. Wanneer wij vrede met elkaar hebben, zal het ons lukken om samen dit eiland te ontwikkelen.

Het artikel hieronder (Amigoe, 12 juli 2000) geeft duidelijk aan dat politici weten, althans behoren te weten, van de eigendomssituatie van Plantage Malpais (a) Gato. Parlementariërs maakten zich collectief schuldig aan frauduleuze handelingen en zijn daardoor allen medeplichtig aan de continuïteit van het onbehoorlijk bestuur in het Koninkrijk der Nederlanden.

In 1999 had het Bestuurscollege van het eilandgebied Curaçao in een besluit bepaald dat professor dr. A.F. Paula en de heer Felio Hermilio Colinet belast werden met een historisch onderzoek naar de eigendomssituatie van Plantage Gato sinds de uitvoering van het legaat van de weduwe Sybrecht van Uytrecht weduwe van Rasveldt. Executie van het legaat van de weduwe Sybrecht van Uytrecht vond plaats op 21 februari 1812. Dat was zeventien jaar na de revolte van Tula in 1795.

Bij de gruwelijke, schandalige en onmenselijke terechtstelling van Tula en anderen die meegeholpen hadden aan de revolutie, werd mevrouw Sybrecht van Uytrecht door dezelfde rechtbank bedreigd. Politierapporten van de rechtbank van 1795, tonen aan dat de rechtbank mevrouw Sybrecht van Uytrecht had gedreigd haar eigendom te ontnemen en haar van Curaçao te deporteren indien zij naderhand nogmaals de slaven zou helpen bij het verkrijgen van hun vrijheid.

Professor Paula had, in zijn historisch onderzoek naar de eigendomssituatie van Plantage Gato sinds de uitvoering van het legaat van de weduwe Sybrecht van Uytrecht, zeer waarschijnlijk ook die politierapporten bestudeerd. Professor Paula had ook in het Historisch Archief een besluit van gouverneur De Rouville ontdekt. Gouverneur De Rouville had in 1868 een limitatieve opsomming gegeven van de personen die op dat moment aanspraak konden maken op de nalatenschappen van mevrouw Sybrecht van Uytrecht. De Gouverneursakte no. 439 van 30 juli 1868 levert het onomstotelijke bewijs dat Plantage Malpais eigendom is van de erfgenamen van de dertien vrijgemaakte slaven Rasveldt.

Verder onderzoek van professor Paula leverde bewijzen op de controverse eigendomssituatie van plantage Malpais (a) Gato is ontstaan door fraude van de overheid.

Professor Paula had overduidelijk in de conclusie van zijn rapport aangegeven:

“Concluderend kan ook worden opgemerkt dat de overheid over de jaren heen debet is geweest aan grove nalatigheid door haar administratie niet op gedegen wijze te actualiseren naar aanleiding van de grondruil die plaatsvond op 7 oktober 1868. Deze nalatigheid heeft in grote mate bijgedragen aan het ontstaan en het voortduren van onduidelijkheid en controverse inzake de eigendomssituatie van plantage Gato vanaf de jaren 1970.”

Het rapport van professor Paula werd op 27 juli 2000 door het Bestuurscollege van het eilandgebied Curaçao ontvangen. Professor Paula had op 25 juli 2000 zijn rapport uitvoerig besproken met gedeputeerde Anthony Godett. Het rapport beviel gedeputeerde Godett niet. Het rapport leverde overduidelijke bewijzen van een fraude die in de jaren 1970 had plaatsgevonden. Dat was de regeerperiode direct na de brandstichting van 30 mei 1969. De brandstichting van 30 mei 1969 had geleid tot het ontstaan van onze beruchte ‘cultuur van fraude’. De politieke partijen die destijds, hetzij in de regering of oppositie zaten, hadden zich schuldig gemaakt met het vervreemden van gronden die tot plantage Malpais behoren.

Het historisch onderzoek, van professor Paula, naar de eigendomssituatie van Plantage Gato sinds de uitvoering van het legaat van de weduwe Sybrecht van Uytrecht weduwe van Rasveldt had ertoe geleid dat alle politici, die te kwader trouw zijn, gestructureerd met elkaar gingen samenwerken om de fraude van de jaren 1970 te verbergen.

Sinds het ontstaan van de controverse betreffende de eigendomssituatie van plantage Gato in de jaren 1970, had geen enkele politicus vragen in het Bestuurscollege gesteld over de onrechtmatigheden die de erfgenamen van de vrijgemaakte slaven Rasveldt worden aangedaan. Dit feit is een onomstotelijk bewijs dat politieke partijen door een en dezelfde ‘criminele bende’ wordt gefinancierd.

Willen wij dat er op 30 september sprake is van transparante en democratische verkiezingen, dan moeten wij nu, voor de verkiezingen, alle kandidaten ‘screenen’, anders is ongetwijfeld na 30 september het hek van de dam hier op Curaçao.

NORWIN GERÉNIMO FERERO

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties