Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.
Vandaag laten we Felix Pinedo aan het woord
HEER PASMAN, allereerst moet ik zeggen een gedurfde analyse van ons Kiesreglement in uw ingezonden stuk ‘Ons politiek systeem 2’. Enkele vragen en op- of aanmerkingen zijn echter bij mij blijven hangen. Hetgeen in uw analyse wordt beschreven heeft betrekking op artikel 95 en verder van ons Kiesreglement.
U geeft aan in bovenvermeld ingezonden stuk: “Hierop is een uitzondering gemaakt doordat de kandidaat die meer dan de helft van de kiesdeler gekregen heeft dan hoger op de volgordelijst komt te staan.” Naar mijn mening dient u rekening te houden met de termen ‘kiesdeler’ en ‘lijstkiesdeler’, die in het Kiesreglement worden gebruikt.
De benaming kiesdeler wordt in artikel 95 Kiesreglement als volgt gedefinieerd:
1. Het hoofdstembureau deelt de som der stemcijfers van alle lijsten door het aantal te vervullen plaatsen.
2. Het aldus verkregen quotiënt wordt kiesdeler genoemd.
3. Even zovele malen als de kiesdeler is begrepen in het stemcijfer ener lijst, wordt aan die lijst een der te vervullen plaatsen toegekend.
De ‘te vervullen plaatsen’ zijn volgens mij wat in de volksmond wordt genoemd ‘het aantal zetels’.
Artikel 97 Kiesreglement definieert de ‘lijstkiesdeler’ als volgt:
1. Het hoofdstembureau deelt het stemcijfer der lijst door het aantal aan de lijst toegekende plaatsen.
2. Het aldus verkregen quotiënt wordt lijstkiesdeler genoemd.
Op grond van deze twee berekeningen en definities is het duidelijk dat er een verschil is tussen de kiesdeler en de lijstkiesdeler. ‘Het stemcijfer der lijst’ is volgens mij het aantal door de lijst behaalde stemmen.
In artikel 99, 100 en 101 Kiesreglement wordt verder ingegaan op de lijstvolgorde van de kandidaten.
In artikel 99 spreekt het Kiesreglement (anders dan hetgeen u aangeeft) echter van (groter dan de helft van de) ‘lijstdeler’ en in lid twee over (groter dan de helft van de) ‘lijstkiesdeler’. Het gebruik van deze twee termen kan ook verwarring teweeg brengen. Verdere explicitering van de benaming ‘lijstdeler’ kon ik niet achterhalen in het Kiesreglement. Ik moet u eerlijk zeggen dat ik dit keer de Memorie van Toelichting niet heb geconsulteerd. Misschien is het daarin wel uitgelegd. Ik kijk uit naar deel drie. Een andere interessante opmerking is dat een kandidaat op een kiezerslijst, die geen enkele stem heeft behaald vanwege de lijstvolgorde, ook in het Parlement terecht kan komen (zie artikel 98 lid 2).
FELIX D. PINEDO
Curaçao
Nou, die Landsverordering Kiesreglement is een lijvig document en bevat veel van die moeilijke woorden. En dan moet ik echt gaan nadenken en analyseren wat de wetgever daarmee bedoelt. Een uitweg is vaak de Memorie van Toelichting van die wet, die een uitleg geeft van de bedoeling van de wetgever in die wet. Daarom vind ik hetgoed dat dhr. Pasman deze analyses doet, waardoor de man op straat er wijzer van wordt.
U kent veel “moeilijke woorden” hoor.