29 C
Willemstad
• dinsdag 27 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

Ingezonden | Vliegramp Bijlmermeer

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Yvonne B. Wolthuis-Olf aan het woord.

Vandaag, woensdag 4 oktober 2017, is het precies 25 jaar geleden dat op zondagavond 4 oktober 1992, een El-Al Boeing 747 vrachtvliegtuig neerstortte op 2 flats in de Bijlmermeer in Amsterdam. De vliegramp Bijlmermeer kostte het leven aan 39 bewoners van de Bijlmermeer en vier bemanningsleden van het vliegtuig. Daarnaast werden 266 appartementen verwoest waardoor een groot aantal mensen hun huis verloren.

Februari 2003 bracht een onderzoek aan het licht dat de Bijlmerramp-hulpverleners meer gezondheidsklachten hadden dan een vergelijkbare groep die niet op het rampterrein hebben gewerkt.

Ik wil vanuit Curaçao toch nog even bij de gebeurtenis stilstaan.
Ten tijde van de crash was ik raadslid voor De Groenen in Amsterdam-Zuidoost en heb de ramp en alles wat erna kwam van zeer nabij meegemaakt. De jaren na de ramp zijn door mijn fractie vele schriftelijke vragen gesteld aan het dagelijkse bestuur van stadsdeel Zuidoost, gemeente Amsterdam en het Rijk. Er waren namelijk veel onduidelijkheden over de lading. Die onduidelijkheden kregen steeds meer vorm door de vele rapporten die wij van alle kanten kregen toegespeeld. Toenmalig minister van Verkeer & Waterstaat Maij-Weggen en later Jorritsma gaven op mijn vragen of zij kon ontkennen dat er militair materieel in het ramptoestel zat, toe dat er ‘vrij vertaald’ uitrusting voor militair geschut aan boord heeft gezeten.

Naar aanleiding van alle belangrijke rapporten die ik in mijn bezit heb gekregen en de honderden schriftelijke vragen heb ik in 1998 het zwartboek Bijlmer Vliegramp opgesteld waarin ik alles heb kunnen meenemen. Het betrof een beperkte oplage. Het zwartboek is toegevoegd aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en het Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.

We zijn nu 25 jaar verder en nog steeds bereiken mij geregeld berichten van mensen en over mensen die ik goed gekend heb die vele lichamelijke en psychische klachten hebben en waarvan niet met zekerheid is te zeggen, zegt men, dat de klachten te maken zouden kunnen hebben met de ramp.
Elk jaar is het weer even stilstaan bij de verschrikkelijke gebeurtenissen van toen.

Januari 1999 zijn tientallen mensen gehoord door de parlementaire enquêtecommissie Bijlmervliegramp, waarvan ik ook een van die mensen was.
Het was een emotioneel verhoor waarbij alles na 7 jaar weer boven kwam borrelen. Ik had best veel boosheid, omdat veel parlementariërs tot tranen toe zelfs zich niets meer konden herinneren. Er was onmacht en frustratie omdat ik vond en vind en velen met mij dat veel in de doofpot is verdwenen. Er is nog steeds onduidelijkheid over 20.000 kg lading. De opmerking van CDA-voorzitter Theo Meijer, ‘dat de commissie zonder mijn zwartboek niet had geweten hoe zij uit de brij moesten komen’, deed mij goed.

Vandaag wordt de 25e herdenking gehouden. Dit jaar zal ik er niet bij zijn. Mijn gedachten zijn bij allen.

Yvonne B. Wolthuis-Olf
Curaçao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. @melding redactie curacao;
  “Onderstaande reactie is afkomstig van mevrouw Yvonne B. Wolthuis-Olf zelf. Hopende de verwarring te hebben rechtgezet.”

  Beste redactie, volgens mij is er geen sprake van verwarring..Althans, niet wat mijn persoon betreft. 99% reageert immers niet onder eigen naam, het is al pseudoniemen wat de klok slaat.
  Dat de reactie afkomstig is van mw.Wolthuis-Olf is en was zo duidelijk als wat.

  Maar, dat zij óók onder een andere pseudoniem dan haar eigen echte naam reacties plaatst is ook zo klaar als een klontje. Het is geen schande, mw. Wolthuis-Olf is niet de eerste, niet de enige en zal ook niet de laatste reageerder zijn die op het moment van verzenden van haar bericht vergeten is haar pseudoniem Mario1 te vervangen. Kan iedereen overkomen.
  En dan krijg je zulke toestanden. Ik heb gedurende mijn vrije-fora-carrière een dergelijk geval een aantal malen mogen meemaken. Het betreft dus geen software fout. 😆

 2. @Lezers,

  Ter redactie is er iets misgegaan en dat willen we bij deze graag even rechtzetten. Onderstaande reactie is afkomstig van mevrouw Yvonne B. Wolthuis-Olf zelf. Dat is inmiddels geverifieerd, bevestigd en aangepast. Hopende de verwarring te hebben rechtgezet,

  Vriendelijke groeten,
  KKC redactie

 3. De inzender/ster van het ingezonden stuk heet dus ” Mario 1″ ? en verwijst ook naar mij alsof ik een reactie zou hebben geplaatst. Vertel eens…?

 4. Beste mijnheer Clapas,

  Ik reageer in principe nooit op ingezonden artikelen maar wil toch even het volgende duidelijk maken. Een veer heb ik niet nodig, dat allereerst. Ten tweede ‘stond’ ik niet op een lijst van een partij die zwarten als stemmentrekker had, ik was nl zelf de lijsttrekker en in de 90er jaren de eerste vrouw die een politieke kar mocht trekken. Saillant detail dat de mensen die mij tot 3x hebben gekozen om namens hen in de raad zitting te nemen voor 50% uit een mixture bestond, NL’s, Surinamers, Antillianen, Ghanezen etc (onderzoek door de Stichting SEO).

  Kritiek is er altijd of je het goed of fout doet, maar who cares. Ik kan in ieder geval zonder problemen in de spiegel blijven kijken.
  @Tuna
  Idd een groene partij, maar met de naam de Groenen (destijds Roel v. Duijn). In mijn jonge jaren was ik dan ook Provo en later kabouter:).

  Prettig weekend nog.
  Yvonne B. Wolthuis-Olf

 5. @Ericlapas. Ik weet toevallig dat mevr. Wolthuis heel vasthoudend en intensief te werk is gegaan bij het boven water krijgen van de lading inhoud. Die zieke mensen zijn er toch niet zo maar. Als raadslid voor de groene partij heeft zij zich hier vol overgave op gestort. Overigens zijn nu op foto’s van Groen Links, in de Jesse Klaver era, geen donkere mensen te bekennen.
  Het moge ook voor U duidelijk zijn dat bij een 25-jarige herdenking van zo’n ramp alles weer eens boven komt. Zeker als je er zo intensief en jarenlang mee bezig bent geweest als Yvonne Wolthuis. Niet echt iets om veren over op je hoed te steken.

 6. Als ik dit verhaal van Yvonne B. Wolthuis-Olf lees, lijkt het mij dat zij een veer in eigen kont wilt stoppen. Yvonne doet mij heel veel denken aan de tijd dat politieke partijen in Nederland zwarten op de lijst zetten om zwarte stemmen te trekken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -