30 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Verstappen en radicalisatie

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Verstappen en radicalisatie
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Nouaf Ajubi aan het woord

IK MOET de heer Verstappen feliciteren met het feit dat hij eindelijk eens een bron aanhaalt in zijn ingezonden stuk, namelijk het ‘World public opinion report in the Islamic world on terrorism Al Qaeda, and US policies’ van februari 2009. In alle eerlijkheid heb ik geprobeerd de door de heer Verstappen aangehaalde percentages terug te vinden in het door hem geciteerde rapport, zonder succes helaas. Of de heer Verstappen heeft het rapport niet gelezen, of de heer Verstappen heeft moeite met de Engelse taal. Maar hier zijn de voornaamste conclusies:

1. “Large majorities denounce attacks on American civilians, whether in the US or in a Muslim country… As general principle large majorities reject the use of violent methods such as bombings and assassinations to achieve political goals.” (einde citaat).

2. “Large majorities also reject the argument that US recalcitrance relative to the Islamic people justifies an exception to the norm against attacking civilians.” (einde citaat).

3. Terrorisme wordt door de overgrote meerderheid van de respondenten gezien als een heel groot probleem (in Egypte 57 procent en in Indonesië 72 procent).

4. Een overgrote meerderheid van de ondervraagden is het wel eens met de door al-Qaeda gestelde doelstelling om de VS te dwingen om hun legers weg te halen uit islamitische landen, echter niet met de door al-Qaeda gehanteerde middelen.

5. “Significant numbers – majorities in some nations – approve of attacks on US troops based in Muslim countries, presumably as a means to apply pressure for their removal.” (einde citaat). In sommige landen (Pakistan, Turkije en Indonesië) gaat het in dit geval om een minderheid van de respondenten.

Net als in de door mij eerder genoemde Gallup Poll – nog steeds de grootste ooit gevoerd – keurt de meerderheid van moslims aanvallen af op burgers. En als een minderheid aanvallen rechtvaardigt, dan is het op militaire doelen vanwege geopolitieke redenen en niet religieuze. Dit ondanks vreselijke mensenrechtenschendingen begaan door het Amerikaanse leger in de Abu Graib-gevangenis in Irak en in de detentiekampen van Guantánamo Bay in Cuba. De redenen van het afkeuren van aanvallen wordt expliciet in de Gallup Poll uitgevraagd en die blijken wel religieus te zijn. Maar helaas wil Verstappen (en anderen) steeds de nauwelijks bestaande religieuze kaart spelen als verklaring voor agressie en laat willens en wetens de geopolitieke realiteit van die landen buiten ogenschouw. In het Engels heet dit ‘bigotry’. Het zou hem sieren om eindelijk eens deze ‘bigotry’ achter zich te laten. Dit soort retoriek is helaas niet anders dan van alle andere radicalen en fanatici. Inderdaad ‘Foei!’

NOUAF AJUBI

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. Als het juist is dat 43% van de moslimwereld het eens zou zijn met de aanvallen op het westen , is dat een zorgwekkende gedachte. Maar iedereen die zich niet alleen door de CNN laat informeren, weet dat dit precentage in de toekomst eerder zal toenemen dan afnemen. Iedereen die zich niet alleen door de CNN laat informeren weet dat dit terrorisme het gevolg is van de zg “bevrijdingsoorlogen” die door het Westen in het MO zijn gevoerd en nog steeds gevoerd worden. Het Midden Oosten wordt langzamerhand het meest “bevrijde” deel van de wereld, met echter wel miljoenen doden als gevolg en zonder dat van de beoogde vrijheid ook maar iets zichtbaar wordt.De westerse wereld heeft het terrorisme dan ook grotendeels te danken aan Amerika en Israel en hun slaafse bondgenoten . Israel speelt al meer dan 40 jaar landje pik, onderdrukt het Palestijnse volk al meer dan veertig jaar en maakt van de Gazastrook al meer dan 40 jaar een open gevangenis .Daar hoor je niemand over praten, maar ieder weldenkend mens weet afgaande op de beelden die uit het Midden Oosten tot ons komen , dat de radicalisering alleen maar zal toenemen en dat de wereld er helaas niet minder gevaarlijk op zal worden. Mijn enige ( maar ijdele) hoop is gevestigd op een isolationistischer denkende nieuwe Amerikaanse president die nu eindelijk eens werk gaat maken van de bestrijding van de verschrikkelijke armoede in eigen land in plaats van het exporteren van haar zg democratische ideologie. Het is zeer terecht dat de Afrikaanse leiders overwegen zich uit het strafhof terug te trekken: want waarom wordt de president van Soedan met een liter bloed aan zijn handen wél en de presidenten van Israel en de VS met veel meer liters bloed aan hun handen niet gedaagd om voor het strafhof te verschijnen? Het is in deze wereld een en al hypocrisie en zo lang die hypocrisie blijft voortduren en oneerlijkheid en onrechtvaardigheid de maat zijn, zal er sprake zijn van terrorisme. En wellicht terrorisme met een afschuwelijker gezicht dan het IS terreurgezicht waarvan wij allen zo terecht gruwen.

 2. Dus volgens Ajubi is 57 % een overgrote meerderheid ?
  Dat houdt nog altijd in dat 43 % het wel met terroristen eens is. Dan mag ik dat echt een fors probleem noemen.
  Wanneer het hooguit 1 % zou zijn geweest had hij wellicht gelijk gehad, maar dan zelfs praten we nog altijd over ruim 1,7 miljoen mensen op deze aardkloot en dat zijn echt een heleboel terroristen.
  Met 43 % praten we over bijna 500 miljoen terroristen, dat zijn er iets teveel.

 3. Als een minderheid van de moslims die aanvallen op het westen prima vinden toch neerkomt op een miljard mensen dan maakt mij dat niet rustiger.

  Ontkennen dat dit allemaal niets met de islam te maken heeft (‘nauwelijks bestaande religieuze kaart’) is een onzinnige opvatting.

  Ik vrees dat de heer Ajubi mij niet heeft kunnen geruststellen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties