27 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 19:42

PBC | Arts komt terug om te helpen met coronazorg: “Ik voelde een soort plicht om te helpen omdat ik uit Curaçao kom”

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Lung Jeung is geboren en getogen op Curaçao. Momenteel werkt hij als arts-assistent bij de afdeling Neurologie afdeling in het Amsterdam UMC.   Toen hij...

ParadiseFM | Plachi di dia dinsdag opgeheven; avondklok blijft

De ‘plachi di dia’-regeling wordt vanaf dinsdag 11 mei opgeheven. Dat heeft premier Rhuggenaath vanmiddag bekend gemaakt.  Op Moederdag 9 mei en maandag 10 mei is de...

PBC | Coronamaatregelen eerder dan verwacht versoepeld

Persbureau Curacao Vanaf dinsdag 11 mei zullen de coronamaatregelen op Curaçao worden versoepeld. Eerst zou dat over negen dagen, op 17 mei zijn. Volgens demissionair premier Eugene Rhuggenaath...

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

Column Hessels | Verkiezingsfraude?

Door Armand Hessels Direct na de aankondiging van de Kiesraad dat die bij de komende verkiezingen gebruik wilde maken van een scansysteem om de besmettingskans te verminderen en...
- Advertisement -spot_img
HomeAuteursIngezondenIngezonden | Vernieling van bomen

Ingezonden | Vernieling van bomen

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Sonja A. Berkemeijer aan het woord.

De bomenkap van 10 appeldambomen te Menegrandeweg door de heer Bergland is natuurlijk niet goed te praten. Ik ben zelf een natuurliefhebber en keur dit ook af. Minister Zita Leito is er ook zo van geschrokken dat men zulke grote mooie appeldambomen gewoon kapt. Een medewerker van het ministerie GMN merkte ook op dat in meer dan 30 dienstjaar hij nog nooit zoiets rigoureus heeft gezien met betrekking tot het ongeautoriseerd vellen van groenvoorziening op overheidsterrein.

Wat duidelijk naar voren komt is dat Curaçao geen wetgeving heeft ten aanzien van bomenkap buiten conserveringsgebied. De minister gaf ook aan dat aan een regelverscherping gewerkt wordt.

Mevrouw minister, hoe staat het met de beplanting (groenvoorziening) door de overheid van de 150 stuks volgroeide mooie Washingtonia palmen op de middenberm van de Helmin Magno Wiels Boulevard die niet alleen kapitalen heeft gekost maar die helemaal niet van water worden voorzien? Ik ben zelf ook erg geschrokken toen ik afgelopen weekend zag hoe meer dan 100 stuks Washingtonia’s klaar staan om om te vallen en waarvan er al 20 omgevallen zijn.

Jammer genoeg is hier geen buurtbewoner om minister Zita Jesus Leito aan te schrijven. Hier ziet het volk van Curaçao, die voor een voedselpakket in de rij moet staan en ‘aros ku webu’ moet eten, hoe de overheid voor meer dan een half miljoen letterlijk geld op straat smijt. Het volk ziet hoe honderdduizenden guldens van de belastingbetalers weggegooid worden aan deze mooie volgroeide Washingtonia palmen die nooit kunnen overleven zonder water.

Waarom, in plaats van mooie volgroeide Washingtonia’s te planten, de overheid niet overgaat tot het planten van appeldambomen die weinig of helemaal geen water nodig hebben als ze eenmaal volgroeid zijn zoals in de Menegrandeweg? Over 60 jaar zullen ze nog springlevend overeind staan! Heeft misschien dezelfde graafmachine, die bij de Menegrandeweg de 10 grote mooie appeldambomen heeft geveld, ook bij het mangrovenatuurpark 2 bij Coney Island op grote schaal een enorme hoeveelheid volgroeide mangroven vernield?

Als de minister van VVRP toch bezig is met een regelverscherping voor wat betreft bomenkap en vernieling van bomen op overheidsterrein, laat in deze regelverscherping ook duidelijk staan dat de overheid geen bomen en/of palmen kan/mag laten plaatsen met gelden van de belastingbetaler wetende dat deze toch niet worden onderhouden!

Ik heb ook begrepen dat de VVRP-ministerie tegen de ondernemer een politie-aangifte heeft gedaan voor vernieling. Wie gaat wie, en bij wie zal aangifte gedaan worden voor vernieling van de 150 mooie volgroeide Washingtonia palmen op de Helmin Wiels Boulevard die door gebrek aan water en onderhoud doodgaan en het uitgraven en de vernieling van enorme hoeveelheid volgroeide mangrovebomen van het mangrovenatuurpark 2 bij Coney Island, mangrovebomen die beschermd zijn?

Sonja A. Berkemeijer,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

11 reacties

 1. Je zou er een enorm billboard bij moeten plaatsen: “Danki Vivian, Danki Zita” (indien zij de verantwoordelijken zijn). Een soort schandpaal.

 2. Vivians Nursery @William!
  Dat is dan 100 bomen × 7.000 = 700.000 + ingraafkosten + transport etc etc…+ waterleiding/ dripsysteem aanleg..

  Zeg maar gerust 1.000.000 aan dode bomen.

  Wat dachten ze , we planten een boom waarvan we weten dat ie dood gaat, kunnen we nog 3x bestellen!

  En dat is gebeurd,
  deze troosteloze rij bomen is dus geen lekkere reclame voor Vivian…

 3. Wordt gemoon een overzeese gemeente.
  Dit is erg.

  Nog de statenleden, nog de ministerraad, nog het ministerie van groenverzorging is dat blijkbaar opgevallen….

  Wat een baggeroverheid, statenleden, ministeries…

 4. Ik hoor al jaren dat er over elk onderwerp, dat in de publiciteit komt, aan wetgeving wordt gewerkt. De onderwerpen zijn op 2 handen niet meer te tellen.
  Net als verbetering van efficiency bij de douane. Ik wacht al 5 dagen op vrijgave van een aangetekende brief uit Holland. Elk jaar krijg je te horen dat er gewerkt aan verbetering van de efficiency. Stuur gvd al die luie ambtenaren met hun obesitas lichaam naar een boot camp voor een brainwash en de parlementsleden, ministers en vakbondsleiders erbij. Alleen ben ik bang dat dit 30 jaar duurt, omdat de hersenpan van al deze mensen dit niet kan behappen.

 5. Ik neem aan dat Sonja A B of sint kort op curacrim woont of nog niet door heeft dat zij met dit verhaal op curacrim een roepende in de woestijn is.

 6. Het schijnt dat deze bomen bij Julianadorp al een paar keer “vernieuwd” zijn! Wie is de hovenier? Die hieraan verdient? De palmen bij de koredor zijn ook op een paar na dood.

  Dode bomen zijn blijkbaar goed voor de economie van sommige polutici! , er worden weer nieuwe besteld! 7000 per stuk…de burger betaalt, de overheid

  Kijk goed uit what you wish for als je om autonomie vraagt.
  de dode bomen geven je een bitter voorproefje…

  Een regering die vooeal aan zichzelf denkt (12%)

 7. Zelf meerdere malen op het punt gestaan een zeer zuur stuk in te dienen inzake de verwaarlozing van deze rij palmbomen. Het is overigens op meerdere plekken het geval, zo ook bij bijv. Oude Caracasbaaiweg nabij Best Buy. Het zegt veel over deze regering. Blind, desinteresse, incapabel? En dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Verkwisting van gemeenschapsgeld, of gebeurt dit bewust om vrienden, familie aan mooie opdrachten te helpen? Ben zeer benieuwd wie de vorige opdrachten heeft weten te bemachtigen….

 8. Heel goed stuk.!
  Die 100 + half dode bomen geven precies aan hoe rijp / incapabel deze en alle vorige regering zijn voor autonomie!
  Totaal niet!!!

  Zita, Minister gatenkaaswegdek, wat een Incapabele en stupid Minister is dat…
  De anderen zijn niet veel beter!

 9. Het eiland heeft een aparte status in het koninkrijk en nog steeds zijn er na tien jaar een hoop dingen niet wettelijk geregeld .
  Pero ja nos mes por .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties