26 C
Willemstad
• woensdag 21 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

Ingezonden: Verkeersveiligheid

HomeMediaIngezonden: Verkeersveiligheid
Lezers Schrijven


Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN

Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal inhouden worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we ” Henk Pasman ” aan het woord…………..

Advertentie

DE ALGEMENE Rekenkamer heeft op 9 oktober vorig jaar het rapport ‘Bevordering van de veiligheid op de weg’ aan de regering en de Staten aangeboden en vier maanden later officieel bekendgemaakt.
We zijn nu vijf maanden verder en de regering heeft nog geen enkele actie ondernomen met betrekking tot alle aanbevelingen in dit rapport.
De Staten vergaderen hier deze week over.
In de eerste week van februari heeft de politie een verkeerscontrole uitgevoerd en hierbij 511 verkeersdeelnemers gecontroleerd en daarvan over 131 een proces-verbaal opgemaakt.
Als ik uitga van pakweg 60.000 auto’s en ik laat hierop los de 131, dan rijden er gemiddeld elke dag 12.000 auto’s en motoren rond op dit eiland waarvan: geen rijbewijs, niet verzekerd, geen keuring, geen belasting betaald, geen nummerplaat of die een technisch mankement hebben.
Onder punt 3 van het rapport staat het volgende: De actoren hebben aangegeven achter het concept ter bevordering van de verkeersveiligheid ‘Duurzaam veilig’ te staan, waarbij 1) de infrastructuur bescherming dient te bieden aan de mens; 2) de mens door educatie goed moet zijn voorbereid op deelname in het verkeer; en 3) gecontroleerd moet worden of de mens de verkeersregels naleeft.
De Rekenkamer adviseert het beleid van de regering in een verkeersveiligheidnota vast te leggen en de coördinatie en het monitoren van de uitvoering van de nota in handen te geven van een instantie die daarover rapporteert.
Als je verder het rapport leest dan is het over de gehele linie goed fout met de taak van de overheid tot bevorderen van de verkeersveiligheid.
Bijvoorbeeld: we asfalteren de Weg naar Westpunt maar nemen niet eerst de infrastructuur (punt 1) van deze weg in ogenschouw met betrekking tot verkeersveiligheid, maar er gebeuren op deze weg wel vele dodelijke ongelukken.
We doen niets aan educatie (punt 2), controle van de verkeersregels is ook nul komma nul, ondanks de hierboven gecontroleerde 511 weggebruikers.
Snelheid, alcohol en drugs controleren we al helemaal niet.
Wat moet er nu gebeuren, geachte Statenleden en ministers?
Als eerste het rapport omarmen, integraal uitvoeren en vervolgens de weggebruiker echt laten voelen dat het afgelopen is met te hard rijden, door rood licht rijden, inhalen, onverzekerd zijn enzovoorts.
De minister van Economische Ontwikkeling plaatst een in de kranten over illegale nummerverkoop en laat daarbij weten dat er hard zal worden opgetreden met als mogelijke hoogste straf intrekken van de vergunning van de kleinhandelaar.
Hier gaat het om financieel belang.
Dezelfde actie zie ik voor me bij straffen van verkeersovertredingen, hier gaat het om dodelijk belang: voertuig innemen gedurende een bepaalde tijd en bij ernstige/ herhaaldelijke overtredingen het definitief in beslag nemen van het voertuig. Bijvoorbeeld bij onverantwoordelijk inhalen, snelheidsovertreding meer dan 10 km/uur boven 80 km/uur, alcohol, drugs, enzovoorts en zonder rijbewijs rijden onder verantwoording plaatsen van de eigenaar.

HENK PASMAN
Curaçao

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties